Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Goście z boscha nie napiszą przecież że produkt dajmynato o połowę tańszy ma identyczne parametry jak ich nawet jeśli by tak było a więc artykuł nie bardzo użyteczny według mnie.
Opublikowano
Też coś dodam od siebie. Ja na własnej skórze się przekonałem, że BOSCH to BOSCH i żaden zamiennik się nie równa. Fakt, może to dlatego, że mam inny silnik, ale znajdziesz tu na forum mnóstwo osób, które powiedzą ci to samo z własnego doświadczenia!
Opublikowano

Przyjdzie, założę, pojeżdżę trochę i zdam relacje.

Osobiście nie uważam firmy Magneti Mareli za jakaś firmę krzak czy no name, tylko raczej firmę z wyższej półki, no ale to akurat będę miał okazje się sam przekonać, oby pozytywnie :cool2:

Opublikowano

Włoszczyzna fakt, ale czy dla oszczędnych :?: Tu bym się kłócił :mrgreen:

Tak jak w naszych BMW są wkładane części między innymi Boscha i Siemens'a, tak we Fiatach są części Magneti Marelli :mrgreen:

Opublikowano
Założyłem, jeżdżę już od 2 dni i jak na razie jest wszystko w porządku. Moc jest, samochód ciągnie od 4tyś obr/min, nie dławi się na zimnym silniku, elegancko nareszcie ekonomizer na 4 biegu pokazuje spalanie ponad 20l/100km, także jestem zadowolony :cool2:
Opublikowano

No to faktycznie tanio jeśli wziasc cenę oryginału boscha 500 zł.. a jest możliwość np inpą sprawdzić prace przepływomierza bo w czym rzecz kiedyś tutaj na forum czytałem że np handlarze czy tez sprzedający auto montują zamienniki kiedy mają padniętą przepływke one działają ale nie na 100 %, niby wszystko w porządku a jednak to jeszcze nie to co przed zepsuciem się, wtedy była mowa o mtm, możliwe że z magneti tak nie jest.

Nie chce sie czepiać tylko ominąć problem że kupi się i będzie później myśl czy oby na pewno chodzi na 100 % możliwości i przypominam mowa tu o 1.9 105/118 koni tutaj każdy źrebak jest na wagę złota :)

Opublikowano
Jak ma ktoś chwile czasu i sprzęt z INPA na pokładzie i oczywiście jest z Warszawy i chce to sprawdzić to bardzo chętnie mogę się umówić i razem to sprawdzimy żeby mieć pewność w 100% :)
Opublikowano
Do mnie dziś przyszedł zamówiony wczoraj przepływomierz (+ dla sklepu za szybką wysyłkę), zamontowałem, pojeździłem i efekt oceniam na bardzo dobry. Moc wróciła, obroty płynnie idą w górę do samego odcięcia, auto dużo lepiej się zbiera itp. Zero zastrzeżeń. Także stary bosch, który według bosch service jest ok, pójdzie na śmietnik.
Opublikowano

koledzy własnie założyłem przepływkę magneti marelli koszt 250zł do e46 320d i co lipa .....

do 2,3tys tak jakby przyczepę ciągnoł nie polecam :duh: :mad2: :cry2:

lepiej dołożyć 200zł i mieć bosha

Opublikowano

Dziwne, bo u mnie pomogło i u PeterE46 też, wiec może u Ciebie to nie wina przepływki :?: :wink:

Po co zaraz zwalać na przepływke, Ty masz Diesla to możesz mieć inną przyczynę braku mocy, poczytaj na forum, jest kilkadziesiąt postów o braku mocy w 320D, anie zaraz wypisujesz na forum że nie polecasz :P

Opublikowano
W dieslu może być wiele innych przyczyn straty mocy, w sumie w benzynie też, ale nam się jakoś udało trafić. Poza tym diesel po wymianie przepływomierza wymaga wgrania nowego oprogramowania w ASO. Taka oto kapryśna technologia całkiem inna niż w benzynie.
Opublikowano
Ja już się dowiedziałem i dokładnie z tym programowaniem przepływomierzy to jest tak że jeżeli była jakaś zmiana konstrukcyjna w danym przepływomierzu przez producenta, to należy jechać i programować soft w samochodzie po wymianie :) Można to sprawdzić np. na www.realoem.com jeżeli obok starego numeru przepływomierza są jakieś zamienniki i podane inne numery to znaczy że będzie potrzeba programowania nowego przepływomierza, jeżeli nie było a tak jest w przypadku właśnie np. E46 318i przed liftem to wystarczy kupić nowy, wymienić i cieszyć się z jazdy :mrgreen:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie z 316i/318i po wymianie przepływek z bosch na magneti marelli robiliście adaptacje? Bo podobno w naszym modelu nie trzeba na drugim forum pisali zaś ze robili w 318i.. już sam nie wiem jak to ma w końcu być. Dzisiaj mi przyszla i jutro chce zakładać. Nr AMMQ19628.
Opublikowano
Nie trzeba, trzeba robić tylko i wyłącznie wtedy kiedy były zmiany konstrukcyjne w przepływomierzach przy danym silniku, jeśli nie było, zakładasz i jeździsz :cool2:
  • 1 rok później...
Opublikowano
Nie trzeba, trzeba robić tylko i wyłącznie wtedy kiedy były zmiany konstrukcyjne w przepływomierzach przy danym silniku, jeśli nie było, zakładasz i jeździsz :cool2:

Witajcie, ja właśnie wczoraj wymieniłem przepływkę (nie Bosch a jakieś MTM - kupiłem nową po okazyjnej cenie)

No niestety coś jest nie tak. Po założeniu i odpaleniu auta silnik pracuje nie równo, podczas jazdy przerywa, dusi się, na luzie gaśnie, nie da się tak jechać. Po odpaleniu na wolnych obrotach chwile pochodzi, później spadają obroty do 500 i niżej i za chwile auto gaśnie. Oczywiście wokół auta unosi się straszny smród spalin i kopci na czarno po przy gazowaniu. Na starym Boscha co mam aktualnie jest wszystko ok, tak samo po odpięciu tej zakupionej przepływki wszystko ok. Co z tym teraz zrobić? Kasowanie adaptacji wystarczy? Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie

na to wychodzi, że walniętą przepływkę (chińszczyznę) kupiłem bo wywaliło wtedy błędy:

120 signal luftmassenmesser

121 Signal Ansauglufttemperatur

Mam też pożyczoną używkę Boscha, niby znajomy mówi, że jest sprawna ale zastanawia mnie to, że po podmiance auto ma taką samą moc inpa podczas jazdy wykazuje np. takie parametry:

http://img69.imageshack.us/img69/2166/inpa.jpg

Ktoś może mi to objaśnić? Nie jestem obcykany w tym temacie, dopiero się uczę...ale chyba coś jest nie tak?