Skocz do zawartości

Ile pali twoja bemka

mpower01

Rekomendowane odpowiedzi

E91, 320d, 2006r, 191KM, 400Nm, 215kkm przebiegu. Spalanie z ostatnich 5kkm - 5,4l/100km. Trasa 60%, miasto Wawa 40%. Jazda eco, hamowanie silnikiem, bez palenia gumy, jazda spokojna w miarę zgodnie z przepisami, ON zwykły (orlen, bp, lukoil).

-------------------

Artur

Hej,

E46 sedan, M47N z 6-cio biegową skrzynią, 2004 rok. Całkowite spalanie po przejechaniu przeze mnie ~35tkm to 6,3l/100km. Jeżdżone w stosunku 60/40 trasa/miasto.

W warszawskich ciężkich korkach dobijała do 7,5l/100km, ale norma to ok 7l. W trasie w zależności, spokojna trasa na mazury, korzystanie głównie z 5 i 6 biegu, prędkość przelotowa 120km/h - schodzi do 5,6l/100km. Jak dorwałem się do autostrady, gdzie trzymałem cały czas 160km/h, a momentami pod 180km/h, to spożyła ok 6,3l/100km.

Zależność jest następująca - na połowie zbiornika (wskazanie na desce oczywiście powyżej połowy) w trasie robię ~570km, w mieście ~500km.

Paliwo leje tylko z zaufanych stacji, ale zwykłe (orlen/bp). Różnicy między dieslem a Ultimate nie zauważyłem ani w spalaniu, ani w dynamice, ale może to kwestia stacji.

E46 Touring 3,0d manual 2001, średnie spalanie z 4kkm (bo tyle udało mi się póki co natłuc) to 8,1/100 z czego 3kkm miasto a pozostałe autostrada i krajówka. Ostatnio zawirusowane przez Trandolfa z Przemyśla (serdeczne dzięki i pozdrawiam! :) ,więc mam nadzieję ,że troche spadnie (nadzieja umiera ostatnia ;)

najczesciej toczenie sie po okolicy tj. dom - szkoła (70% trasa, 30% miasto) spalanie na poziomie 14,5-16l gazu, silnik 2.5 192 km, tragedii w sumie nie ma, ale spodziewałem się 1-2l mniej jak w większości przypadków. :)

E36 323i Coupe m52b25 manual 97r.

Koła:

setup zimowy 195/65/15

Spalanie miasto 11,5-12,5l PB

Spalanie trasa 9,5-10,5l PB

Średnie spalanie w grudniu u mnie to wynik 11,5l PB przy umiarkowane jeździe, 80% trasy to miasto

W lato można zejść 0,5l mniej z tych wartości

• 2 tygodnie później...

z racji sezonu świątecznego postanowiłem sprawdzić ile spali najmniej na trasie 150km

wyszło 4,7l/100 :D

średnia prędkość z komputera 89km/h

jechałem non-stop 80-100km/h, po drodze tylko 4 czerwone światła a tak to bez przystanków

F36 420i AT 184km seria + box Dimsport na 255km i 368nm,miasto sam Kraków 10.5l,trasa Kraków -Zakopane Dynamicznie 8l.,Trasa powrotna Zakopane-Kraków na trybie ecopro 90-110km.h 6.4l , jazda dom-praca 15km miasto + 10km obwodnicy 8.2.l,średnie z 130000km 8.8l.Dla mnie ok.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

moje e36 316 benzyny spala w granicach 10,7-11,4l po mieście w trasie 9-9,5l , gazu spala w granicach 8,4-9,3l (wiadomo ,że nie da się tego dokładnie wyliczyć sekwencja STAG 300)

Ryk Silnika to dla mnie muzyka,

Siła przybywa gdy bunią bokiem zarywam :)

♥B♥M♥W♥

http://forum-lines.ru/rez/ab275050.gif

bo sztuka to zabić muchę boczną szybą ;)

• Zasłużeni forumowicze
Gazu mniej niż benzyny? :shock: Jedź na kalibracje bo długo tak nie pojeździsz.

E91, 320d, 2006r, 191KM, 400Nm, 215kkm przebiegu. Spalanie z ostatnich 5kkm - 5,4l/100km. Trasa 60%, miasto Wawa 40%. Jazda eco, hamowanie silnikiem, bez palenia gumy, jazda spokojna w miarę zgodnie z przepisami, ON zwykły (orlen, bp, lukoil).

Aktualizuję : od dwóch tygodni, po skasowaniu licznika jeżdżę 80% miasto wawa, krótkie kilkukilometrowe odcinki z godzinnymi przerwami, temp otoczenia: mrozy do -17*C, poranne i popołudniowe korki; 20% obwodnica. Spalanie w tych warunkach wyniosło, po przejechaniu ponad 1000km, 7,4l/100km. Przebieg ok 218kkm, opony zimowe 205/55/16, sprawne termostaty.

-------------------

Artur

• Zasłużeni forumowicze
moje e36 316 benzyny spala w granicach 10,7-11,4l po mieście w trasie 9-9,5l , gazu spala w granicach 8,4-9,3l (wiadomo ,że nie da się tego dokładnie wyliczyć sekwencja STAG 300)

Raczej odwrotnie :mrgreen:

Raczej odwrotnie :mrgreen:

Tak mi pali, debilka nie jestem....

♥B♥M♥W♥

Gazu mniej niż benzyny? :shock: Jedź na kalibracje bo długo tak nie pojeździsz.

Wszystko mam w porządku.... Bywa czasem ze gazu zje 10 a benzyny 9. Przeciez nigdy nie bedzie tak samo, wszystko zalezy od paliwa, stylu jazdy, kondycji silnika.... Na bierzaco serwisuje... :roll: tym bardziej ze sekwencja wlacza sie mi po osiagnieciu temp. 20°, i jezdze do pracy male odcinki wiec wiecej przejezdzam benzyny :-) i dobrze wiadomo ze bmw ekonomiczne nigdy nie bylo i nie bedzie :-) ale to mi nie przeszkadza

♥B♥M♥W♥

E91 320d 163km

po przejechaniu 20 tys. km średnie spalanie 6,5 l/100 km wg. dystrybutora.

jazda 70% w trasnie 30% po mieście, głównie drogi krajowe.

spalanie w trasie jest możliwe na poziomie 5 l, ogólnie średnio w moim przypadku waha się w granicach 5.5-6.2, w mieście natomiast ok. 8l/100km.

Zawszę tankuję do pełna i wg. moich staystyk nigdy średnie spalanie nie przekroczyło 7,9l/100km jak również nie było mniejsze niż 5.6l/100km.

BMW e61 520d Steptronic.

Trasa Poznań - Pabianice - Poznań - 453km. Średnia prędkość 84km/h. Jazda w mocnych opadach śniegu i przy dużym wietrze. Jazda autostradą 360km, non stop przyspieszając i zwalniając w przedziale 100-150km/h. Reszta, boczne nieodśnieżone drogi. Średnia 6.9L. :cool2:

Aktualizuję : od dwóch tygodni, po skasowaniu licznika jeżdżę 80% miasto wawa, krótkie kilkukilometrowe odcinki z godzinnymi przerwami, temp otoczenia: mrozy do -17*C, poranne i popołudniowe korki; 20% obwodnica. Spalanie w tych warunkach wyniosło, po przejechaniu ponad 1000km, 7,4l/100km. Przebieg ok 218kkm, opony zimowe 205/55/16, sprawne termostaty.

Średnie spalanie mojego auta, odczytane w ukrytym menu z całego przebiegu, czyli 218kkm to 5,8l/100km. Jak dobrze pamiętam, to przy 160kkm, gdy ją kupiłem, miała średnie 6,4 lub 6,2l/100km.

-------------------

Artur

BMW E39 Touring 2001 M54B25

Trasa: do 140 km/h - normalna jazda na tempomacie nocą, bez zbędnego hamowania odcinek 125 km- średnia- 9.7 litra benzyny

Cykl mieszany: jazda na krótki odcinek 12 km do pracy i 12 km po pracy do domu plus jazda po mieście- zakupy, pierdoły- dzień w dzień- średnia 10,8 l benzyny

Cykl "wk#rwiony na maxa przez cebulaków": dużo litrów- plus dwa litry z włączoną klimatyzacją :lol:

Nie świruje już, bo dwójka małych dzieci ;-), a ktoś musi je nakarmić, nie chcę by to mnie karmiono. Czasami, gdy widzę we wstecznym lusterku "nufki kaszkaje" i inne nowe aluminiowe efemerydy z serwisem wymiany żarówki H7, dostaję mdłości w wyniku czego muszę oddalić się by nie zwymiotować, oczywiście robię to powoli na piątym biegu, gdy kurzajkaj lub inny nowy sztryms ma nadzieję, że mnie łyknie, bo ma u siebie czerwone pole. Kocham patrzeć, gdy odpuszcza znika w tyle by ponownie nabierać prędkości myśląc, że jak rozbuja się to łyknie "ciula w starej bawarce kombi", a tu lipa bo ciul daje tylko czwórkę (po kiego na trójkę) i z celu nici :mrgreen: Na sto procent przynajmniej raz tak robiliście. Tu nie chodzi o stwarzanie niebezpieczeństwa, bo nie ma mowy o rozpoczęciu wyprzedzania...

moje e36 316 benzyny spala w granicach 10,7-11,4l po mieście w trasie 9-9,5l

Tyle to nie spali moja E39 530i. W trybie mieszanym przy normalnej jeździe mieszczę się w 8,5 - 9,0l/100km. Powiem więcej mam E36 z tego samego roku i z tym samym silnikiem co Ty i spala maksymalnie do 8l/100km w trybie 60% trasa, 40% miasto :D

• Zasłużeni forumowicze

To napisałeś 3 lipca 2015

E39 530i 231km trasa 700km po niemieckich autostradach, spokojna jazda, z wyprzedzaniem do 130km/h. Spalanie 6,4L :D

Trasa 550km po polsce średnia jazda bez dziadkowania 8L :D

Teraz napisałeś:

Tyle to nie spali moja E39 530i. W trybie mieszanym przy normalnej jeździe mieszczę się w 8,5 - 9,0l/100km.

I dalej nie jestem w stanie Ci uwierzyć.Chyba,że podajesz teraz dane z komputera a ten lubi oszukiwać.