Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz kolejny, jako swieży posiadacz jedynki, pomimo poasiadania instrukncji w języku polskim urodziły mi się dwa pytania.

1. Tryb AUTO - Rozumiem, że sprężarka klimy pracuje cały czas, nawet gdy na dworze zima ??

2. Try automatyki obiegu zamkniętego, kiedy ta funkcja jest w stanie gotowości ? Jak dioda "A" w kółku sie pali, czy jak nie ??

Pozdrawiam

Grafet

Opublikowano

1. Tryb AUTO może działać i z klimą i bez. Zawsze jak włączamy AUTO to zapala się klima - ten przycisk ze "śnieżynką". Jak nie chcesz klimy, a chcesz AUTO to po prostu naciśnij "śnieżynkę", aż się wygasi. Przy zapalonej śnieżynce zawsze działa sprężarka.

2. Zapalone A w kółku ze strzałkami to automatyczne sterowanie zamknięciem obiegu powietrza, samo kółko to obieg wewnętrzny, a oba zgaszone to nawiew z zewnątrz świeżego górskiego powietrza.

Opublikowano

Dzięki, z tego co widzę to tryb AUTO to taki ręcznny automat skoro trzeba włączać i wyłączać śnieżynkę. W moim Scenicu tryb AUTO włącza klimę w zależności od temperatury. Czy to nie prostsze i wygodniejsze ?? Trochę się dziwię takiemu rozwiazaniu w BMW, podobnie ma Saab.

Pozdrawiam

Grafet

Opublikowano
Nie jest to jednak powód, dla którego tęskniłbym za Golfem...

Oczywiście, że nie !! :) Zastanawiam sie tylko jaki jest cel takiego rozwiązania ? Byc moźe takowy jest, a o nim nie wiem :lol:

Pozdrawiam

Grafet

Opublikowano
Nie wiem w czym problem? Ale my Polacy mamy tendencje do robienia problemów :) . Ja mam ustawioną klimę na 19 stopni , na AUTO. Czy zima , czy słota , czy upał...... mam stałą temperaturę w aucie. Włączony jest przysisk "A" .. czyli automatycznye zamknięcie ,lub otworzenie dopływu powietrza z zewnątrz.Jak masz syf na zewnątrz on się zamyka .. jak nie . to nie . Nie zauważyłem różnicy spadku mocy z włączoną klimą... by może mikrofiltr będzie zużywał się szybciej ale myslę ,że to normalka i wszystko zależy od środowiska gdzie jesteś. Ja mam syf :cry:
Opublikowano
Nie wiem w czym problem? Ale my Polacy mamy tendencje do robienia problemów :) . Ja mam ustawioną klimę na 19 stopni , na AUTO. Czy zima , czy słota , czy upał...... mam stałą temperaturę w aucie. Włączony jest przysisk "A" .. czyli automatycznye zamknięcie ,lub otworzenie dopływu powietrza z zewnątrz.Jak masz syf na zewnątrz on się zamyka .. jak nie . to nie . Nie zauważyłem różnicy spadku mocy z włączoną klimą... by może mikrofiltr będzie zużywał się szybciej ale myslę ,że to normalka i wszystko zależy od środowiska gdzie jesteś. Ja mam syf :cry:

Ja nie robie problemu, tylko uważam, że takie rozwiazanie jest dziwne, bo mozna prościej. Rozumiem, że zimą spręzarka powietrze chłodzi, a nagrzewnica je nagrzewa ? jeśli tak jest to troche bez sensu żeby mnieć włączoną śniezynkę. Nie chodzi mi o spadek mocy, tylko szukam z ciekawości przyczyny takiego rozwiazania. A swoją drogą włączona sprężarka non stop to chyba nie potrzebne zużycie paliwa.. Co do przycisku "A" zrozumiałem i nie dyskutuję.

Opublikowano

Człowieku! Z takimi rozważaniami to napisz do biura konstrukcyjnego w Bawarii a nie na forum.Jak masz problem ze zużyciem paliwa z klimą czy bez w tym dieslu to życzę powodzenia i propozycja podjęcia działalności w partii "Zielonych".

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jesteście pewni, że włączenie śnieżynki włącza bezwarunkowo sprężarkę?

Praca sprężarki przy minus 25 stopni może się źle zakończyć. W niektórych samochodach nie da się włączyć klimatyzacji przy ujemnych temperaturach. Praca sprężarki obciąża silnik - ale prawdę mówiąc robiłem testy w swoich poprzednich samochodach jeżdząc z klimą i bez i nie było różnic. Pewnie dałoby się to łatwiej zmierzyć przy słabszych silnikach.

Opublikowano
Człowieku! Z takimi rozważaniami to napisz do biura konstrukcyjnego w Bawarii a nie na forum.Jak masz problem ze zużyciem paliwa z klimą czy bez w tym dieslu to życzę powodzenia i propozycja podjęcia działalności w partii "Zielonych".

Pozdrawiam.

Uwielbiam posty nic nie wnoszące do tematu.... Może gdybym miał problem to bym do owego biura napisał, a ponieważ nie mam zadałem pytanie na forum z ciekawości, nie z oszczędności. Czytaj ze zrozumieniem.

Skończmy temat, bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam

Grafet

Opublikowano

Temat do skończenia oczywiście a ja czytam uważnie.

Napisałeś:włączona sprężarka to dodatkowe zużycie paliwa.

Czyli propozycja auta bez klimy i co za tym idzie sprężrka nie pracuje i co za tym idzie auto zużywa mniej paliwa i co za tym idzie czytam dokładnie i co za tym idzie dokładnie wiem co piszę.

Powodzenia.

Opublikowano

Panowie,to jest forum MIŁOŚNIKÓW marki,było juz wiele dziwnych pytań (sam wstydzę się za niektóre swoje)-ale po to jest forum.

Kolega Grafet zapytał i nie widzę w tym nic złego-i pamiętajmy,że wszystko tutaj to słowo pisane więc nie zawsze mozna dobrze odczytać intencje autora.

Zwroćcie uwagę,że 1,5 roku temu było tu..kilka postów..a dzisiaj jest parę stron-wiec chyba dobrze,że co rusz podawane są kolejne pytania (włączajac w to pytania dziwnej treści)-forum się rozrasta i za parę lat będzie kopalnią wiedzy dotyczącej każdej pierdólki w serii 1.

Nawet kolega Kubicar potrafił jak sie okazało byc miły i spoko,więc i innym nie powinno to sprawiać problemu :dance:

Pozdro dla wszystkich :8)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Jesteście pewni, że włączenie śnieżynki włącza bezwarunkowo sprężarkę?

Praca sprężarki przy minus 25 stopni może się źle zakończyć. W niektórych samochodach nie da się włączyć klimatyzacji przy ujemnych temperaturach. Praca sprężarki obciąża silnik - ale prawdę mówiąc robiłem testy w swoich poprzednich samochodach jeżdząc z klimą i bez i nie było różnic. Pewnie dałoby się to łatwiej zmierzyć przy słabszych silnikach.

Ale u kogo klima ponizej najnizszej wartosci na skali sie wlancza....klima chyba ponizej 15 stopini na dworze sie nie odpali nawet panowie.. :) W serii 1 i innych nowych sprezarka po wlaczeniu pracuje caly czas tylko zawor wysokocisnieniowy na sciance grodziowej reguluje doplyw cieczy roboczej(gazu)w starszych klimach bylo slychac jak sprezarka sie zalancza i wylancza a tu chodzi non stop..ale jak powiadam bodajze ponizej plus 15 nie wlaczy sie..na logike po co niby skoro ponizej chyba 16 auto nie zbije wewnatrz...