Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciałbym się zapytać, które modele odtwarzaczy w BMW serii 1 mają wbudowaną możliwość (fabrycznie) odtwarzania mp3? Bo zgodnie z tym: http://www.babybmw.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=6354, to odtwarzacz bez navi z serii professional .. ale widziałem na ebay navi business i gościu napisał, że ten jego model też odtwarza mp3. Pytam bo przymierzam się do zakupu 1er i chciałbym uniknąć cudowania po zakupie jak tu odtworzyć mp3ki.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
taniej bedzie kupic radio business z mp3. btw: jakosc odtwarzania mp3 jest przecietna, duzo daje wymiana glosnikow lub dolozenie zestawu alpine ale ciagle to nie to :(
~ The Gator Nation ~
Opublikowano
moze latwiej jest podpiac odtwarzacz mp3 kabelkiem? mam taie wejscie jak sluchawkowe w podlokietniku. wydaje mi sie, ze da sie tez dokupic instalacje pod ipoda albo zlacze usb (wtedy podlaczysz tam cokolwiek - co byloby moze najlepszym wyjsciem.
Opublikowano

instalacja pod USB, jesli nie ma jej w standardzie, nie jest rozwiazaniem tanim. Gdy podasz sygnal przez wejscie jack to radio sprawuje sie zasakujaco dobrze.

Idealne rozwiazanie to: radio pro i wejscie USB pod ktore podpinasz dysk i zarzadzasz nim z poziomu radia.

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano

Już pisałem gdzieś poniżej - sam mam radio pro, jednak w zasadzie nie mam mptrójek zgranych na płyty, dlatego postanowiłem wykorzystać wejście AUX (jack) to słuchania muzyki - i jest to naprawdę niezły patent - osobiście korzystam z telefonu (SE C902) jako mp3 - zakupiłem stosowny kabelek (16zł) i kartę 4GB (chyba coś ok. 100pln) i cieszę się z mp3 słuchanego przez głośniki samochodu.

Zalety rozwiązania: niska cena, można przy okazji korzystać z tego rozwiązania jak z zestawu głośnomówiącego, nie wymaga żadnego montażu poza podpięciem kabla, jest w 100% przenośny :)

Wady rozwiązania: sterowanie mp3 odbywa się poprzez telefon, gdy natomiast korzystamy z tego jak z zestawu HF w momencie dzwonku telefonu musimy sobie przełączyć system audio na aux i odebrać telefon "ręcznie" (chyba że słuchamy mp3 z telefonu wówczas pozostaje jedynie konieczność odebrania telefonu). Dla ułatwienia - ja tego nie ustawiałem - można zaprogramować polecenie głosowe odbierania i wybierania numerów w telefonie - wtedy wystarczy wykonać jedną czynności, a mianowicie przełączyć audio na AUX.

Na stronie SE wyczytałem, że istniej coś takiego jak mini odbiornik radiowy podłączany do telefonu, który nadaje muzykę z telefonu bezprzewodowo w postaci fali radiowych - można wtedy ustawić sobie częstotliwość na radiu i cieszyć się mp3 bezprzewodowym.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

:roll:

panowie a jak mogę sprawdzić czy mam radio pro czy to jakieś zwykłe? w sumie nie przyglądałem się za bardzo radiu i nie zwróciłem uwagi czy coś na nim pisze ale fakt że nie odtwarza mi mp3 z płyty :cry2: (czyli pewnie zwykłe) a jak mówi "pepe118" 800 zł za przeprogramowanie , damn całkiem sporo :nienie:

pozostaje wejście AUX albo kawałki w audio :? (średnio tylko 18 na płycie)

ps już wiem jakie mam , businnes cd radio cd-72, ale jakoś nie odtwarza mi mp3 :?

Opublikowano

gotronik - nie odtwarza i wlasnie wymaga przeprogramowania, jak pisalam.

co do telefonu na kablu - czy tak mozna zrobic ze wszystkimi telefonami (odtwarzajacymi oczywiscie mp3 i ze stosownym kabelkiem)? jezeli tak, to boska sprawa, ma sie gotowca do zestawu glosnomowiacego! jak mozna sprawdzic czy to dziala, oprocz organoleptycznego z zakupem wlasnego kabla oczywiscie? ;-)

pepe

Opublikowano
pepe musisz zapytać się w jakimś punkcie gsm - jeśli istnieje mozliwość podłączenia do Twojego telefonu takiego kabla, żeby z jednej strony miał jacka - a wydaje mi się, że jest to mozliwe przy każdym typie telefonu tylko kwestia wejścia do samego telefonu - to będzie działać. To działa na tej samej zasadzie co słuchawki - tylko zamiast przekazu dźwięku na słuchawki właśnie, jest on przerzucany na głośniki samochodowe :)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano
pepe musisz zapytać się w jakimś punkcie gsm - jeśli istnieje mozliwość podłączenia do Twojego telefonu takiego kabla, żeby z jednej strony miał jacka - a wydaje mi się, że jest to mozliwe przy każdym typie telefonu tylko kwestia wejścia do samego telefonu - to będzie działać. To działa na tej samej zasadzie co słuchawki - tylko zamiast przekazu dźwięku na słuchawki właśnie, jest on przerzucany na głośniki samochodowe :)

super! na allegro sa kabelki/adaptery, wiec moze znajde tez z koncowka wtyczka.

a co z mikrofonem? wystarczy, jak sobie telefon lezy np. pol metra ode mnie?

Opublikowano

super! na allegro sa kabelki/adaptery, wiec moze znajde tez z koncowka wtyczka.

a co z mikrofonem? wystarczy, jak sobie telefon lezy np. pol metra ode mnie?

W przypadku mojego telefonu nie ma problemu - kładę go sobie we wgłebieniu na konsoli środkowej.