Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie!Sprawa jest taka,chciałbym kupić BMW E36,koniecznie silnik R6 benzyna,ze skrzynią manualną.Proszę o poradzenie jaki model wybrać,tj.320,323,325 czy 328?Który jest najmniej awaryjny i ma najlepszy stosunek między osiągami,a spalaniem?

Ps.Z góry przepraszam,jeśli "zawracam gitarę"

Opublikowano
Najlepszy stosunek mocy do ekonomii ma oczywiście 2,8. Ten motor był montowany po 95 roku. Przedtem był 2,5 tez godny polecenia, ale tylko w wersji z vanosem. Te bez vanosa więcej palą. Osobiście pod uwagę brałem tylko te dwa silniki z większym naciskiem na 2,8. Niestety ze względu na ograniczony budrzet wybrałem wersję 325i. Przed zakupem 328 proponuję diagnostykę silnika, szczególnie spręzanie. Ma on tuleje cylindrowe z aluminium pokrytym nikasilem który jest wrażliwy na przegrzanie. Test kompresji powinien pokazać w jakim stanie znajdują się cylindry.
Opublikowano
Muszę przyznać,że 2,8 bardzo mnie korci,tylko czy koszty utrzymania mnie nie położą?Nie chodzi już o spalanie,bo to najmniejszy problem.No i czy,w Polsce da się kupić auto,w dobrym stanie?Bo coś mi się zdaje,że trzeba będzie drałować do Niemiec :?
Opublikowano
koszty są te same ( olej filtry te sprawy ) te same pieniądze a paliwo musi się spalać w jednych więcej w innych mniej - to taki drobny szczegół :twisted2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ps.Z góry przepraszam,jeśli "zawracam gitarę"

,

Poczytaj forum, mnóstwo tego...

i tytuł wątki na przyszłość bardziej trafnie...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.