Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie uprzedzam, że używałem funkcji szukaj.

Chciałbym Was prosić o pomoc w zebraniu informacji na co zwrócić uwagę podczas kupna "nowego" używanego BMW E46.

Uważam, że przydałby się taki wątek, w którym byłoby zebrane możliwie dużo informacji na co zwrócić uwagę, co i w jaki sposób sprawdzić, co może występować w kupowanych pojazdach oraz co powinno przekreślić zakup naszego wymarzonego egzemplarza BMW.

Jak większość z Was w przeszłości miałem strasznie dużo pytań dot. pojazdu, ale tak na prawdę nie wiedziałem co jest bardziej, a co mniej istotne.

Nie ukrywam, że sam jestem na etapie poszukiwania TEGO egzemplarza i przy okazji chciałbym też pomóc przyszłym nabywcom E46.

Prosiłbym o porady dot. E46 we wszystkich wersjach nadwozia oraz silnikowych.

Jeżeli sprawdzana rzecz/cecha występująca w konkretnej serii była omawiana na forum, to ew. podrzucic linka do dyskusji tak aby nie powielać wątków.

Za wszelką pomoc w uzupełnianiu wątka będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Gustaw

Opublikowano

powiem ci tak . ksiazke mozna napisac na ten temat :)

zagleb nas dokładniej, do czego ma ci słuzyc, czy duzo bedziesz nim jezdzic, czy ma byc lansowo, jaki fundusz jest na to przeznaczony czy cala wyplata ma isc w eksploatacje czy co tam ?

a potem obejzyj ten ze filmik , najwazniejsze jest w nim pokazane :

http://www.auto-swiat.pl/media,Jak-ocenic-stan-stan-techniczny-auta-,409.html

Dodam abys szukał aut tylko i wyłacznie BEZWYPADKOWYCH i z ORYGINALNYM w miare jak najmniejszym PRZEBIEGIEM. Jesli drzwi byly wymieniane czy zderzak bo cos tam i jest to dobrze zrobione to wcale nie wykluczaj takiego auta. Wazny jest ten przebieg a na te z wiekszymi naprawami raczej wykluczaj.

Jesli chcesz wrzucaj linki aut ktore cie interesuja a napewno ja jak i pewnie inni forumowicze postaram sie doradzic najlepiej jak tylko mogę.

pozdro

Opublikowano
Nie musisz używać funkcji Szukaj. Wystarczy zerknąć do tematów przyklejonych w dziale "trójek". Jest tam sporo informacji o typowych usterkach e46 (i innych 3), a także o kupowaniu serii 3. Kolega Varrol się napracował, warto skorzystać.
Opublikowano

no tak...

Chciałbym zebrać w jednym miejscu liste najważniejszych rzeczy do sprawdzenia w E46.

Taka lista ułatwiłaby mi (i nie tylko mi) wizję lokalna i pozwoliła zdecydować się na następny krok - wizytę w ASO.

Turbinka (jak sprawdzić czy nada się jeszcze do jazdy), ogrzewanie (czy robi upał przy ustawieniu na 18st. lub nieco więcej) , czy w xenonach zawsze byly spryskiwacze? (to akurat wertowalem i niektórzy pisali, że zawsze były, inni, że nie było na początku produkcji - wybuchła z tego powodu mała wojna :-) )

Ostatnio zdarzyło mi oglądać samochód, zdjęcia niskiej jakości, w opisie, że bezwypadkowy, cena niska - stwierdziłem, że zobaczyć nie zaszkodzi i sie strasznie zawiodłem, na moje niewprawne oko najmniej raz bita.

Jeździłem też jednym egzemplarzem w Krakowie i niby wszystko w porządku, strasznie mi się spodobał, ale nie wiem czy czasem za bardzo turbinki nie było słychać.

Czy są jakies problemy ze skrzyniami steptronic? Nastawiłem się na automat i chciałbym się albo utwierdzić w słuszności wyboru, albo z tego zrezygnować jeszcze przed zakupem :-)

Jeśli o mnie chodzi to ma to być samochód do zwykłej jazdy po mieście, czasem wyjazdów po za miasto - wtedy z załadowanym bagażnikiem.

Kilka razy do roku odbywam podróże >1500km i nie chciałbym aby samochód mnie zawiódł.

Np. spodobał mi sie taki egzemplarz

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7641907

Wiadomo, że do każdego samochodu trzeba coś dokładać, ale całej wypłaty to za żadne skarby nie oddam :-)

Chciałbym też uniknąć komentarzy w stylu "takie rzeczy tylko w Erze",

oczekuję raczej konstruktywnej krytyki danego egzemplarza, na której podstawie będę mógł wybrać mniejsze zło - wiadomo, że do używanego wozu zawsze można się przyczepić (zreszta nie tylko używanego).

Opublikowano

- Silniki R6 po odpaleniu powinny równo pracować, jeśli jest problem z falowaniem lub nierówną pracą to wydatki nas czekają.

- Dodatkowo M52/TU, czyli silnik z podwójnym Vanosem powinien przyspieszać od samego dołu obrotowego (praktycznie od nieco pow. 1000obr.).

Jeśli zaczyna od ok 3000obr to wymiana czujników wałków i wału a w niektórych przypadkach przepustnicy, też do przyjemnych nie należy.

- Jeśli nadmiernie dymi, nawet po solidnym rozgrzaniu, a jak staniemy to mamy wrażenie jakby kłęby pary leciały z wydechu, to prawdopodobnie czyszczenie i przewody odmy do sprawdzenia.

To takie niektóre bolączki benzynowych silników, jakie przypomniałem sobie od kiedy eksploatuje E46.

Opublikowano

Może powiem tak:

1. Zastanów się najpierw nad wersją nadwozia - czy chcesz sedana, coupe czy kombi.

2. Zastanów się nad wersją silnika - czy chcesz diesla czy benzynę, w zależności ile jeździsz i ile masz kasy na zakup pojazdu oraz jego serwisowanie. Jak to zauważył ktoś - jeśli czegoś w samochodzie nie ma to się nie popsuje :P

3. Zastanów się nad rocznikiem - po liftingu czy przed.

4. Polak czy "od wroga" a może z innego żródła. W tym wypadku policz sobie też koszta. Może bardziej opłaci się sprowadzić coś "pewniejszego" niż kupować z wyboru w Polsce.

5. Jeśli chodzi o wyposażenie to auta są przynajmniej średnio wyposażone. Nie ma totalnych golasów - bo każdy ma przynajmniej ABS, Wspomaganie, elektryczne lusterka, elektryczne szyby przednie, klimatyzację ( nie wiem czy były bez ???? ), ASC ( lub DSC zależnie od opcji ). Niektóre egzemplarze są naprawdę bogato wyposażone - pełna elektryka foteli, duża navi, podgrzewane siedzenia, system HK, fajna skórka etc...

Pamiętaj jednak, że jest to auto uzywane - więc może czegoś nie mieć - na czym ci zależy - bo pod siebie kupujesz auto w salonie. Natomiast nie przekreśla to samochodu - moim zdaniem.

6. Jesli chodzi o bolączki E46 - to przedewszystkim przedni zawias ( żadne auto nie wytrzymuje naszych wertepów ), czasem tuleje tylnego zawiasu, w dieslach często problemy z EGR.

7. Uważaj na okazje - nikt tanio nie sprzedaje dobrego samochodu - a już zupełnie niedorzeczne jest sprzedawanie oszczędnego, bezwypadkowego diesla po lifcie który ma przekulane 120k km za kwotę 30k zł. Prędzej czy później do takiego samochodu dołożysz - a ile - zależy na ile dasz się ograć.

8. Co do ASO - róznie z tym bywa. Czasem lepiej wziąć zaufanego mechanika/blacharza z miernikiem grubości lakieru - niż jechać do ASO, gdzie sprzedający wcześniej "dał w łapę" za pozytywną diagnozę. Temat poruszony na tymże forum.

9. Proponuję wyszukać sobie kilka samochodów i wkleić linki do działu CO SĄDZICIE O AUCIE Z OGŁOSZENIA z ewentualną prośbą o pomoc w zakupie. Jeśli któryś z kolegów będzie miał blisko to z pewnością nie odmówi pomocy.

10. Powodzenia w szukaniu - pamiętaj aby się zbytnio nie ekscytować przy zakupie bo to przysłania oczy.

Pzdr,

Opublikowano

Hej

ad. 1 - kombi

ad. 2 - 2.0d

ad. 3 - 2002 - zdaje się, że to juzż po lifcie

ad. 4 - Czy od polaka, niemca czy szweda... wszystko jedno, byle był w dobrym stanie, nadawał się do dalszej eklploatacji przez najbliższe 3 lata i nie sprawiał problemów

ad. 5 - Wiem, że nie ma totalnych golasów, chce wersję ze skrzynią steptronic (w tym miejscu proszę o opinie), dobrze by było gdyby były xenony, radio z CD, automatyczna klima. reszta wyposażenia dodatkowego na zasadzie jeśli będzie to fajnie, jeśli nie to nic się nie dzieje.

ad. 6 - To juz przewertowałem, w sumie wychodzi na to, że trzeba o te rzeczy zadbac zaraz po zakupie.

ad. 7 - Dlatego też nie napalam sie na każdy znaleziony egzemplarz. Wole kupic mniej wyposażony i mniej do niego dołożyć.

ad. 8 - Nie sądziłem, że takie numery się zdarzają, z drugiej strony tam pracują tylko ludzie... Na wycieczkę po zakup mam zamiar zabrać sprawdzoną osobę, która specjalizuje się w tym i owym i będzie w stanie powiedzieć czy coś było ruszane z elektroniką, oraz znajomego blacharza - ale to jak juz zdecyduję się "zdalnie" na konkretny egzemplarz.

ad. 9 - Tak zrobiłem, na chwilę obecną czekam na odpowiedź (dot. linka 5 postów wyżej)

ad. 10 - Nie dziękuję :-) Nie napalam się tylko oglądam i porównuje, przy czym staram się chłodno kalkulować.

Mam jeszcze pytanie, nie chcę rozkrecać ponownie burzy, ale nie odnalazłem jednoznacznej odpowiedzi - czy z xenonami zawsze są spryskiwacze reflektorów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hej

ad. 1 - kombi

ad. 2 - 2.0d

ad. 3 - 2002 - zdaje się, że to juzż po lifcie

ad. 4 - Czy od polaka, niemca czy szweda... wszystko jedno, byle był w dobrym stanie, nadawał się do dalszej eklploatacji przez najbliższe 3 lata i nie sprawiał problemów

ad. 5 - Wiem, że nie ma totalnych golasów, chce wersję ze skrzynią steptronic (w tym miejscu proszę o opinie), dobrze by było gdyby były xenony, radio z CD, automatyczna klima. reszta wyposażenia dodatkowego na zasadzie jeśli będzie to fajnie, jeśli nie to nic się nie dzieje.

ad. 6 - To juz przewertowałem, w sumie wychodzi na to, że trzeba o te rzeczy zadbac zaraz po zakupie.

ad. 7 - Dlatego też nie napalam sie na każdy znaleziony egzemplarz. Wole kupic mniej wyposażony i mniej do niego dołożyć.

ad. 8 - Nie sądziłem, że takie numery się zdarzają, z drugiej strony tam pracują tylko ludzie... Na wycieczkę po zakup mam zamiar zabrać sprawdzoną osobę, która specjalizuje się w tym i owym i będzie w stanie powiedzieć czy coś było ruszane z elektroniką, oraz znajomego blacharza - ale to jak juz zdecyduję się "zdalnie" na konkretny egzemplarz.

ad. 9 - Tak zrobiłem, na chwilę obecną czekam na odpowiedź (dot. linka 5 postów wyżej)

ad. 10 - Nie dziękuję :-) Nie napalam się tylko oglądam i porównuje, przy czym staram się chłodno kalkulować.

Mam jeszcze pytanie, nie chcę rozkrecać ponownie burzy, ale nie odnalazłem jednoznacznej odpowiedzi - czy z xenonami zawsze są spryskiwacze reflektorów?

Co do ksenonów, w aucie z 2002r - takie jak chcesz kupić, napewno powinny być spryskiwacze reflektorów.

Pozdrawiam
Opublikowano

Dziekuję za odpowiedź,

W takim razie wnioskuję, że ten (z linka powyżej) samochód "bezwypadkowy" jest po wypadku, albo na "zenony".

Czekam na VIN.

Pozdrawiam Gustaw

Opublikowano (edytowane)

Moje zdanie na ten temat jest takie:

Ksenon daje o wiele jasniejsze światło niż tradycyjna żarówka. Jeśli jeździsz sam to nie ma problemu - natomiast jak wozisz kogoś / coś z tyłu to jasne jest, że tył pójdzie w dół - czego konsekwencją będzie podniesienie zakresu oświetlenia i oślepianie kierowców jadących z przeciwka. Przydałoby się samopoziomowanie reflektorów ksenonowych - ( dlatego m.in auta fabrycznie wyposazone w ksenony nie posiadają ręcznej regulacji poziomowania reflektorów w E46 ).

Sprawa druga - spryskiwacze reflektorów ksenonowych - ksenon ma tendencję do rozpraszania się. Każdy brud na reflektorze powoduje to, że światło nie pada tam gdzie ma - tylko jego strumień jest zakłócany, odbija się i leci gdzie chce.

Dlatego do ksenonów montuje się spryskiwacze reflektorów.

I teraz moje zdanie - jeśli E46 posiadało fabryczne ksenony - powinno miec zarówno samoregulację poziomowania jak i spryskiwacze reflektorów.

Auta, które nie mają tychże nie były fabrycznie wyposażone w ksenony - mowa o E46.

Zakładanie żarników ksenonowych do zwykłych lamp jest niczym więcej jak pozbywaniem się chomologacji na lampy. Lampy jako element bezpieczeństwa samochodu przestają być w ten sposób użyteczne a ich używanie staje się niezgodne z prawem - brak chomologacji ( czyli dopuszczenia do ruchu/uzytkowania ).

Dlaczego ludzie jeżdzą na ksenonach w zwykłych samochodach - bo 99% policjantów nie rozróżnia zarówki w kolorze niebieskim od żarnika i nie wie, czy zastosowane żródło światła jest zgodne z chomologacją producenta lampy.

Połowa diagnostów na SKP sprawdza tylko i wyłacznie ustawienie reflektorów a nie zastosowane w nich żarówki.

Jeszcze mnie - bo pewnie co 10 podłacza auto do analizatora spalin.

Pzdr,

Tu jeszcze znalazłem podstawę prawną:

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania.

Wynika z tego jasno, że montowanych ksenonowych źródeł światła (dostępnych zresztą na polskim rynku) w reflektorach przeznaczonych do zwykłych żarówek jest niezgodne z przepisami. Można zainstalować w aucie światła ksenonowe, pod warunkiem, że wymieni się cały zespół reflektora. Specjalne zestawy, posiadające odpowiednie homologacje i spełniające wszystkie przepisy oferuje firma Hella.

- Stosowanie ksenonowych źródeł światła w tradycyjnych reflektorach powoduje zmianę rozłożenia strumienia światła, czego skutkiem jest oślepianie kierowców jadących z naprzeciwka. Prowadzi to, do zmniejszenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Edytowane przez piotr2569
Opublikowano

Z fabrycznymi ksenonami musza byc spryskiwacze reflektorow.

Co do klimatyzacji - nie wszystkie E46 ja mialy, rzadko, bo rzadko, ale zdarzaly sie bez niej.

Co do diesla - przede wszystkim znalezienie kilkuletniego E46 z dieslem i z malym przebiegiem graniczy z cudem. Za to bardzo latwo znalezc samochod, ktory ma na liczniku 150 tys km, a po sprawdzeniu w serwisie okazuje sie, ze ma... 350 tys km.

Obejrzalem kiedys kilka egzemplarzy E46 w dieslu - wszystkie mialy krecone liczniki, wstawione zaslepki zamiast poduszek itd. itp.

Rekordzista byl sprzedajacy, ktory... zamazal czarnym flamastrem kontrolke poduszki powietrznej, zeby jej nie bylo widac :mad2: .

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
:!: Odradzam zdecydowanie zakup z rocznika 98-01 przed liftingiem, a szczególnie 320D chodzi o ten 136 KM.Mianowicie padają w nich wtryski sterujące to dość drogi gips,problemy z matą pasażera chodzi o poduszki,wadliwe zawieszenie przednie a naprawa dość kosztowna.Wtrysk sterujący około 1.000zł,wahacz 450zł,tuleja wahacza 120zł itd. :naughty:
Opublikowano

Dziękuję za informację.

Co do oświetlenia ksenonowego to wiem, że jest wymagane samopoziomowanie, a co do spryskiwaczy to były zdania podzielone.

Upewniłem się, że muszą być - dziękuję.

Temat ksenonów wyczerpany.

Opublikowano
:!: Odradzam zdecydowanie zakup z rocznika 98-01 przed liftingiem, a szczególnie 320D chodzi o ten 136 KM.Mianowicie padają w nich wtryski sterujące to dość drogi gips,problemy z matą pasażera chodzi o poduszki,wadliwe zawieszenie przednie a naprawa dość kosztowna.Wtrysk sterujący około 1.000zł,wahacz 450zł,tuleja wahacza 120zł itd. :naughty:

Na ten temat naczytałem się sporo.

Pragnę 2.0D od 2002r w zwyż od czasu przejażdżki... poprostu zakochałem się w tym motorze.

Opublikowano
Z fabrycznymi ksenonami musza byc spryskiwacze reflektorow.

Co do klimatyzacji - nie wszystkie E46 ja mialy, rzadko, bo rzadko, ale zdarzaly sie bez niej.

Co do diesla - przede wszystkim znalezienie kilkuletniego E46 z dieslem i z malym przebiegiem graniczy z cudem. Za to bardzo latwo znalezc samochod, ktory ma na liczniku 150 tys km, a po sprawdzeniu w serwisie okazuje sie, ze ma... 350 tys km.

Obejrzalem kiedys kilka egzemplarzy E46 w dieslu - wszystkie mialy krecone liczniki, wstawione zaslepki zamiast poduszek itd. itp.

Rekordzista byl sprzedajacy, ktory... zamazal czarnym flamastrem kontrolke poduszki powietrznej, zeby jej nie bylo widac :mad2: .

Liczę się z tym, że przebiegi mogą, a nawet będą większe niż benzynowe.

Zresztą jak ktoś kupuje samochód na firmę to z reguły po to by na siebie zarabiał.

Właśnie chciałbym uniknąć pojazdu, który będzie pozbawiony elementów wyposażenia odpowiadających za bezpieczeństwo (i nie tylko za bezpieczeństwo).

A co do przebiegu to różnie bywa, wszystko zależy jak pojazd był eksploatowany i serwisowany... niwejednokrotnie spotykałem samochody z przebiegami o 100tyś. większym w porównywalnym stanie wizualnym bądź (na moje oko) mechanicznym.

Wspominiany "rekordzista" to szczyt bezczelności, głupoty, chamstwa i ... brak słów.

Opublikowano

Cenne byłyby informacje na jakich elementach i w których miejscach podane są daty ich produkcji - jesli by np. rok produkcji plastiku osłony chłodnicy nie zgadzał sie z autem to od razu wiadomo że było uderzone.

Mi sie udało znaleźc na razie jedno takie miejsce w e46 - jak sie zajrzy w prawą nerke to na plastiku obok chłodnicy widać takie oznaczenie w kształcie kółka i tarczy zegarowej - w środku jest cyfra oznaczająca rok a dokoła chyba miesiące (ale tu moge sie mylić to mnie poprawcie).

Ktoś wie o innych miejscach? a jak odczytać date produkcji np. reflektorów?

Zbir
Opublikowano

Pragnę 2.0D od 2002r w zwyż od czasu przejażdżki... poprostu zakochałem się w tym motorze.

hm to przejedź się 3.0D , jest napewno droższy ale warto , też u mnie miało być na początku 2l

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Okazało się, że samochód jest z listopada 2001, a rejestrację miał w 2002 roku... przejmować się tym?

Mam VIN, gdzie mogę go sprawdzić? (oprócz wątku na forum i ASO)

Opublikowano

czesc wszystkim jestem nowicjuszem i chce kupic bmw troszke sie napalilem znalazłem takie autko (link ponizej) i zastanawiam sie nad jego kupnem sprzedajacy pisze ze chce szybko sprzedac bo ma trudna sytuacje i sprzedaje go w cenie 24 tys pisze rowniez ze rok produkcji jest 2001 a pierwsza rejestracja dopiero w 2003r czy to mozliwe?? Chcialbym sie dowiedziec czegos wiecej o takim autku (spalanie awaryjnosc koszty utrzymania itd.) to bedzie moj pierwszy samochod i potrzebuje go glownie w trasy gdyz pracuje w delegacji daleko od miejsca zamieszkania planowalbym takze zalozenie inst gazowej i tez prosilbym o porade jaka wybrac gdyz diostepnosc sekwencji na rynku jest ogromna, z gory dziekuje wszsytkim za jakakolwiek podpowiedz,

Aoto link do omawiamnego wyzej auta http://moto.allegro.pl/item590719349_okazja_super_bmw_ale_tylko_w_dobre_rece.html#gallery

Opublikowano

Witam,

Poproś o zdjęcia lepszej jakości.

Może tylko tak wygląda na zdjęciu, ale czy z tyłu samochodu lakier nie jest innego koloru?

Zresztą nic nie zastąpi oględzin...

Cena podejrzanie niska.

Opublikowano
czesc wszystkim jestem nowicjuszem i chce kupic bmw troszke sie napalilem znalazłem takie autko (link ponizej)

Podstawowy blad, napalac sie na autko w okazyjnej cenie... :hand: