Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W związu z trwającym swapem planuje wzmocnienie przednich hamulców. Pierwszym pomysłem była zwrotnica + tarcze z E36 330Ci (zaciski są takie same w E36 i E46). Plan jednak zażegnałem poniewaz zwrotnice są inaczej mocowane i nie ma sensu kąbinowac. Poza tym nie do konca rozumiem z kad miała by wziąść się poprawa siły hamowania gdy zacisk jest taki sam (płaszczyzna styku klocka z tarczą jest taka sama), różnica jest tylko w średnicy tarczy co interpretuję jako polepszenie chłodzenia.

Pytanie o hamulce z M3 E36 - jeśli dobrze rozumiem muszę wymienić zwrotnicę, tarcze i zaciski - czy tylko to ?. Czy podejdzie ten zestaw pod "seryjną" kolumnę ?

Pozdr

MK.

Opublikowano

Poza tym nie do konca rozumiem z kad miała by wziąść się poprawa siły hamowania gdy zacisk jest taki sam (płaszczyzna styku klocka z tarczą jest taka sama), różnica jest tylko w średnicy tarczy co interpretuję jako polepszenie chłodzenia.

MK.

To zakręć sobie kołem od roweru i próbuj je zatrzymać za szprychy na małej średnicy (blisko piasty), a spróbuj u góry przy oponie i zobaczysz jaka jest różnica jeśli chodzi o samą średnice.

Opublikowano

Witam !

No przykład z rowerem mnie przekonuje ;-). W takim układzie kolejne pytanie - w jaki sposób założyć zwrotnicę od E46 ?...Oczywistym jest że mocowanie jest inne ;-). Czy da się przełożyć całą kolumnę (w prosty spobób, bo to że "jakoś" się da to oczywista sprawa), czy jest jakiś inny patent ?

Pozdr

M.K.

Opublikowano

zmieniając zwrotnice na te z M3 zmieniasz kąty z tego powodu jeżeli nie zamontujesz asymetrycznych wahaczy (z m3) oraz asymetrycznych gum (z m3) oraz głowiczek (również z m3) to efekt będzie daleki od pożądanego. Zmieniając same zwrotnice + głowiczki (na takie z m3 3.0) pochylenie ustawia się na ok. -3st i auto prowadzi się niepewnie przy dużych prędkościach na prostych.

A czy heble z 330 e46 nie będą pasować plug&play ?

Opublikowano

Witam !

Dzięki za info na temat M3 - to sporo wyjaśnia ;-).

Co do 330, to sprawa opiera się w sumie o to czy pasuje cała kolumna z E46, bo mocowanie zwrotnicy do amorka jest inne.

Jeśli ktoś wie czy da się przeszczepić kolumnę z E46 i ożenić ją z wahaczem z E36 to proszę o info ;-)