Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dziś pojawiła mi się usterka i niewiem gdzie mam szukać przyczyny :mad2: Świeci mi się prawe długie światło mimo że kluczyki i światła mijania są wyłączone jak załączam długie światła przełącznikiem (włącz , wyłącz ) lewe światło zapala się i gaśnie a prawe cały czas świeci . Zmuszony byłem wyjąć wtyczkę od żarówki bo inaczej do rana padnie mi akumulator . Proszę o radę co to może być z góry dziękuję Pozdrawiam !!!
Witam wszystkich mołośników BMW !!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Modul swiatel LCM.Poszukaj na forum jest tego duzo.
Opublikowano

Problem jest jak najbardziej typowy w E39... Poszukaj w szukajce, a jak nie znajdziesz, to ja Ci podam linki do tematów o LCM, w tym o naprawie z podaniem konkretnych elementów, które należy wymienić i gdzie można je kupić...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Problem jest jak najbardziej typowy w E39... Poszukaj w szukajce, a jak nie znajdziesz, to ja Ci podam linki do tematów o LCM, w tym o naprawie z podaniem konkretnych elementów, które należy wymienić i gdzie można je kupić...

pozdrawiam

thenygoos

Witam kolege thenygoos bardzo proszę o konkretny link , szukałem ale nie znalazłem nic odpowiedniego z góry dziękuję za odpowiedz Pozdrawiam !!!! :D

Mam jeszcze jedno pytanie znalazłem temat odnośnie migających żarówek u mnie migają jak obroty spadną do minimalnych za każdym razem nie wiem czy to alternator czy regulator czy uszkodzony lcm bo odpiołem to długie światło żeby nie rozładowało aku a być może lcm sprawdza czy nie jest uszkodzona odpięta żarówka .

Opublikowano

Jedyne

Opublikowano
Dziękuje kolego za podpowiedz jak uda mi się naprawić dam znać Pozdrawiam !!!!
Opublikowano
Podepnę się pod temat u mnie troszke inny problem już trzy razy miałem taki przypadek a mianowicie po wyłączeniu świateł i silnika wychodze z auta zamykam go i widze ze świecą się nadal światła postojowe i mijania musze wtedy jeszcze raz przełaczyć na włączone i z powrotem na wyłącz i wtedy zgasną ostatnio wczoraj musiałem to powtórzyc dwa razy zeby zgasły czy to tez bedzie związane z tym LCM
Opublikowano
Kloego jak czytałem linki od kolegi Thenygoos za takie numery odpowiedzialny jest tylko ten modól on zarządza praktycznie wszystkim co świeci w samochodzie . Poczytaj linki napewno ci to pomoże w zrozumieniu twojego problemu Powodzenia !!
Opublikowano
Ok dzięki poczytam i zobacze choć na razie da sie z tym żyć trzeba tylko uwazac zeby nie rozładować aku Ja jeszcze myślałem ze moze mam jakąś opcje podświetlenia drogi do domu i jakimś sposobem mi sie załancza Pozdr
Opublikowano
Podepnę się pod temat u mnie troszke inny problem już trzy razy miałem taki przypadek a mianowicie po wyłączeniu świateł i silnika wychodze z auta zamykam go i widze ze świecą się nadal światła postojowe i mijania musze wtedy jeszcze raz przełaczyć na włączone i z powrotem na wyłącz i wtedy zgasną ostatnio wczoraj musiałem to powtórzyc dwa razy zeby zgasły czy to tez bedzie związane z tym LCM

Podpowiem Ci coś: najprawdopodobniej zaczepiałeś o dźwignię od świateł drogowych, po wyłączeniu zapłonu i podczas wychodzenia z auta możesz sobie oświetlić w ten sposób drogę do domu (z angielska ta opcja nazywa się "follow me home")... światła samoczynnie wyłączają się po kilkudziesięciu sekundach...

Jedyne

Opublikowano
Wielkie dzięki kolego thenygoos specjalnie teraz zeszłem do auta żeby sprawdzić faktycznie po wyłączeniu auta i włączeniu długich załącza sie oświetlenie na około 1 min. mam nadzieje że to jest to choć ten wczorajszy przypadek jak nie mogłem za pierwszym razem wyłączyć tych świateł ale może faktycznie zahaczyłem rękawem kurtki
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Bardzo dziękuję koledze thenygoos bardzo ale to bardzo mi pomogłeś . Zrobiłem usterkę w tym module wymiana tego układu pomogła i wszystko działa super . Związane z tą usterką było też miganie świateł bo LCM wysyłało impuls do odiętej żarówki i powodowało to miganie świateł . Elektrycy podejrzewali że jest uszkodzony alternator albo rególator napięcia a to wszystko przez uszkodzony LCM > Dzięki tobie zaoszczędziłem jakieś 1250 Zł i kupę nerwów jeszcze raz dziękuję i Pozdrawiam !!!!! :P
Opublikowano
(z angielska ta opcja nazywa się "follow me home")... światła samoczynnie wyłączają się po kilkudziesięciu sekundach...

a zapytam z ciekawości czy to standard w E39?

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Moja E39 to prawie golas, więc chyba tak... Chyba, że ten wynalazek został wprowadzony w trakcie gruntownej zmiany elektryki/elektroniki w 09/1998...

Może któryś z Kolegów-właściciela "golasa" sprzed 09/1998 się wypowie???

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

Opublikowano

Ta funkcja zależna jest od posiadanej wersji LCM. LCM3 odip był pierwszym który taką funkcję oferował.

Posiadacze starszych modułów niestety tego nie włączą...

Opublikowano
Ta funkcja zależna jest od posiadanej wersji LCM. LCM3 odip był pierwszym który taką funkcję oferował.

Posiadacze starszych modułów niestety tego nie włączą...

Witam Cię... A - pytając z czystej ciekawości - nie wiesz od kiedy ta wersja LCM była montowana w E39?

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne