Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwna sprawa, dzis zaraz po dosyc mocnym skrecie w lewo (maks 30km/h) po wyjsciu z zakretu zaczela mi mrugac kontrolka ASC (ta zolta na srodku zegarow). Trwalo to do kupy moze sekunde. Ale nie przyspieszalem ostro ani tym bardziej nie bylo mowy o zadnym poslizgu. Do tej pory nic takiego mi sie nie zdarzylo a auto mam jakies 2 miesiace. W instruckji oczywiscie nic na temat mrugania tylko przypadek zapalenia sie kontrolki. Ma ktos moze jakis pomysl co to moze byc? Moze jakis czujnik wariuje? Wczoraj mialem wazone wszystkie kola jesli to ma jakies znaczenie choc pewnie nie. Wiecej na razie nie zamrugala ale od tamtej pory przejechalem moze z 5km.

Ok przepraszam Modow, juz doczytalem ze to znaczy ze system wlasnie zadzialal. Bylo mokro ale nie widzialem powodow do interwencji elektroniki. Wiele razy mocniej dociskalem i tez na sliskim wyjsciu z zakretu i nic podobnego sie nie dzialo. Bede teraz pewnie jak glupek wpatrywal sie w te kontrolke. To chyba poczatek paranoi :shock:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Wszystko zadziałało jak powinno, dla pewności skręć kierownicą i gaz do końca, będzie mrugać jak głupia.
Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
Zadziałał system ASC (pol. System Kontroli Trakcji). Wszystko w jak najlepszym porządku. Któreś koło z tyłu straciło przyczepność. Wjedź na trawę lub coś śliskiego, daj trochę więcej gazu i spróbuj spalić gumę - nie uda ci się. Dopiero po wyłączeniu ASC to możesz zrobić. Wyłącza się poniżej panelu klimatronika - przycisk ASC. Wtedy zaświeci Ci się ta kontrolka, ale gumy można palić :)
Opublikowano
Zadzia?a? system ASC (pol. System Kontroli Trakcji). Wszystko w jak najlepszym porza˛dku. Któres´ ko?o z ty?u straci?o przyczepnos´c´. Wjedz´ na trawe˛ lub cos´ s´liskiego, daj troche˛ wie˛cej gazu i spróbuj spalic´ gume˛ - nie uda ci sie˛. Dopiero po wy?a˛czeniu ASC to moz˙esz zrobic´. Wy?a˛cza sie˛ poniz˙ej panelu klimatronika - przycisk ASC. Wtedy zas´wieci Ci sie˛ ta kontrolka, ale gumy moz˙na palic´ :)

Dziekuje, juz sie uspokoilem :wink: Jak dotad wszytsko OK. Jestem przewrazliwiony po prostu (delikatnie mowiac) Temat do zamkniecia a ja chyba do psychiatry :wink:

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Dziekuje, juz sie uspokoilem :wink: Jak dotad wszytsko OK. Jestem przewrazliwiony po prostu (delikatnie mowiac) Temat do zamkniecia a ja chyba do psychiatry :wink:

To Ty masz już od tak długiego czasu auto, a mu jeszcze ani razu w tyłek nie dałeś na łuku... i to w zimie :twisted2: ??? Totalna wstrzemięźliwość :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Pewnie się koledze opony' postarzały"",i tracą przyczepność,stąd bunia miga i ostrzega. :arrow: pzdr.
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

To Ty masz juz˙ od tak d?ugiego czasu auto, a mu jeszcze ani razu w ty?ek nie da?es´ na ?uku... i to w zimie :twisted2: ??? Totalna wstrzemie˛z´liwos´c´ :mrgreen:

Niestety u mnie zima jest tylko z nazwy :cry: Gdyby chociaz troche sniegu bylo to bym z auta nie wysiadal :mrgreen:

Jak rok temu snieg byl dwa dni to z tej radosci dwa wieczory po rzad spedzilem na duzym parkingu :wink:

Sorry za OT.

O Tempora! O Mores!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Fajnie u mnie sie świeci cały czas i gdzie szukać przyczyny,zakupiłem 535i i to pierwsze kroki z kontrola trakcji ,co sprawdzić ,czy to jest ten sprzecik co jest przytwierdzony do wahacza? z przodu po str. pasażera?-podpowiedzcie ,dla mnie to nowości a czasu zbyt nie mam na szukanie ,dzięki z góry.pzdr.
Opublikowano
Fajnie u mnie sie świeci cały czas i gdzie szukać przyczyny,zakupiłem 535i i to pierwsze kroki z kontrola trakcji ,co sprawdzić ,czy to jest ten sprzecik co jest przytwierdzony do wahacza? z przodu po str. pasażera?-podpowiedzcie ,dla mnie to nowości a czasu zbyt nie mam na szukanie ,dzięki z góry.pzdr.

A może u ciebie po prostu zerwana jest linka łącząca przepustnicę z nastawnikiem ADS

na rysunku element nr. 17

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DE11&mospid=47547&btnr=13_0437&hg=13&fg=15

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Bonzo dzięki,wczoraj awaria prądu,dziś póżno z pracy,ale doceniam pomoc wszystkich ,dzięki może w sobotę dotrę do linki,raz jeszcze dzięks.pzdr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To na wahaczu to czujnik poziomowania ksenonów. A ABS Ci działa normalnie?

Opublikowano
Dziwna sprawa, dzis zaraz po dosyc mocnym skrecie w lewo (maks 30km/h) po wyjsciu z zakretu zaczela mi mrugac kontrolka ASC (ta zolta na srodku zegarow). Trwalo to do kupy moze sekunde. Ale nie przyspieszalem ostro ani tym bardziej nie bylo mowy o zadnym poslizgu. Do tej pory nic takiego mi sie nie zdarzylo a auto mam jakies 2 miesiace. W instruckji oczywiscie nic na temat mrugania tylko przypadek zapalenia sie kontrolki. Ma ktos moze jakis pomysl co to moze byc? Moze jakis czujnik wariuje? Wczoraj mialem wazone wszystkie kola jesli to ma jakies znaczenie choc pewnie nie. Wiecej na razie nie zamrugala ale od tamtej pory przejechalem moze z 5km.

Ok przepraszam Modow, juz doczytalem ze to znaczy ze system wlasnie zadzialal. Bylo mokro ale nie widzialem powodow do interwencji elektroniki. Wiele razy mocniej dociskalem i tez na sliskim wyjsciu z zakretu i nic podobnego sie nie dzialo. Bede teraz pewnie jak glupek wpatrywal sie w te kontrolke. To chyba poczatek paranoi :shock:

Może zaskoczy was to co napiszę, ale jak kiedyś miałem 530d z 2002 roku to działo mi się identycznie. Czasem wchodząc delikatnie w zakręt ASC zapalało się na sekundę, może pół :) Nie wiedziałem co się dzieje. Później wciąż obserwowałem i w końcu znowu się zapaliła, mimo, że nie było żadnego poślizgu, a opony nowe. Dla pewności pojechałem do mechanika, żeby sprawdził mi zawiechę z tyłu. Okazało się że łącznik stabilizatora z prawej strony jest walnięty. Po wymianie nigdy się już kontrolka w tak light'owej sytuacji nie zapaliła. Wydaję mi się, że to może być przyczyną u Ciebie. Możliwe, że masz jakiś mały luz gdzieś z tyłu.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to mi się coś jeszcze przypomniało.

Kiedyś zapalało mi się na chwilę ASC gdy miałem klemę poluzowaną od akumulatora. Na dziurze, gdy widocznie ta klema odczepiała się lekko, zaświecała się kontrolka ASC.

Opublikowano
A to mi się coś jeszcze przypomniało.

Kiedyś zapalało mi się na chwilę ASC gdy miałem klemę poluzowaną od akumulatora. Na dziurze, gdy widocznie ta klema odczepiała się lekko, zaświecała się kontrolka ASC.

A nie miałeś wtedy problemów z rozruchem? Bo w takich przypadkach (nie dociśnięta klema) zazwyczaj spadek napięcia na przejściu bolec-klema jest na tyle duży, że mogą i powinny pojawić się problemy z uruchomieniem silnika

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widocznie jak odpalałem auto to klema siedziała jeszcze mocno, a dopiero kilka km po naszych "wspaniałych" drogach spowodowało że się zaczęła zsuwać. Zamieniałem wtedy akumulatory i za słabo widocznie dokręciłem klemę.
Opublikowano
Bonzo... i tu :modlitwa: miałeś rację-linka- ,teraz czy wymiana jest trudna? wykręciłem zajrzałem do silniczka,niby proste ale?-wiem ,że do E28 koszt w ASo około 60 pln a do 535i pewnie ciut drożej,może ktoś wymieniał i pomoże?-pzdr.