Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem użytkownikiem samochodu jak w temacie nieco ponad 1 miesiąc. Od momentu zakupu auta zauważyłem przypadłość polegającą na niezbyt głośnym buczeniu (tylko przy pracującym silniku, zaraz po jego zapaleniu) w okolicach kokpitu po stronie kierowcy, jak gdyby za "zegarami" - być może dochodzące z przegrody silnika. Słychać to również na zewnątrz pojazdu. Wewnątrz pojazdu jest wyraźnie słyszalne praktycznie tylko podczas zatrzymania, w trakcie ruchu buczenie to jest zagłuszane przez hałasy toczenia, silnika, etc., tzn. to buczenie jest tak słabo słyszalne, moja żona chyba w ogóle tego nie słyszy :D

Buczenie natychmiast ustępuje w następujących przypadkach:

1. wyłączeniu silnika

2. wyłączeniu panelu klimatyzacji - nawiewu !!!

3. po kilkunastu minutach jazdy (wydaje mi się, że ma to związek z nagrzewaniem się silnika lub kabiny pojazdu, przy zagrzanym aucie ponowny rozruch silnika nie wywołuje buczenia)

Buczenie to przypomina trochę jakby "wycie" czegoś w ok. 3 sekundowych interwałach oddzielonych między sobą milisekundową przerwą.

Samochód jest wyposażony w automatyczną rozszerzoną klimatyzację i webasto. Jedno i drugie wydaje się, że prawidłowo działa.

Proszę szanownych kolegów o pomoc w zdiagnozowaniu problemu (być może to nie problem, tylko te typy tak mają, to też proszę o info) oraz informację czy dalsza eksploatacja może doprowadzić do kolejnych uszkodzeń - wolałbym dokonać ewentualnej naprawy przy okazji najbliższego przeglądu (wymiana oleju).

Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Jestem użytkownikiem samochodu jak w temacie nieco ponad 1 miesiąc. Od momentu zakupu auta zauważyłem przypadłość polegającą na niezbyt głośnym buczeniu (tylko przy pracującym silniku, zaraz po jego zapaleniu) w okolicach kokpitu po stronie kierowcy, jak gdyby za "zegarami" - być może dochodzące z przegrody silnika. Słychać to również na zewnątrz pojazdu. Wewnątrz pojazdu jest wyraźnie słyszalne praktycznie tylko podczas zatrzymania, w trakcie ruchu buczenie to jest zagłuszane przez hałasy toczenia, silnika, etc., tzn. to buczenie jest tak słabo słyszalne, moja żona chyba w ogóle tego nie słyszy :D

Buczenie natychmiast ustępuje w następujących przypadkach:

1. wyłączeniu silnika

2. wyłączeniu panelu klimatyzacji - nawiewu !!!

3. po kilkunastu minutach jazdy (wydaje mi się, że ma to związek z nagrzewaniem się silnika lub kabiny pojazdu, przy zagrzanym aucie ponowny rozruch silnika nie wywołuje buczenia)

Buczenie to przypomina trochę jakby "wycie" czegoś w ok. 3 sekundowych interwałach oddzielonych między sobą milisekundową przerwą.

Samochód jest wyposażony w automatyczną rozszerzoną klimatyzację i webasto. Jedno i drugie wydaje się, że prawidłowo działa.

Proszę szanownych kolegów o pomoc w zdiagnozowaniu problemu (być może to nie problem, tylko te typy tak mają, to też proszę o info) oraz informację czy dalsza eksploatacja może doprowadzić do kolejnych uszkodzeń - wolałbym dokonać ewentualnej naprawy przy okazji najbliższego przeglądu (wymiana oleju).

Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc.

Pozdrawiam

To moze byc sprezarka klimy.

Opublikowano

Witam

U mnie jest cos podobnego, rowniez buczy, skrzeczy, swiszczy- ciezko ten dzwiek okreslic. Po wylaczeniu klimy ustaje jak rowniez po kilku minutach jazdy. W aso powiedzieli, ze to jakis wiatraczek klimy czy cos takiego. Ogolnie jakas duperelka do naprawienia za nieduze pieniadze- 300 czy 500zl.

Jezeli to jest to samo to raczej nie ma sie czym martwic- przynajmniej ja dostalem takie info od pana doradcy z aso. Zlece to do naprawy ale dopiero jak bede robil wiekszy serwis, klocki, tarcze i itp. ktorych(na marginesie) wymiana czeka mnie za okolo 2900km :mrgreen: Wiec kto pierwszy z nas dokona naprawy to na forum info umiesci co i jak- moze byc przydatne innym uzytkownikom.

Jaki masz przebieg??

pzdr

Opublikowano

1. Przysłuchując się tym "dźwiękom" też wskazałbym na silniczek nawiewu, zastanawia mnie tylko, że u mnie jest to nawet bardziej słyszalne na zewnątrz niż wewnątrz samochodu.

2. Mam 109.000 km przebiegu (prawdziwy).

Opublikowano

U mnie na blacie 87tys. wiec dosyc podobnie byc moze tttp- ten typ tak ma :wink:

A na zewnatrz jeszcze nie sluchalem :oops: jaki dzwiek wydaje.

Ale wydaje mi sie ze panowie z serwisu maja racje, ze to jakis tam wiatraczek, jak juz wyzej pisalismy po wylaczeniu klimy jest chicho- sza.

• 1 rok później...
Opublikowano

A ja mam jeszcze dziwniejszy problem mi buczy po wyłączeniu silnika wszystko powyłączane a z panelu klimatyzacji buczy.

Co to może być?

Opublikowano
Wydaje się że mamy to samo (zakładałem taki wątek "Klima-buczenie") jak wyłączysz samą klime to cisza?? Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat (pokrewny) z jednym pytaniem: po odpaleniu auta słychać wyraźne dość głośne "~buczenie" silnika (tylko na zimnym!) latem po około 30 sek.a zimą po 2min się wyłącza i cisza – co to jest!??