Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was

trochę już było pisane o jakości dźwięku i głośnikach w E39 ale chciałbym jeszcze troszkę temat rozwinąć

Mam obecnie w mojej E39 '02.2000 zamontowane "standartowy" system audio tj głośniki w drzwiach 13cm firmy nokia + małe gwizdki też firmy nokia. Tak jak tutaj

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=65_0263&hg=65&fg=20

w systemach nagłośnienia "top hi-fi" występuje dodatkowo głośnik średnio tonowy oznaczony jako "2"

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=65_0265&hg=65&fg=20

Czy ktoś z Was wie jaka jest średnica tego głośnika??

Myślałem nad zastosowaniem głośnika niskotonowego oznaczonego jako "5" + tweeter "1" puszczonych razem ze zwrotnicą, a w miejsce (wtyczkę) od tweetera dodać tenże "2" głośnik średnio-tonowy.

Pytanie do was: 1) jaka jest średnica głośnika średnio tonowego

2) - co o tym myślicie?? czy jest to dobry pomysł

GOLD CZEJJJN
Opublikowano
zgadzam sie z wypowiedza mojego poprzednika. Za okolo 400-500zl mozna miec na prawde porzadny zestaw nisko-wysoko tonowych. Bedzie to o wiele lepsze rozwiazanie i o wiele lepsze granie
Opublikowano

chodziło mi o zastosowanie dobrego zestawu nisko+wysoko-tonowego + może dobrego średniotonowego tylko o jakiej średnicy??

oraz w tylnych boczkach także występuje głośnik w wersji top hi - fi, którego nie mam pytanie czy można go podpiąć Plug&Play?? - inaczej czy jest doprowadzony przewód sygnałowy do tylnych drzwi???? czy nie???

GOLD CZEJJJN
Opublikowano
Też przyłączam się do pytania. Też chciałbym dołożyć te głośniki średniotonowe.
e61 530D 2007 Touring
Opublikowano

jako że nikt nie wiedział - wytężyłem wszystkie zmysły i znalazłem jakie rozmiary głośników występowały w E39

BMW E39 w/ Standard

5.25" Front Midbass

2" Front Midrange - Silk Dome

~5/8" Front Tweeter

5.25" Rear Midbass

~5/8 Rear Tweeter

BMW E39 w/ DSP(Premium)

5.25" Front Midbass

2" Front Midrange - Silk Dome

~5/8" Front Tweeter

5.25" Rear Midbass

~5/8 Rear Tweeter

2x ~5" High Efficiency/High Excursion OEM Subwoofers - Hung from Rear Deck

z czego 5,25 cala to po naszemu 13cm

2 cale to 5cm

5/8 cala to 1,5cm

wychodzi na to że głośniki średniotonowe można sobie odpuścić bo praktycznie nikt takich nie robi

PZDR

GOLD CZEJJJN
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Podepnę się pod temat.

Czy gotowe są wyprowadzenia na głośniki w tylnych drzwiach?

Jakie głośniki polecacie na tył w sufit do touringa?

Sufit w touringu nadaje się jedynie do wyłączenia. Lepiej skupić się na dołożeniu wzmacniacza napędzającego przód plus subwoofer w bagażniku.

• 4 lata później...
Opublikowano

Aby nie tworzyć nowego tematu, to się tutaj podepnę ;)

Jakiego rozmiaru są głośniki w półce w E39 sedan z 00r ? Mam zamiar zmienić na coś lepszego, aby było ciut więcej basu.

Radio mam kaseciaka, identyko jak tutaj: http://www.fuks.otomoto.pl/bmw-528-klima-parktronic-super-stan-C29545927.html

No i jakie jeszcze polecacie zmienić głośniki, aby ten dźwięk był bardziej przejrzysty bez zmiany radia ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z kaseciaka nic więcej nie uciągniesz, jak zmienisz głośniki to będziesz kręcić moc na maxa żeby cokolwiek było słychać.

Jak cchesz ozstać przy kaseciaku to dodatkowo sound procesor, dodatkowo najlepiej jeszcze dodać wzmacniacz.

Ewentualnie zmiana radia na oryg. Alpine. Dużo lepszy dźwięk i moc trochę wyższa od kaseciaka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Właśnie chciałbym zostać przy kaseciaku, bo nie oryginalne radio w tej desce rozdzielczej wygląda jakby ktoś ją osrał, a oryginalny Alpine jest ciut drogi. Wzmacniacz jakiś tam mam, tylko z tego co wiem to nie da sie go podpiąć pod tego kaseciaka. No chyba że do tego służy ten sound procesor ;)