Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow,mam maly problem z moim Bmw,mianowicie cos skrzypi w lewym prawym kole,dzwiek jakby guma przesuwała sie po metalu.Dzwiek ten slychac przy pracy zawieszenia gora-dól oraz gdy na postoju skrecam kierownicą prawo-lewo.

Dzisiaj ściągnąłem kolo i popryskalem wszystkie elementy gumowo metalowe WD40 lecz nic to nie dalo.

Prosze was o jakies podpowiedzi co to moze byc.

Pozdrawiam

Opublikowano
[...]dzwiek jakby guma przesuwała sie po metalu.Dzwiek ten slychac przy pracy zawieszenia gora-dól oraz gdy na postoju skrecam kierownicą prawo-lewo.

Dzisiaj ściągnąłem kolo i popryskalem wszystkie elementy gumowo metalowe WD40 lecz nic to nie dalo.

A mi się wydaje, że nie jak guma po metalu, a metal po metalu... Przeguby w wahaczach przednich to jak staw biodrowy, czyli kulowe i po prostu Ci się zacierają, dlatego słychać te odgłosy zarówno przy pracy zawieszenia góra-dół, jak i podczas skręcania... Czeka Cię wymiana, a do czasu wymiany, aby nie drażnilo uszu (DORAŹNIE - NIE DOCELOWO!!, bo przekłuta osłona będzie umożliwiała dostawanie się wilgoci) i o ile nie ma jeszcze luzów możesz wstrzyknąć strzykawką z igłą kilka kropel oleju do osłony prezegubu...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
[...]dzwiek jakby guma przesuwała sie po metalu.Dzwiek ten slychac przy pracy zawieszenia gora-dól oraz gdy na postoju skrecam kierownicą prawo-lewo.

A mi się wydaje, że nie jak guma po metalu, a metal po metalu... Przeguby w wahaczach przednich to jak staw biodrowy, czyli kulowe i po prostu Ci się zacierają, dlatego słychać te odgłosy zarówno przy pracy zawieszenia góra-dół, jak i podczas skręcania... Czeka Cię wymiana, a do czasu wymiany, aby nie drażnilo uszu (DORAŹNIE - NIE DOCELOWO!!, bo przekłuta osłona będzie umożliwiała dostawanie się wilgoci) i o ile nie ma jeszcze luzów możesz wstrzyknąć strzykawką z igłą kilka kropel oleju do osłony prezegubu...

pozdrawiam

thenygoos

SWORZEŃ panie kolego. Przeguby to my w betkach mamy ale z tyłu w napedzie.

Opublikowano
U mnie zaczynało piszczec po przejechaniu ok 5 km (lewy przód). Słyszalne było to także po naciśnięciu na przodu. Pojechałem więc do mechaniora pobujaliśmy budą i doszliśmy do wniosku że to wahacz górny. Strzykawka z igłą i olejem załatwiła sprawę aż do dziś.

" _______

/________\

OO=[][]=OO > ///M-POWER

[#]--------[#]

Opublikowano
[...]SWORZEŃ panie kolego. Przeguby to my w betkach mamy ale z tyłu w napedzie.

Oj, Panie Kolego, a co ja będę z Panem dyskutował, skoro widzę, że Pan to pewno specjalista od prawa albo medycyny :twisted2:. Zajrzyj Pan sobie do słownika, czym się różni sworzeń od przegubu... A to, że każdy mechanik na "to coś" mówi "sworzeń" to nie znaczy, że to jest sworzeń... Sworzeń to jest najwyżej na drugim końcu przegubu i co jak co ale on na pewno nie skrzypi, bo jest na stożku zamocowany do piasty. Jak masz Pan nogi, to wiedz Pan, że co toś co skrzypi to działa na takiej samej zasadzie jak staw biodrowy... klasyczny przegub kulowy...

pozdrawiam i życzę miłej lektury słownika :mrgreen:

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png