Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześc Fazer. Ban. Mod.

Trzeba przyznać, że masz fantazję.

Opublikowano
Są odcinki gdzie można przycisnąć 100-150 w terenie zabudowanym

gdzie są?

(pytam o to 150)

Siekierkowski, Wisłostrada, trasa AK, Jerozolimskie na odcinku Łopuszańska-Dw. Zachodni i jeszcze parę innych

jedź na zlot i tak zapewne łatwo poznasz admina/prezesa i moderatorów forum a wtedy łatwo dowiesz się gdzie mieszkają czy mają rodziny to z pewnością się przyda.

wiadomo nigdzie tego nie ma tyle co wśród kierowców bmw. Opisz całe zajście.

Lecz się prosze póki jeszcze wcześnie. Chyba też za długo tu nie będziesz i znów będziesz pisał sobie na forum seicento.

Opublikowano
Są odcinki gdzie można przycisnąć 100-150 w terenie zabudowanym

gdzie są?

(pytam o to 150)

Siekierkowski, Wisłostrada, trasa AK, Jerozolimskie na odcinku Łopuszańska-Dw. Zachodni i jeszcze parę innych

W moim mniemaniu niestety to tylko wrażenie, że na tych odcinkach można tyle jechać...popatrzcie na ostatni wypadek w Krakowie...to jest ulica,którą "też można jechać 150 i więcej". W mieście ryzyko jest o wiele większe niż na przykład na autostradzie, ponieważ w terenie zabudowanym ludzie w dużej mierze nie spodziewają się, że ktoś może za nimi jechać 150 na godzinę. Stawiam orzechy przeciw dolarom, że tak było w przypadku tego TIRa - zerknął w lusterko - miał duży odcinek na zmianę pasa ruchu, a za kilka sekund auto było już na nim...różnica prędkości mogła wynosić 100km/h i więcej. Na wielu miejskich odcinkach dróg nie ma również barierek energochłonnych,więc w przypadku utraty panowania nad autem wpada się na "tytanowy" słup albo przelatuje na przeciwległy pas, co może być jeszcze tragiczniejsze w skutkach.

Dlatego wyznaję zasadę, że w terenie zabudowanym nie powinno się rażąco przekraczać prędkości - zresztą nigdzie nie powinno się w sposób rażący przekraczać prędkości - po to są przepisy drogowe, aby były przestrzegane, a co najmniej stanowiły sugestię, że w tymi tym miejscu miejscu należy zwolnic i zachować ostrożność. Pozdrawiam i życzę bezpiecznych wojaży świątecznych!!!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

W moim mniemaniu niestety to tylko wrażenie, że na tych odcinkach można tyle jechać...

Jasne. Nie pisałem że tam tyle trzeba jechać tylko że można. Nawet nie należy ale i na autostradzie max to 130. Ja nie ukrywam że jeżdże szybko.jeżdżę elastycznie, przewiduję sytuacje choć nie zawsze się da. ktoś kto ze mną jedzie mówi: "Jesteś dobrym kierowcą". ja odpowiadam że nie. Dobry kierowca jeździ z taka prędkością z której auto można wyprowadzić w razie czego. Sorry ale powyżej 120 szanse są małe przy 200 tylko szczęście nam pomoże.
Cześc Fazer. Ban. Mod.

Dziękuję. Może się tu za często nie udzielam ale normalnie gościa bym ....

Opublikowano
Poproście chłopaków na ścigantach aby jeździli 50 w terenie zabudowanym to was wyśmieją

jak się mówi to wyśmiewają, a potem są wiadomości, że chłopak zabił się tu, zabił się tam, wpadł w grupę wiernych jak dzisiaj, zabił kogoś na przejściu...i wtedy już nie ma śmiechu tylko jest płacz kolegów, palenie zniczy, żałoba rodziny, a jak ktoś podniesie głos, że trzeba było myśleć przed faktem pojawia się święte oburzenie, że należy uszanować tragicznie zmarłego, który tak naprawdę zabił się na własne życzenie - bo nikt mi nie powie, że nie jest śmiercią na własne życzenie szaleńcza jazda po polskich drogach pojazdem który nie daje żadnej szansy na przeżycie w przypadku sytuacji awaryjnej...

tak na marginesie - jeżeli ich ktoś prosi o jazdę 50 w terenie zabudowanym, to robi to tylko w ich interesie, bo to oni ponoszą najtragiczniejsze skutki wypadków...a tak na serio chłopakami na ścigaczach powinna zając się policja..i to bardzo poważnie.

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano

coz, ludzie drastycznie nie przestrzagajacy przepisow (zwielokrotnienie dozw. predkosci, poruszanie sie bez uprawnien, itd) latwiej spotkac wsrod motocyklistow niz wsrod keirowcow.. niemniej statystyki pokazuja (nie mam pod reka opracowania, ale pewnie da sie wygooglac), ze wypadkow z udzialem motocykli jest mniej niz nawet z udzialem zwierzat, a w wypadkach w ktorych uczestniczy motor i samochod, rzadko kiedy winnym jest motocyklista. niestety brak karoserii prowadzi to wiekszej tragedii przy malym bledzie.

poza tym, wiecie, naglowki, to tak jak bmw w naglowkach prasowych zawsze jest 'pedzace', 'staranowalo', itd, tak samo 'szalony motocyklista' bedzie czesciej goscil na lamach prasy niz 'zlowieszcza sarna atakujaca maski samochodow'

Opublikowano
coz, ludzie drastycznie nie przestrzagajacy przepisow (zwielokrotnienie dozw. predkosci, poruszanie sie bez uprawnien, itd) latwiej spotkac wsrod motocyklistow niz wsrod keirowcow.. niemniej statystyki pokazuja (nie mam pod reka opracowania, ale pewnie da sie wygooglac), ze wypadkow z udzialem motocykli jest mniej niz nawet z udzialem zwierzat, a w wypadkach w ktorych uczestniczy motor i samochod, rzadko kiedy winnym jest motocyklista. niestety brak karoserii prowadzi to wiekszej tragedii przy malym bledzie.

poza tym, wiecie, naglowki, to tak jak bmw w naglowkach prasowych zawsze jest 'pedzace', 'staranowalo', itd, tak samo 'szalony motocyklista' bedzie czesciej goscil na lamach prasy niz 'zlowieszcza sarna atakujaca maski samochodow'

nie wiem na jakiej zasadzie te statystyki są budowane, ale generalnie, aby były miarodajne powinny ujmować np. ilość wypadków na 100 motocyklistów...bo tak zawsze będzie nominalnie mniej wypadków, gdyż motorów na drodze jest mniej niż samochodów (a tym bardziej pozostawionych bez opieki zwierząt), a ponadto sezon motocyklowy trwa tylko kilka miesięcy nie zaś cały rok. Co do winy kierowców samochodów - tutaj też tylko połowicznie zgodzę się , ponieważ - statystyk też nie mam przed oczami, ale motocykliści często są współwinni - np. jadąc główną drogą przekraczają wielokrotnie prędkość, zaś kierowcy osobówek nie spodziewają się, że motor może jechać np. 180 na zwykłej drodze.

PS:Zatrważające statystyki

To tylko ostatnie z tragedii na polskich drogach w okresie Świąt. Policja podała swoje statystyki: w Wielki Piątek i Wielką Sobotę w 221 wypadkach zginęło ogółem 23 osób, a 294 zostały ranne. Policjanci zatrzymali też w całym kraju 1100 nietrzeźwych kierowców. W analogicznym okresie ubiegłego roku doszło do 206 wypadków, w których zginęły 21 osoby, a 278 zostało rannych. Wówczas w ciągu dwóch dni policja zatrzymała 736 nietrzeźwych kierowców.

(podaję za tvn24.pl)