Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Autko zakupilem w Niemczech. Bylo zalane olejem BMW. Komp i ksiazka serwisowa zawolala o wymiane oleju. A zatem do dziela. Zlecilem wymiane oleju Q-serwis. Zaproponowano mi castrola edg sport 0w40. Teraz zaobserwowalem nadmiernie zbierajace sie maslo i krople wody na korku wlewowym,na zimnym silniku dostrzegam maselko na gornej czesci miarki. Nadmienie,ze ostatnio moja trasa to 4km praca,dom 4km. Jutro planuje wyjazd dalej. Po powrocie zobacze czy maselko zniklo. Plynu chlodzacego nie ubywa. Czy to moze byc wina oleju? Czy istnieje mozliwosc reklamacji oleju? Czy ktos mial doczynienia z takowa reklamacja oleju?:doh: Poprzedniej zimy takiego zjawiska nie dostrzeglem. Z gory dzieki za info. :hand:
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
...ostatnio moja trasa to 4km praca,dom 4km. ...

Prawdopodobnie jednak właśnie w tym masz wytłumaczenie całej sprawy (a nie w jakości nowego oleju).

Odn. reklamacji oleju - nie wiem ;)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
To masło to emulsja, czyli "bełtanina" oleju i wody... najprawdopodobniej skroplonej z powietrza (które ma zazwyczaj jakiś procent wilgoci)... Ja też uważam, że to skutek sposobu eksploatacji, tj. krótkich tras...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Witam,

podobny objaw miałem w swojej "byłej" E34tds podczas jazdy na krótkich dystansach.....po przejechaniu do Szczecina i powrót...wszystko znikło.

Opublikowano
Castrol Edge 0 w40 tak ma, w poprzedniej e39 używałem takiego i miałem dosłownie tak samo i wcale nie robiłem krótkich tras, nie ubywało także płynu chłodzącego, ten olej taki jest i nie wiem czy świadczy to o jego zalecie czy wadzie. A ty przypadkiem do 530i nie powinieneś lać 0 w 30? Tzn 0 w 40 też można ale nie wiem czy tamten nie jest lepszy.
Opublikowano
Castrol Edge 0 w40 tak ma, w poprzedniej e39 używałem takiego i miałem dosłownie tak samo i wcale nie robiłem krótkich tras, nie ubywało także płynu chłodzącego, ten olej taki jest i nie wiem czy świadczy to o jego zalecie czy wadzie. A ty przypadkiem do 530i nie powinieneś lać 0 w 30? Tzn 0 w 40 też można ale nie wiem czy tamten nie jest lepszy.

Przez 138000km byl zalewany ow40 tylko,ze olejem bmw. Dlatego takowy zalalem (castrol).

Dzis przejechalem 200km,maselko zniklo. Ale za pare dni na pewno sie pojawi. Najwidoczniej to wina oleju,poniewaz na poprzednim oleju takowego zjawiska nie bylo. Jak zreklamowac olej?

Opublikowano (edytowane)
...byl zalewany ow40 tylko,ze olejem bmw. Dlatego takowy zalalem (castrol)...

A tyle razy próbowano mnie przekonać, że BMW-Castrol to to samo, co Tesco-Castrol ;)

Z ewentualną reklamacją oleju - powodzenia. Wg mnie szkoda nerwów, zwłaszcza, że w zasadzie musiałbyś ukrywać obecny sposób użytkowania samochodu, żeby nie zostać odesłanym z kwitkiem już na początku rozmowy.

A z innej strony patrząc - może warto iść do tego miejsca wymiany oleju i po prostu pokazać co jest i że na poprzednim oleju tego nie było (mimo, że parametry niby takie same).

pozdr.

(może ktoś jeszcze napisze coś o takiej reklamacji)

Edytowane przez solaris520

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Cześć progressowy

1. BZQ ma rację, wg BMW i CASTROLA najlepszym olejem do naszych motorków jest olej 0W/30 chociaż patrząc na parametry obydwu to różnica jest niewielka i 0W/40 jest na liście olejów dopuszczonych do stosowania.

2. Reklamacja - nigdy nie miałem tego oleju i nie wiem jak się zachowuje, musiałbyś się upewnić czy to napewno jest wada (może skonsultuj w innym warsztacie albo najlepiej ASO), chociaż co Ci szkodzi spróbuj standardowo jedź z powrotem do warsztatu i zaatakuj co za badziew Ci sprzedali i niech wymieniają bo przed wymianą tego nie było. Jak nie podziała, a chce Ci się bawić to pismo od Radcy, a dalej to jedynie opinia biegłego rzeczoznawcy i pozew, ale biorąc pod uwagę ewentualny koszt oleju to chyba gra nie warta świeczki.

P.S. BTW niedaleko mnie w Gliwicach jest hurtownia: oleje, filtry, etc. (robią też wysyłki, sprzedają na allegro) - spoko gość tam sprzedaje (ma to samo auto) doradzi, towary oryginał z polskiej sieci, dobre ceny, np. Edge 0W/30 - 35 zł za 1 litr, tzw. "oryginał" BMW (ten sam Castrol w innym opakowaniu) - 42 zł za 1 litr

Daj znać jak się sprawuje instalka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Może wlej nie ten Castrol.

Przykro mi że Ciebie to spotkało ale muszę sie przyznać że też mnie ten Castrol kusił ceną bo w opakowaniu 5l kosztuje 150zł.

Ale jednak wleje ten z ASO droższy sporo ale nie będzie smietany.

hej

Opublikowano

EDGE SPORT 0W40 jest najlepszym olejem dla 3.0d.

Do benzynowych najlepsze sa 0W30.

Choć ten SPORT jest jakiś taki podejrzany, mało chodliwy i zdecydowanie tańszy.

0W30 jest uniwersalny i taki też zakupiłem dla swojej.

Ale ci polecili... Masakra. :duh:

Ale jednak wleje ten z ASO

Ten z ASO, to też castrol, tyle, że to SLX 0W30 w opakowaniu BMW.

Opublikowano

Ten z ASO, to też castrol, tyle, że to SLX 0W30 w opakowaniu BMW.

nie slx czy nie slx ważne że śmietany po nim nie ma.

hej

Chciałbym podziękować koledze progressowy za opisanie tej sytuacji na forum,nie jednemu ułatwi decyzję który olej wlać do silnika.

Opublikowano
Ja miałem zarówno śmietanę na tym z nalepka BMW jak i na tym bez nalepki BMW druga sprawa że występowało to tylko w zimę, po prostu 0 w 40 taki jest. Zobaczysz Progresowy że jak zrobi się cieplej to i śmietana ci się rozpuści.
Opublikowano
do mojej leję mobila 10w40 i też jest śmietanka w zimę. Bywa to niebezpieczne kiedy pojawią się duże mrozy a autko stoi 2 dni ,np u mnie zamarzła odma i wywaliło olej :( Nie sądzę też aby woda w oleju przedłużała żywot silnika, najgorsze jest to, że nie ma sensu "przepalać" jej bo za kilka dni zrobi się to samo. Podczas zeszłorocznej zimy zebrało się w mojej od 500 do 700 ml wody, a przynajmniej taki spadek poziomu oleju zauważyłem od kiedy masełko znikło. :roll:
Opublikowano
do mojej leję mobila 10w40 i też jest śmietanka w zimę. Bywa to niebezpieczne kiedy pojawią się duże mrozy a autko stoi 2 dni ,np u mnie zamarzła odma i wywaliło olej :( Nie sądzę też aby woda w oleju przedłużała żywot silnika, najgorsze jest to, że nie ma sensu "przepalać" jej bo za kilka dni zrobi się to samo. Podczas zeszłorocznej zimy zebrało się w mojej od 500 do 700 ml wody, a przynajmniej taki spadek poziomu oleju zauważyłem od kiedy masełko znikło. :roll:

Kolego jak nagrzejesz autko i odkrecisz korek wlewu oleju to poza lekko podwyzszonymi obrotami daje sie cos innego wysluchac lub zauwazyc? Np.delikatne psykkk,lub lekkie zianie? U mnie jest lekkie pssyk. Na goracym motorze minimalnie zassany korek.

Opublikowano
Progresowy wydaje mi sie że jesteś jakiś przewrażliwiony na punkcje swojego autka, szukasz chyba dziury w całym :) Jak jeździ, nie wyskakują żadne błędy nie odczuwasz różnych naprawdę dziwnych objawów to daj sobie spokój z tym masłem i syczeniem bo popadniesz w paranoje :)
Opublikowano
A ja się dołączę do paranoi olejowej. Już za momencik zmiana oleju w moim 3.0i (231PS) i dziś podczas wizyty w ASO Misiak w Krakowie - co by poznać całą prawdę o kosztach inspekcji nr 2 ( 2300zł :mad2: :duh: ) panowie nie wiedzieli co ewentualnie wlać. Raz wspomnieli o 0W-40, a moze lepiej 0W- 30 i jeszcze na koniec 5W-30. Ja się pytam co nalepiej i zgodnie ze sztuką, oni odparli co Pan chce to wybierze :jawdrop: O co tu biega?
Opublikowano
0 w 30 na 100% teraz jest jeszcze jakis nowy 5 W 30 ale fabrycznie zalewali 0 w 30
Opublikowano
Cześć progressowy

1

P.S. BTW niedaleko mnie w Gliwicach jest hurtownia: oleje, filtry, etc. (robią też wysyłki, sprzedają na allegro) - spoko gość tam sprzedaje (ma to samo auto) doradzi, towary oryginał z polskiej sieci, dobre ceny, np. Edge 0W/30 - 35 zł za 1 litr, tzw. "oryginał" BMW (ten sam Castrol w innym opakowaniu) - 42 zł za 1 litr

Pozdrawiam

Jesli mowisz o hurtowni na towarowej to polecam, do M40 lalem wczesniej olej GM z serwisu opla, ktory tez jest lany do opli, w tej hurtowni zaproponowali BP Visco 10w40, podobno u nich wszystkie auta na tym smigaja i jest super, jakos zwolnennik castrola ;) mialem troche mieszane uczucia, ale po zalaniu szok, silnik zaczol chodzil gladziutenko, o wiele ciszej, "lżej" , od tej pory kupuje wlasnie u nich ten olej, wiec mysle ze nie oszukuja ( nie wiem jak przez allegro ).

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
0 w 30 na 100% teraz jest jeszcze jakis nowy 5 W 30 ale fabrycznie zalewali 0 w 30

A edge 0W-40 jest nie do przyjęcia?

Jest do przyjecia ale lepszy chyba ten 0 w 30 a najlepiej zalej sobie valvolinem MXL 0 w 30.