Skocz do zawartości

318i M43 - dławi sie po przeczyszczeniu przepustnicy

pit202

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie,

przed wyczyszczeniem auto chodzilo ( czyt. jezdzilo ) dobrze, ciagnelo od dolu i problemu nie bylo ( do tego czasu auto mialem mniej niz tydzien ) jedyny problem to przyklejajacy sie gaz do podlogi , strasznie irytujaca rzecz , wiec zdecydowalem sie wyczyscic , tak jak doczytalem na forum nafta + pedzelek i sie wyczyscilo, ale od razu po tym jakos auto dziwnie zaczelo jezdzic , myslalem ze do ASC mi odcina , ale nie pasowalo do jazdy , dzisiaj zauwazylem ze czasem auto idzie jak z kopyta czasem sie zadlawi po chwili znowu cos go kopnie , spalanie poszlo w gore i czasem az ciezko przyspieszyc , normalnie to bym szukal przyczyny w filtrze paliwa , moze powietrza , ale tak sie zbieglo z czasem ze nie wiem co robic ? jeszcze pod kompa nie podpinalem, na ten moment nie wiem co robic , ktos juz to przerabial lub ma jakies pomysli ? z gory dziekuje.

mi gaz się klei przed pierwszym jego wciśnięciem i też myślę o takim czyszczeniu - ale po tym co piszesz to ochota mi przeszła. Pomogło na efekt przyklejenia?

Może czegoś nie podłączyłeś, może czyjnik położenia przepustnicy? Proponuję pod kompa podłączyć, jeśli odłączałeś jakieś czujniki przy podpiętym aku to być może załapałeś jakieś błedy - ja kiedyś odpiąłem wentylator chłodnicy, to miałem o tym info w inpie, że coś nie tak z wentylatorem :norty:

Sprawdź szczelność między przepływką a przepustnicą, może coś z lewym powietrzem?

dzisiaj znalazlem jakby poluzowana wtyczke od urzadzenia ktore jest przymocowane do filtra powietrza od strony przeplywomierza i wezykiem u dolu , ale nie wiem czy pomoglo - za malo kilometrow po zmianie zrobilem.

tak przy okazji , czy przy goracym silniku tez macie twarde weze ? chodzi mi o ten gorny od cieczy chlodzacej.

Podjedz do konkretnego warsztatu na kompa i niech ci zrobią adaptacje czujnika przepustnicy.

tu gdzie mieszkam to brzmi jak : znajdz mikolaja pod choinka :)

ale jak sie nie zmieni to poszukam gdzies dalej - na pewno.

Weże są twardsze, ciśnienie jest w układzie. 2 bar jest na korku spustowym więc musi byc twardy. A co do usterki sprawdź wszystkie podłączenia czujników które odłaczałeś. Przepustnicy nie trzeba adaptować po odłączeniu tylko po zmianie. pzdr, :?

ostatnio przy otwartych drzwiach pasazera slyszalem takie dziwne syczenie trwalo ono kilka do 10 sekund po czym przestawalo , po kilku sekundach znowu jakby cos wciagalo albo spuszczalo powietrze i znowu syczenie i tak w kolko , niby nic , ale podczas tego nie-syczenia silnik jakby sie stabilizowal i przestawal glosno chodzic tylko sie mocno uciszal , mocy nadal mu brakuje , czasem jest , moze to w tym przypadku gdy nie syczy ?

taki odglos jest slyszalny jakby z nad skrzyni , patrzac z przodu silnika, niestety nie mam kanalu wiec nie wiem co jest na dole , nakrecilem maly filmik, niestety syczenia nie slychac , ale dlaczego w tej czesci cos grzechocze i silnik chodzi jak DIESEL ? przeciez benzynka powinna dzialac z wieksza kultura pracy , cos mam walniete ?

http://www.youtube.com/watch?v=JYsKilLsTM0

Ja miałem podobnie, a najgorzej jak się rozgrzał, chodził faktycznie jak DIESEL,a poza tym stracił na mocy. Wymieniłem DIS i ustąpiło chodzi teraz cichutko. Masz tu link nr 8 to część która najprawdopodobniej ci hałasuje

http://bmwfans.info/original/E46/Lim/318i-M43/ECE/L/N/1999/06/mg-11/ill-11_2113/

Nie jest tania dałem za nią z wymianą 700zł, ale warto duża różnica. Ps to bolączka M43.