Skocz do zawartości

530d czujniki prakowania..co jest grane?/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w mojej gablocie po właczeniu wstecznego slysze dlugi nieprzerywany dzwiek ktory po jakims czasie milknie i potem juz nic sie nie dzieje..

napiszcie jak powinny prawidlowo dzialac czujniki cofania, parkowania..?

probowalem podjezdzac do rozych obiektow tylem z kazdej strony i nic...nie ma zadnego dzwiekiu oprocz tego ciaglego przez jakies ok.3-5sek. zaraz po właczeniu wstecznego...

dziekz!

• Członkowie klubu
Opublikowano
w mojej gablocie po właczeniu wstecznego slysze dlugi nieprzerywany dzwiek ktory po jakims czasie milknie i potem juz nic sie nie dzieje..

napiszcie jak powinny prawidlowo dzialac czujniki cofania, parkowania..?

probowalem podjezdzac do rozych obiektow tylem z kazdej strony i nic...nie ma zadnego dzwiekiu oprocz tego ciaglego przez jakies ok.3-5sek. zaraz po właczeniu wstecznego...

dziekz!

Czy oprócz powyższych objawów, mruga Ci także dioda na włączniku PDC? Jeśli tak to masz zapewne usterkę w układzie. Sprawdź czy przypadkiem nie wysypał się jeden z czujników. Membrana działającego czujnika powinna delikatnie drżeć, można to spróbować wyczuć opuszką palca.

Opublikowano

Drugi sposób na "wysłuchanie" czujnika to przytkniecie do niego ucha przy włączonym zapłonie i wstecznym.

Będzie charakterystycznie strzelał bądz cykał ( jak kto woli :D ).

Ja już jestem po wymianie jednego bo też miałem ciągły sygnał i na słuch określiłem który, wymieniłem i działa.

Opublikowano

U mnie też objawy identyczne... :?

Musze to sprawdzic Waszym sposobem i ewentualnie kupic

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano
masz padniety zcujnik na bank, przechodzilem juz 2 razy ten problem i objawy byly identyczne jak u ciebie, tylko przed zakupel zdemontuj czujnik i sprawdz wtyczkie jak jest mocowana bo sa dwa rodzaje
Opublikowano
Hehh ja kiedys bylem na szrocie i byla tam e46 spalona to sobie wyrwalem czujniki mialy inna wtyczke ale podpiolem na sile i dzialaly :)
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Opublikowano

Kurde u mnie są okrągłe i nigdzie nie mogę takich trafic :roll:

Zjeżdziłem już pare szrotów i wszedzie są niby prostokątne...

Ma ktoś Was okrągły?mam wersje Mpakiet

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

pytanko dotyczące pdc e39. kombi 525d 2001rok. mam dwa pytania do forumowiczów:

1. mam pdc z przodu i z tyłu. uszkodzone są dwa tylne i dwa przdnie. czy można przełożyć te z przodu sprawne do tyłu aby działał tylko tył? (czy w ogóle będzie działał)

2 jeśli nie to czy oryginalne czujniki można zastąpić innymi tzw z "allegro"?

czekam na odpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano

1. mam pdc z przodu i z tyłu. uszkodzone są dwa tylne i dwa przdnie. czy można przełożyć te z przodu sprawne do tyłu aby działał tylko tył? (czy w ogóle będzie działał)

przełożyć możesz ale dopóki choc jeden czujnik bedzie walnięty to system nie bedzie działał. Nie wiem czy były E39 z PDC tylko z tyłu na przyklad, może jeśli masz z tylu i z przodu to możliwe, ze po podpięciu kompa można by wyłączyć np PDC tył. Ale myśle, ze to mało prawdopodobne. Po prostu kum czujniki

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

1. przełożyć możesz ale dopóki choc jeden czujnik bedzie walnięty to system nie bedzie działał. Nie wiem czy były E39 z PDC tylko z tyłu na przyklad, może jeśli masz z tylu i z przodu to możliwe, ze po podpięciu kompa można by wyłączyć np PDC tył. Ale myśle, ze to mało prawdopodobne. Po prostu kum czujniki

2. Kiedy zepsuł sie u mnie jeden czujnik, mechanik sprzedał mi od innego BMW tylko w inym kolorze, dzialal. Nie wiem jak z nieoryginalnymi. Poszukaj używanych oryginalnych na allegro

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
...ale dopóki choc jeden czujnik bedzie walnięty to system nie bedzie działał.
.

To nie jest takie oczywiste. Mam jeden padnięty czujnik, sprawdzone Disem. Dioda na włączniku miga co komunikuje o usterce lecz reszta systemu działa poprawnie :|

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie padniety jeden czujnik i caly PDC nie dziala.
Opublikowano
...ale dopóki choc jeden czujnik bedzie walnięty to system nie bedzie działał.
.

To nie jest takie oczywiste. Mam jeden padnięty czujnik, sprawdzone Disem. Dioda na włączniku miga co komunikuje o usterce lecz reszta systemu działa poprawnie :|

no nie wiem czemu tak działo sie u Ciebie, u mnie, podobnie jak u kolegi wyżej jeden padnięty czujnik wywalał cały PDC

Opublikowano
Witam u mnie były podobne problemy z czujnikiem . Czujnik sprawdza się przez dotknięcie palcem do czujnika jeśli działa czuć drgania jeśli uwalony lub odpięty nic nie czuć pod palcem . Ja przed kupnem radzę sprawdzić czy nie jest wypięty bo lubią się wypinać wtyki ogólnie słabo trzymają Pozdro !!!!!
Witam wszystkich mołośników BMW !!