Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bartas19 czy udało się znaleźć przyczynę?

Pytam, bo mam podobnie. W koleinach wozi i zmusza cały czas do skupienia. Jeszcze kolein nie widzę, a już je czuję.

Opony 235/45 R17. Teoretycznie na szarpakach wyszło, że wszystko z zawieszeniem ok. Czy gdyby to była ta tuleja pływająca, to powinno to wyjść (powinienem zauważyć)?

Podczas "szarpania" znajomy ze stacji powiedział, że wygląda jak by był luz poprzeczny (prostopadle do kierunku działania) na maglownicy. Wzdłuż ok podobnie jak końcówki.

Czy to możliwe z tym luzem, bo nic nie cieknie, płynu nie ubywa i nic nie piszczy, nie hałasuje, ogólnie "na słuch" ok.

Opublikowano
Na takich laczkach będzie pływać.
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
Na takich laczkach będzie pływać.

Czy winna jest szerokość, czy profil (czyli też wielkość felgi 17")?

Wkrótce czeka mnie wymiana opon i zastanawiam się między 235 a 225, bo tylko do mogę wciągnąć na posiadaną felgę.

Czy węższa opona coś zmieni?

Przecież to wielka szafa z dużym rozstawem osi. Powinna się prowadzić jak marzenie nawet na takich kołach.

Wg katalogu mogę założyć tylko 205, 225 lub 235, a na lato 205 wydają mi się za wąskie (pomijając, że nie chciał bym wyrzucać felg).

Na zimowych 205/65 R15 było oczywiście lepiej, ale i tak chyba więcej spodziewał bym się po samochodzie tej klasy :cry2: .

Opublikowano
Moim zdaniem to opony. Ktory rocznik masz tych opon ? Czasem stara opona jest twarda i bardzo rzuca na koleinach.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo prawdopodobne, ze to wina opon. U mnie na starych oponach efekt był podobny. Odkąd założyłem komplet nowych Continentali ContSport3 prowadzenie jest super - owszem, czuje koleiny, ale naprawde delikatnie, w niczym nie przypomina to wczesniejszej walki z kierownica o utrzymanie sie na pasie.

Jak kiedys oddawałem felgi do renowacji to założyłem na chwilke felgi z oponami chińskimi firmy TRIANGLE (mozna kupic na allegro) O ZGROZO!! Na tym sie nie dało jeździć!! Przy 80km/h mozna było na koleinach wyleciec z pasa na drzewo!! Na continentalach po tej samej drodze zasuwam 180km/h i jest spokój. Oto przykład jakie znaczenie mają opony.

Opublikowano
Moim zdaniem to opony. Ktory rocznik masz tych opon ? Czasem stara opona jest twarda i bardzo rzuca na koleinach.

Opony rocznik 2006. Wg katalogu najmniejszy rozmiar to 205, później jest od razu skok do 225 i 235. Czy na prawdę jest taka różnica między 225 a 235? Niektórzy sobie pomyślą, że jakiś cwaniak chciałby sobie założyć najlepiej 345/35ZR19 ;).

Ja po prostu trochę obawiam się, czy przy 225 felga nie będzie wystawać trochę i przy przytarciu krawężnika nie będę haczył od razu felgą.

Więc jeśli ma nie być równicy między 225 a 235 to wolałbym szerszą.

Bardzo prawdopodobne, ze to wina opon. U mnie na starych oponach efekt był podobny. Odkąd założyłem komplet nowych Continentali ContSport3 prowadzenie jest super - owszem, czuje koleiny, ale naprawde delikatnie, w niczym nie przypomina to wczesniejszej walki z kierownica o utrzymanie sie na pasie.

Jak kiedys oddawałem felgi do renowacji to założyłem na chwilke felgi z oponami chińskimi firmy TRIANGLE (mozna kupic na allegro) O ZGROZO!! Na tym sie nie dało jeździć!! Przy 80km/h mozna było na koleinach wyleciec z pasa na drzewo!! Na continentalach po tej samej drodze zasuwam 180km/h i jest spokój. Oto przykład jakie znaczenie mają opony.

No ja mam jakieś Goodyear. Nie chce mi się teraz złazić do garażu i sprawdzać jakie to są, ale chodzi o te z bieżnikiem w jodełkę.

Opony są trochę podniszczone i przymierzam się się zakupu. Jeśli zmiana na 225 miałaby pomóc, to w tą stronę bym się skierował. Dlatego zbieram opinie.