Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

kolega sprowadził sobie ostatnio E-36 325TD z 93roku i ma mały problem, gdyż cały czas świecą mu się przyciski od podnoszenia szyb gasną dopiero po wciśnięciu przycisku obok stacyjki ale to nie powinno chyba tak być bo jak go nie wciśnie to po zamknieciu auta przyciski na konsoli świecą sie całą noc(a ten przycisk obok stacyjki to chyba blokada szyb) moze miał ktoś podobny problem?

i jescze jedno co go martwi to chyba cos z tak zwana VACUPOMPĄ bo ma problemy z hamulcem po wciśnięciu drugim lub trzecim razem brakuje hamulca z tego co słyszał to nagminny przypadek w dieslach czy to prawda?

pozdrawiam

Opublikowano
Może ma źle połączone zasilanie żaróweczek w przyciskach. Powinny być podłączone pod światła lub stacyjkę, tak by włączały się tylko podczas włączenia świateł lub przekręceniu stacyjki. Ja tak miałem w e30, gdzie jakiemuś pajacowi nie chciało się ciągnąć dalej kabelka :duh: . Co do przycisku to rozłącza zasilanie szyb, więc sugerowało by to, że faktycznie jest coć źle podłączone (uff ale się rozpisałem :cool2: )
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
witam!

kolega sprowadził sobie ostatnio E-36 325TD z 93roku i ma mały problem, gdyż cały czas świecą mu się przyciski od podnoszenia szyb gasną dopiero po wciśnięciu przycisku obok stacyjki ...

A czy może kolega sprawdzał, czy te przyciski gasną po jakimś czasie od zamknięcia auta ? Do czego zmierzam, otóż w E32 przyciski szyb podświetlane są już od momentu otwarcia zamka, świecą się cały czas niezależnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce, czy są włączone światła. Gasną dopiero po kilku dłuższych chwilach od zamknięcia samochodu.

Pozdrawiam

Gomes

Opublikowano

pytam bo instalacja jest oryginalna! wiec widocznie jakiś niemiec wsadził tam swoje łapki bo oświetlenie przycisków nie gaśnie wcale i świeci sie 24h! ale w takim razie będę musiał wsadzić tam swoje złote rączki i to poprawić

pozdrawiam

Opublikowano

W mojej e36 jest tak że podświetlenie przycisków od szyb i szyberdachu ( a co z tym idzie w parze to ich aktywność ) działa w momencie otwarcia drzwi w aucie z zgaszonym sinikiem, po zamknięciu drzwi podświetlenie gaśnie i szyby przestają działać, zaczynają działać spowrotem po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pierwszej pozycji. Po wyjęciu kluczyka szyby są aktywne ( niestety nie wiem ile bo nie chciało mi się siedzieć w samochodzie dłużej niż 3 minuty ) do momentu otwarcia drzwi i przez czas kiedy są otwarte, po ich zatrzaśnięciu podświetlenie przestaje działać.

Zobacz na schematach elektrycznych jak jest zrobione zasilanie tych szyb.

Opublikowano
U mnie tez sie swieca zaraz po zamknieciu drzwi z pilota. Pozniej chyba gasna. Po jakims czasie. Sprawdz.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
W mojej e36 jest tak że podświetlenie przycisków od szyb i szyberdachu ( a co z tym idzie w parze to ich aktywność ) działa w momencie otwarcia drzwi w aucie z zgaszonym sinikiem, po zamknięciu drzwi podświetlenie gaśnie i szyby przestają działać, zaczynają działać spowrotem po przekręceniu kluczyka w stacyjce do pierwszej pozycji. Po wyjęciu kluczyka szyby są aktywne ( niestety nie wiem ile bo nie chciało mi się siedzieć w samochodzie dłużej niż 3 minuty ) do momentu otwarcia drzwi i przez czas kiedy są otwarte, po ich zatrzaśnięciu podświetlenie przestaje działać.

Zobacz na schematach elektrycznych jak jest zrobione zasilanie tych szyb.

Jest dokładnei tak jak kolega napisał (choć u mnie poświetlanie szeberdachu świeci się dłużej).

• 1 rok później...
Opublikowano
ech...widzę,że piszecie coś a to kompletnie koledze nie pomaga.Jak po zamknięciu drzwi podświetlenie gaśnie to znaczy,że coś to musi powodować.A co powoduje gaszenie światła wewnętrznego?Czujniki drzwi!!!Sprawdź sobie te czujniki, czy wszystkie są sprawne, a jeżeli tak to znaczy,że ktoś majstrował w instalacji.
Freude am fahren...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
No i ja wymieniłem czujnik drzwi prawych oraz jeden przycisk od podnoszenia szyb(brak podświetlenia) i okazało się,że podświetlenie przycisków oraz szyberdachu wciąż nie gaśnie :mad2: Może jakiś przekaźnik jest uszkodzony?Jeżeli tak to gdzie On jest?
Freude am fahren...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No i ja wymieniłem czujnik drzwi prawych oraz jeden przycisk od podnoszenia szyb(brak podświetlenia) i okazało się,że podświetlenie przycisków oraz szyberdachu wciąż nie gaśnie :mad2: Może jakiś przekaźnik jest uszkodzony?Jeżeli tak to gdzie On jest?

z jakim wynikiem uporałeś sie z tym zagadnieniem, czy opanowałeś do końca skąd i dlaczego podświetlanie nie gasnie.

W E32 którą zajmuje się problem wygląda tak, że po zamknięciu wszystkich drzwi 4 klawisze świeca się i ciemnieją by po chwili znowu rozjaśnić się, świecenie takimi falami ciemniej... po chwili jaśniej. Nie gasną w ogóle.

Opublikowano
Nie poradziłem sobie z tym problemem i podświetlenie przycisków oraz szyberdachu cały czas jest aktywne :cry2: Pewnie coś złego jest z przekaźnikiem,no ale to mi nie przeszkadza więc nawet tego nie ruszam...
Freude am fahren...