Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakis czas temu pojawil sie u mnie problem z ABS. Zaswiecila sie kontrolka, no i oczywiscie nie działa. Sprawdziłem czujniki, wymieniłem komputer na inny - używkę (który nie wiem czy jest sprawny). Restartowałem kompa głównego i nic, dalej ten sam problem.

Czy jest jakis skuteczny sposob na sprawdzenie komputera lub ew. jak mam sprawdzic co jest nie tak ?

Czyjniki sprawdzałem na kompie każdy po kolei, wysylaja sygnaly ale abs nie działa, pompa tez byla sprawdzana manualnie i mechanior powiedział że na 99.9 procent to musi być padnięty komp sterujący ABS/ASC bo taką opcję posiadam.

Jak mógłbym to sprawdzić ? Może jakiś przekaźnik jest padnięty?

Nie wiem, nie mam pomysłów a szczerze irytuje mnie ta kontrolka no i brak ABS, czasami by sie przydal... zwlaszcza jak mokro i ślisko :(

Z gory dziekuje za pomoc :)

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

A płyn hamulcowy masz dobry / czysty ?

W układzie hamulcowym jest masa malutkich i delikatnych zaworków, które cały czas pracują.

Brudny płyn zatyka te zaworki - w efekcie pada moduł ABS.

A jak ABS nie działa, to kontrola trakcji też sie wyłaczy.

Opublikowano

Szczerze to dawno nie zmieniałem płynu. Co jaki czas powinno sie tego dokonywać ? A tak swoja droga, jesli rzeczywiscie tam jest jakis syf to wystarczy wymienic plyn czy trzeba jakos przeczyscic cały układ ?

pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Plyn nie jest drogi.a ile wchodzi??O ile sie nie myle to 0,5l chyba wystarcza....nie pamietam heehe.Wejdz sobie na ta sronke co Ci wczesniej poslalem bo tam koles cos z pompa robi tylko przetlumaczyc musisz.Pozdro