Skocz do zawartości

Ile pali twoja bemka

mpower01

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgodzę się z przedmówcą... Bmw bardzo mało pali. Przynajmniej moje. Średnio mi wychodzi 10l. Miasto 12, trasa 8 i nie umiem inaczej;p tzn jestem pewien na milion procent, że dało by się mniej, ale po co...? Teraz porównajmy to sobie do golfa, którym kiedyś jeździłem. Bmw i golf w tym samym roczniku. Golf palił średnio 8. Golf w silniku 1.6, bmw 2.8 różnica w mocy i radości z jazdy ogromna, spalanie niewiele większe... Fakt, że kupując bmw trzeba więcej zapłacić niż za golfa, bo bmw jest zawsze o epokę do przodu przed vw, ale nie wmówi mi nikt, że mój samochód dużo pali, jest nieekonomiczny, ma drogie części i inne pierdoły. Chyba ja jeżdżąc nim wiem to lepiej niż ktoś kto nie miał nigdy bmw i usłyszał jakieś bzdury od kogoś kto też nigdy w życiu nie miał bmw. Zazdrość? :)

AAA zapomniałem dodać, że ten golf nie miał klimy. :)

BMW w TDS tez potrafi pozytywnie zaskoczyc spalaniem. Kolega w 325 tds kombi spala 6-8. Auto po chipie, jazda dosc delikatna choc czasem lubi bokiem poleciec. W trasie zeszlismy do 5 litrow jadac spokojnie.

Moc auta po chipie oscyluje w granicach 170km czyli calkiem sporo.

• Zasłużeni forumowicze
318i 1990 M40 Średnia gazu to 10,78. Reszta w linku pod postem. Tak z litr za dużo ale silnik ma ponad 300tyś nakulane.

• 2 tygodnie później...
e90 2.0D trasa 5,5l przy prędkości 140-150km/h miasto 8l srednio 7,2

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=160396 Czyszczenie parownika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=160013 MOJE E-90 skradziona

Moja paliła 15-17l/100km w miescie (na zadna trase jeszcze nie wyjezdzalem). Pojechalem do 'warsztatu', zeby mi zrobili pelna polerke karoserii. Po odbiorze samochodu zauwazylem, ze chlopaki wzieli auto na spin, bo spalili mi kilka litrow paliwa. No i po odbiorze nie moge zejsc ponizej 24l/100. Myslicie, ze cos sie uszkodzilo, czy oni mogli cos rozregulowac? Nie wiecie czy znajduje sie jakis czujnik, albo kontrolka, ktora mogla zostac naumyslnie zmieniona przez fachowcow, dla zartu??

OK, dzisiaj bylem w autoryzowanym serwisie BMW w Bristolu. Powiedzieli mi, ze zresetowali odczyt zuzycia paliwa, bo ktos sie tym niepotrzebnie bawil... (sic!) no i dzisiaj robiac 20km trase w zakorkowanym miescie, wyszlo mi srednie 10,8l/100km, gdzie az sie zdzwilem, ze moge zejsc do tego poziomu 3litrowym silnikiem... Moze po tym resecie silnik jeszcze sie dopasowuje - nie wiem dokladnie jak dluga trase trzeba zrobic, aby pomiar byl miarodajny. w Kazdym razie spalanie roslo do pewnego momentu (do ok 11l/100km) i pozniej spadlo i utrzymywalo sie miedzy 10,5-11l/100km.

Pozdrawiam!

Edytowane przez 2chap
Raz BMW, zawsze BMW.

e46 318 benzyna

silnik n42 143 konie z valvtronic

miasto (Poznań), średnia prędkość - 26 km/h

opony 225

klima zawsze włączona

spalanie przy jeździe emeryckiej: 11

normalna jazda, czasem przydusze: 12

( odczyty z komputera o pół litra mniejsze, oszukuje mnie dziad jeden :) )

To normalne? :lol: W instrukcji jest 10,2 :lol:

Ja właśnie na dość krótkiej trasie (246km) zszedłem moim 320d do 5.4L wg. komputera, 5.72 wg. motostat.pl :mrgreen: udałoby się mniej, ale się dałem na Zakopiance sprowokować ziomalowi w A6 :lol: dokładnie 50% trasy z klimą :)

W mieście smokozord pali mi średnio 8,4 wg. motostatu, skrajnie dochodzę do 10 :)

Witam,

Mam e39 1998r 2.5TDS

Tankuję na Orlenie ON Verva

Jazda na trasie A2 Poznań - Konin (160km/h) + lokalnymi drogami (50km/h - 120km/h) - 6,5l/100km

Jazda do pracy przez centrum (Poznań) 55km (dwie strony) - 9,5l/100km

Dla mnie super wynik - tym bardziej, że nasłuchałem sięjak TDSy palą 12-15l/100km

Ale wszystkim pytającym mnie ile pali odpowiadam "nigdy nie miałem problemów ze spalaniem, ile wleję tyle spali, super auto!" :D

Pozdrawiam wszysstkich fanów BMW!!

Moja pali tyle co paczka fajek dziennie :)

Wiec patrzac na realia Polskich wyplat to trzeba bylo rzucic palenie albo jedzenie zeby miec za co zalac :D

jednak z wielka niechecia rzucilem palenie :D

Moje motto to kup BMW - a rzucisz palenie :D

Pozdrawiam wszystkich :)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

BMW X5 E70

3.0SD

MOC 286 KM

ROK 2008

PRZEBIEG 83000

KOŁA 21 CALI

OPONY 325

TRASA OKOŁO 500 KM PO POLSCE OCZYWIŚCIE Z TEGO 20 KM PSEUDO AUTOSTRADY,JAZDA BARDZO DYNAMICZNA. ŚREDNIA WYSZŁA 12.5L/100KM

TA SAMA TRASA W BMW E60 LCI 520D

MOC 177 KM

SKRZYNIA AUTOMAT

PRZEBIEG 115000

KOŁA 19 CALI

OPONY PRZÓD 245 TYŁ 275

ŚREDNIA 7.1L/100KM

Panowie mam e46 330d 184KM z 2000r i przebiegu 280.000km i w tym tygodniu byłem na Węgrzech zrobiłem w trasie 840km,po miejscu 100km i przy przebiegu 940km zaświeciła mi sie rezerwa,dodam ze zatankowane miałem pod korek,cztery osoby dorosłe + cały bagażnik,średnia prędkość ok 120km/h i co najlepsze średnia z licznika skasowana przed wyjazdem na Węgrzech miałem najmniej 4.8 :) po powrocie do polski 5.2 co o tym myślicie?? wynik zadowalający

Panowie mam e46 330d 184KM z 2000r i przebiegu 280.000km i w tym tygodniu byłem na Węgrzech zrobiłem w trasie 840km,po miejscu 100km i przy przebiegu 940km zaświeciła mi sie rezerwa,dodam ze zatankowane miałem pod korek,cztery osoby dorosłe + cały bagażnik,średnia prędkość ok 120km/h i co najlepsze średnia z licznika skasowana przed wyjazdem na Węgrzech miałem najmniej 4.8 :) po powrocie do polski 5.2 co o tym myślicie?? wynik zadowalający

Kolego miałem zimą bardzo podobny wynik, tyle że ja ma 320d przed-liftowe :) na jednym baku zrobiłem dokładnie 962km i wyszło mi z motostatu 56.52 litra na całą trasę Kraków-Hajduszoboszlo-Tokaj :) wyczesana oszczędność jak na 3L silnik!

Kolego miałem zimą bardzo podobny wynik, tyle że ja ma 320d przed-liftowe :) na jednym baku zrobiłem dokładnie 962km i wyszło mi z motostatu 56.52 litra na całą trasę Kraków-Hajduszoboszlo-Tokaj :) wyczesana oszczędność jak na 3L silnik!

mi na orlenie wyszło 6.24l wiec jak na 3.0 to bardzo dobry wynik :)

• 2 tygodnie później...