Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś w ten ciepły dzień postanowiłem uruchomić klime i tu cisza, nie dmucha na zimno ;(

Sprężarka sie uruchamia na chwile, sprzęgiełko tyknie i chłodnica pracuje, ale zimnego powietrza nima.

W zeszłym roku uzupełniałem klime i sporo brakowało gazu, mechanik sprawdził szczelność próżnią i powiedział że jest ok.

Odkręciłem jeden korek od nabijania klimy, wkrętak do środka i jakieś ciśnienie jest.

Co w tym przypadku zrobić, jechać najpierw klime nabić, czy może pod komputer na diagnostyke?

Wogóle to muszę napisać że to moje pierwsze BMW, jakoś nie jestem przekonany w 100% do tej marki, tzn nie jest to ideał. Spodziewałem się że wszelkie naprawy będą drogie, ale że aż ich tyle będzie?

Jeżdze tym autkiem od roku, rocznik 97 i jeśli chodzi o mechanike to nic sie nie dzieje, zrobiłem 20 tys km.

Znowu elektronika to jakieś nieporozumienie.

Wymieniłem dwa czujniki ABS bo mi zapalał sie po wjechaniu w dzióre, koszt 700

Padła mi mata pasażera od airbag, wstawiłem mostek koszt niewielki.

Następnie Napinacz pasów się zapalił, skasowałem i jest ok.

W końcu zima mrozy, nivo tez sie 2 razy zapaliło.

Ostatnio znowu czujnik wałka rozrządu, na gotowo 600.

A teraz klima.

Czy wszystkie E39 tak maja, czy to ja przesadzam?

Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano

ogólnie to bolączką bmw jest elektronika

to co wymieniłeś to wcale nie jest dużo, a ABS, mata, pasy, nivo na mrozach to normalne - wymieniasz raz porządnie i po problemie

co do klimy to sprawdź jeszcze raz, ile było wtedy stopni?jak miałeś wszystko ustawione?

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
21 st na zewnątrz, w aucie na klimatroniku ustawiłem 16 i włączyłem *, zresztą wiesz jak dzisiaj było na zewnątrz
Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano

Wiem wiem, to klima musiała się uruchomić na takiej temp.

Oczywiście potwierdzasz, że miałeś ustawione na 3 niebieskie i nawet nie śmiem pytać czy był nawiew na tułów i otwarte kratki

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Na 100% nie zadziałała klima. Nie wiem co zrobić jech nabijać klime, czy zrobić diagnostyke, czy jakiś czujnik nie padł.

Bo nabić klime i póżniej jakby co rozbierać to gaz ucieknie i znowu nabijac?

Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
Rozumiem ze masz już doświadczenie z klimatyzajcą w E39 i wiesz ze chłodzi dopiero po chwili ? Temp. na kompie musi być powyżej 5 stopni ale zawyczaj jest to dopiero ok 13 (wskazania komputera a nie termometra w domu za oknem ). Nie zrażaj się do BMW, poza Mercedesem, BMW i Audi nie znajdziesz nic lepszego.
Opublikowano
skoro od strony mechanicznej jest wszystko wporządku, problem napewno tkwi w elektronice lub w braku czynniku. Jest kilka czujników odpowiedzialnych za prawidłowe działanie klimatyzacji, jesli któryś z nich nie działa prawidłowo to cala klima nie będzie chodzić. Jednak myśle że problem ktwi w układzie chłodzenia. Miałem podobny problem i okazło się że było niewystarczająca ilość czynnika u układzie. Nie mniej jednak trzeba najpierw sprawdzić szczelność układu bo nie ma sensu go ponownie napełniać jeśli jest nieszczelny. U mnie czynnik uciekał przez zaworki, po ich wymianie i sprawdzeniu szczelności specjalnym czynnikiem fluorscencyjnym, wtenczas niewykrytu wycieków i ... wczoraj włączyłem klime po zimie i działa, czyli wychodzi na to wszystko jest ok i Tobie także radziłbym zacząć od tego samego. sprawdzenie szczelności musowo na początek, nie ma sensu znowu napełniać czynnikiem i czekać kiedy wycieknie.

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
W sumie modele przed liftem mają pojemność ponad 1l więc wyciek musiałby być poważny, ale może być jak kolega mówi. U mnie było identycznie, wentylator chodził, sprężarka się załączała a nie było zimnego powietrza.
Opublikowano

W zeszłym roku uzupełniałem czynnik i mechanik powiedział że dużo brakowało, sprawdził szczelność próżnią i test wyszedł ok.

Wogóle to był zaskoczony że w E39 wchidzi 1,3kg gazu. To do ciężarówki tyle sie chyba mieści ;)

A taki test szczelności sprawdza się próżnią czy azotem?

Może ktoś wie kto zajmuje się profesjonalnie klimą w okolicach Bielska-Białej, czy Żywca? Tylko nie mówcie że BMW Sikora.

Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
kolego podjedz na kompa niech sprawdzą działanie klimy a dokładniej czy sa sprawne wentylatory i elektrozawory , a potem sprawdz jeszcze poziom freonu, jak ci się załącza klima sprężarka a nie dmucha zimnem może masz za mało freonu
Opublikowano
Sprawdzenie szczelności próżnią nie zdaje za bardzo egzaminu. Też kiedyś przed napełnieniem test próżności u mnie wyszedł ok, a jak sie okazało później, klima trochę pochodziła i freon poszedł w powietrze. Nie koniecznie musi to byś servis BMW, najlepiej poszukać dobrego fachmana od klimy co się tylko i wyłacznie tym zajmuje, będzie miał chociaż o tym pojęcie co robi, a i nie zedrze z Ciebie tak jak servis BMW ( tak myśle ) :)

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mialem mala dziurke w chłodnicy klimy
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam klime mechanicznie masz sprawna komp nic nie powie po prostu jest rozczelniona zrób próbę azotową na wysokim cisnieniu i załataj nieszczelność nabij i bedzie smigała aż miło. :D
Opublikowano

Dziś byłem sprawdzić klime azotem i wyszło że jest szczelna, a jednak za rok ubyło tyle gazu że sie już nie chciała włączyc. Nabili i działa, ale bardzo głośno chodzi sprężarka, aż dzwoni w środku.

Czy taką sprężarke sie regeneruje, jaki koszt regeneracji czy zakupu nowej, używanej.

Bandyci Mają Wszystko