Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hmm... może nastawnik przepustnicy? To nic innego jak coś w stylu silnika krokowego - element wykonawczy, który ustawia kąt przepustnicy w zależności od tego, jak wciśniesz pedał... W E39 nie ma linki jak w innych autach, a coś w stylu "fly-by-wire"... jak np. w myśliwcach F16. Wciskasz pedał gazu, z przymocowanego do niego potencjometru po kabelku "idzie" sygnał w postaci odpowiedniej rezystancji do tego nastawnika i na tej podstawie odpowiednio zmieniany jest kąt przepustnicy...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Hmm... może nastawnik przepustnicy? To nic innego jak coś w stylu silnika krokowego - element wykonawczy, który ustawia kąt przepustnicy w zależności od tego, jak wciśniesz pedał... W E39 nie ma linki jak w innych autach, a coś w stylu "fly-by-wire"... jak np. w myśliwcach F16. Wciskasz pedał gazu, z przymocowanego do niego potencjometru po kabelku "idzie" sygnał w postaci odpowiedniej rezystancji do tego nastawnika i na tej podstawie odpowiednio zmieniany jest kąt przepustnicy...

aha aha aha :roll2:

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg ETK to się nazywa "zespół regulacyjny" - cena detaliczna 599. Wymieniałem to u siebie jakieś 1,5 roku temu i wtedy kosztowało coś koło 350zł.

Ten element wchodzi w kolektor ssący i wg mnie to steruje przepływem powietrza.

http://dray.pl/bmw/kolokt1.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Objawy takie same jak TY - czyli terkotanie. Ściśnij taki gumowy element na samej górze - terkotanie powinno się uspokoić, puścisz to z powrotem wróci. Po wymianie nie zauważyłem żadnych zmian poza pozbyciem się tego dźwięku.
Opublikowano
Jest to elotkoniczny sterownik przepustnicy... kiedys byla linka, podcisnienie a teraz jest dodatkowy strownik, ktory robi to dokladniej kierunkujac odpowiednio silnikiem elektrycznym lub rowniez podcisnieniem polozenie przepustnicy. Rozwiazan jest mnustwo ale zamysl zmierza do tego samego- pozycjonowania
KORZYSTASZ Z WIEDZY BMW KLUB POLSKA? PODZIEL SIĘ WIEDZĄ Z KLUBEM !
Opublikowano
Jest to elotkoniczny sterownik przepustnicy... kiedys byla linka, podcisnienie a teraz jest dodatkowy strownik, ktory robi to dokladniej kierunkujac odpowiednio silnikiem elektrycznym lub rowniez podcisnieniem polozenie przepustnicy. Rozwiazan jest mnustwo ale zamysl zmierza do tego samego- pozycjonowania

Czyli ta część ma wpływ na reakcje samochodu na dodanie gazu ? Może mieć wpływ na słaby dół ,jeżeli wykluczymy wszystko inne i brak błędów na komputerze ?

Opublikowano
Czy wtstepuje to również w 523i

Jak zerknąłem na www.bmwfans.info do schemtów poszczególnych części 523i to też znalazłem tą część . Musisz wpisać swój VIN i zerknąć czy w twoim zestawie też występuję ,bo zauważyłem że początkowe 523i miały też inny kolektor dolotowy chyba .

• 4 lata później...
Opublikowano
Odgrzeje kotleta ,u mnie to samo tlucze sie ten element ,DRAY co mam nacisnąc zeby to przestalo terkotac?