Skocz do zawartości

kupuje felgi z letnimi oponami 17'' 225...

comandpatryk

Rekomendowane odpowiedzi

witam Panowie

kupuje felgi 17'' i szerokosc opony 225 , nigdy nie jezdzilem na tak szerokich oponach i zastanawiam sie jak bedzie prowadzilo sie auto, a dosyc duzo jezdze... słyszalem ze moze byc problem z koleinami.... aktualnie jezdze na 15'' orginał z oponami 205 i jest idealnie....

mam te felgi z oponami w dosc promocyjnej cenie od znajjomegoo i zastanawiam sie czy to bedzie dobry pomysł.

225 nie jest jeszcze na tyle szerokie, aby koleiny przeszkadzały w prowadzeniu, aczkolwiek będą znacznie bardziej odczuwalne niż 205.

Również komfort pogorszy się, bo dużo niższy profil, będziesz odczuwał większość dziur w naszych drogach. Ale za to ładny wygląd i lepsza przyczepność. Taki rozmiar kół nie jest wcale duży do e39, często nawet zalecane są większe koła, także bez obaw możesz montować. Pozdr!

witam Panowie

kupuje felgi 17'' i szerokosc opony 225 , nigdy nie jezdzilem na tak szerokich oponach i zastanawiam sie jak bedzie prowadzilo sie auto, a dosyc duzo jezdze... słyszalem ze moze byc problem z koleinami.... aktualnie jezdze na 15'' orginał z oponami 205 i jest idealnie....

mam te felgi z oponami w dosc promocyjnej cenie od znajjomegoo i zastanawiam sie czy to bedzie dobry pomysł.

hejwszystkim,zgadzam sie z tym ze duzo gorzej sprawuja szerokie opony w polsce,kiedys jechalem przez polske na szerokich wlasnie takich oponach i byla katastrofa cudem trzymalem ja na drodze ze swinoujscia do btdgoszczy to byl horror teraz ta droga jest nadal wciaz w jakichs remontach ale jest bez porownania lepiej po tych przezyciach do polski zakladdalem 15 205 i bylo bez porownania potem znowu jezdzilem do polski na jeszcze szerszych 235 i to na niektorych drogach byl koszmar +niski profil na polskie dziury,t lubie szerokie opony i czuc znaczaca roznice na + przy szybkiej jezdzie ,niewiem czy wyglad az tak jest wazny i znaczaco wplywa na samochod zeby warto bylo takie buty zakladac do tego zawieszenie jest nadwyrezane a bmka jest na domiar twarda to juz do przemyslenia

Panowie spokojnie, 225 to rozmiar zalecany przez producenta i według mnie to minimalna szerokośc na której autko prezentuje sie dobrze i dobrze prowadzi. Ja mam takowy rozmiar na lato pluis 16 stki felgi i nie ma problemow naprawde zadnych, na zime mam 15 stki felgi i szerokośc 205 i powiem ze jak zmieniam zimowe na letnie odczuwam duza roznice na plus dla letnich, zakladaj smialo to idealna szerokosc do tego auta, na szerszych autko moze stracic na moce zwlaszcza ze masz 520i

Ja jezdze od niedawna na 235/ 45/ 17 choc nie po Polsce i musze przyznac ze na troche dziurawych drogach da sie odczuc spadek komfortu ale za to prowadzenie w zakretach i przyczepnosc z bajki. Wybieram sie w lecie do Polski i juz sie martwie co bedzie jak zjade z autostrady :)

225 troche wezsze wiec powinno byc troche lepiej w koleinach a do tego jak juz zobaczysz jak sie Beatka prezentuje to na pewno bedziesz za. :lol:

Zalezy tez po jakim rejonie naszego kraju bedziesz sie poruszal bo sa miejsca drogowo lepsze i gorsze. Jak np tylko po rozkopanym miescie z wystajacymi szynami tramwajowymi to bym sie zastanowil.

Pozdro

O Tempora! O Mores!

jak najbardziej popieram wypowiedź lukasa23 :cool2: z tym że ja na lato zakładam 17" 225/45 i nie narzekam na pogorszenie komfortu podróżowania w porównaniu do wersji zimowej 15" 195/65
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

Ja jezdzilem e46 na orginanych 225/50R16 i jakos normalnie sie jezdzilo , ale zmianial bo sa do smieci na 205/55 z uwagi na cene i chyba bedzie mniejsze spalanie .

zrob sobie symulacje

http://www.alcar.pl/AlcarKonfigurator/produktion_neu/index.php?&site=13&lng=pl&fdi_mod=S21&fdi_key=6198

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

Jak masz zawiechę do remontu to odczujesz te 225.Ja w 528 jeździłem na 245/45/17 i było bardzo dobrze.Jeździłem przez rok i zawieszenie wcale nie ucierpiało.teraz przy 300C mam 295/40/22 i też nie ma tragedii :wink:

225 to optymalny rozmiar

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Ja nie zauważam prowadzenia w koleinach znacznie większego na rozmiarze 235/17'

Jeżeli zbieżność,ciśnienie w oponach i wszystkie luzy skasowane,prowadzi się dobrze.

na akurat rzutuje teraz twoje doświadczenie.

(OO)=== OO===(OO)

PAnowie rozmiar zalecany dla 17 to 235-45-17

Opona o rozmiarze 225-45-17 jest nizsza .

Ja na zime mam 205-65-15 a na lato własnie te 235-45-17

Komfort jest gorszy , to nie ulega dyskusji ale nie ma zle . Mam kumpli co maja w E39 -18 -19 i to dopiero jest problem .

17 cali kolo to takie maximum zeby byl jakis wyglad i komfort.

Aha ! Wazne zeby oponka byla zwykła a nie runflat. Runflaty sa twarde jak skała i na naszych drogach sie na nich jezdzi tragicznie .

Dam przyklad .

17 z runflatem ma gorszy komort jazdy niz 18 na zwyklych .

a to moja guma 235-45-17 COnti sport contact 3

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//i44.tinypic.com/2vruagl.jpg

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Zacznijmy od tego, ze duzo zalezy od opony. W chwili obecnej mam rozmiar 225/55/16 - zmienilem z letnich Pirelli (nie pamietam jakie) na zimowe Dunlopy M3 Wintersport i znacznie pogorszyl sie komfort. Wiec roznica jest nie tylko miedzy runflatami i zwyklymi, ale takze miedzy zwyklymi i zwyklymi. Kupowanie opon klasy HP zawsze pogorszy komfort, ale polepszy prowadzenie.

17 cali w E39 to nie tragedia nawet na nasze drogi, nie przesadzajmy. Zakladasz opone 235/45/17 (rozmiar polecany przez BMW) albo 225/50/17 (najblizszy rozmiar dla 225/55/16) i masz jeszcze sporo gumy i komfortu. Zalezy jak kto jezdzi, ale moim skromnym zdaniem opony o profilu powyzej 50 nie nadaja sie do szybkiej jazdy, do jakiej stworzone sa nasze auta, a to z tego prostego wzgledu, ze auto plywa i przy szybszych zakretach opony zawijaja sie pod felge :roll2:

A dla tych panow, ktorzy polecaja 15 z balonami - bez obrazy, ale moze czas przesiasc sie do Mercedesa? :mrgreen:

Pzdr

Mex

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.

• Zasłużeni forumowicze
Popieram kolege Mexyk.Tez latam na 235/45/17 i jak dla mnie komfort jest wystarczajacy,poza tym wyglad i prowadzenie znacznie lepsze niz na 15-kach.