Skocz do zawartości

<t>Czy jesteś za naszą SAMOPOMOCĄ DROGOWĄ BMW?</t>  

83 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomysł wyrósł na forum OT (ciemna strona) i coś się dzieje w jego temacie. Pozwoliłem sobie zrobić ankietę, żeby poznać Wasze zdanie.

Staram się poważnie potraktować przedsięwzięcie. Ogólnie chodzi o to, żeby jeżdżąc po naszym kraju mieć świadomość, że w wielu miejscowościach są ludzie (użytkwnicy BMW), którzy deklarują pomoc, kiedy zgłosi się do nich inny użytkownik BMW z tego (lub OT) forum. Nie chodzi tu o fakt momentalnego podjechania i na przykład naprawy, ale chociaż o KONKRETNĄ poradę, poprowadzenie, może pokierowanie na nocleg i inne. Zawsze w końcu "miejscowy" inaczej zna się na swoim terenie niż "przyjezdny". Im pomoc konkretniejsza tym oczywiście lepiej!

Jeżeli jesteście zainteresowani i nie macie ochoty robić sobie z tego jaj, to zapraszam na http://www.kudys.wv.pl. O swoje dane nie musicie się obawiać, nikomu nie zostaną udostępnione, więc proszę o kompletne wypełnienie ankiety. Do Waszych danych nie dobierze się nikt poza zalogowanymi na stronie użytkownikami.

Kai
Opublikowano
Pomysł wyrósł na forum OT (ciemna strona) i coś się dzieje w jego temacie. Pozwoliłem sobie zrobić ankietę, żeby poznać Wasze zdanie.

To jest baaaaaardzo dobry pomysł :cool2: :clap:

Acz, gwoli sprawiedliwości dziejowej, samopomoc drogowa działa już od ładnych kilku miesięcy między dobrowolnie zadeklarowanymi klubowiczami BMW Klub Polska. Na razie chyba nikt nie próbował z niej skorzystać (co dobrze świadczy o naszych samochodach 8) ), ale przynajmniej raz niewiele brakowało. Pechowiec poradził sobie jednak sam, w parę minut. Ale "telefon do przyjaciela" pomógł w usunięciu awarii, drobnej jak się okazało.

Nam, klubowiczom, było jednak łatwiej, bo - jak wiecie - forum klubowe jest zamknięte dla nie zrzeszonych. Nie mamy więc obaw, że ktoś przejrzy nasze namiary w niecnych celach.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

POPIERAM. OCZYWIŚCIE WPISAŁEM SIĘ

POZDRAWIAM.

Ps.Tylko dlaczego tak mało chętnych dowpisu(10 si zadeklarowało) a post czytało 90 osób.

40tys na gazie i bez problemu
Opublikowano
Wpisalem sie ale pytanie o ulice i numer rejestracyjny jest niepotrzebne. Ktos niepowolany sie wpisze i ma gotowa baze adresow gdzie stoja fajne BMW. Wykasujcie to.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
pytanie o ulice i numer rejestracyjny jest niepotrzebne. Ktos niepowolany sie wpisze i ma gotowa baze adresow gdzie stoja fajne BMW. Wykasujcie to.

Słuszna uwaga. Na klubowej liście samopomocy figurują tylko: imię nazwisko, ksywa forumowa, numer komórki, email i miasto "stacjonowania". I to naprawdę wystarczy :!:

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Proponowałbym aby była jakaś wyszukiwarka ludzi po województwach bo jak zarejestruje sie duzo osób to zrobi sie małe zamieszanie.Najlepiej jakby była mapa Polski i klikajac na wojewódzctwa byli byśmy przeniesieni na liste osób dostepnych z tego regionu.
Opublikowano
Mam pytanie? A czy wyrazamy zgode na przetwarzanie naszych danych osobowych ? Zeby pozniej nie ginely wam samochody :) Ja chyba bede ostrozny. Chcociaz chcialbym sie znalezc na tej liscie.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Jak już pisałem - nie ma żadnego przetwarzania danych, są wpisane dla POWAGI. Nr rejestracyjny, mail i nr GG można wyłączyć i nikt tego nie będzie widział. Ulica wpisywana jest tylko w procesie rejestracji, potem leży sobie spokojnie w bazie i nikt jej nie widzi.

Numer telefonu możesz nawet wyłączyć, tylko, że wtedy to traci to sens...

"A jeżeli ktoś się włamie do bazy i weźmie moj adres?" - nie masz napisane, jakim autem jeździsz, tylko, że to bmw i Exx, zdjęć nie ma, wartości i wyposażenia też, więc prościej będzie "złodziejowi" przejechać się miastem i "wybrać" auto, a nie kombinować z bazą...

Mlodzik18 - sprawa dobrowolna, nikt nikogo do niczego nie zmusza,

Pawel735 - pomysł bardzo dobry, po pierwsze, przy każdej kolumnie są magiczne literki "R" (sortowanie rosnąco) i "M" (sortowanie malejąco), po drugie mapę dorobię, jak tylko znajdę czas, a jeżeli ktoś ma ochotę i czas - zapraszam (do zrobienia, znaczy narysowania mapy i zrobienia do niej MAP linków :) )

mavic i 130rapid - poczytajcie wyżej, wpisz się, a zobaczysz, co tak na prawdę jest widoczne po zalogowaniu, jak Ci się nie spodoba, to na prośbę - usunę Cię

barto - i o to właśnie chodzi, swoją drogą, to mam nadzieję, że lista przyda się jak najmniej razy, ale zawsze ta świadomość, że jest ktoś, pomaga

dodatkowo, w ramach zabezpieczenia mogę zaproponować aktywację robioną bezpośrednio przeze mnie osobiście (po weryfikacji), zamiast kodu wysyłanego mailem

Kai
Opublikowano

jak do tej pory zrobiłem sobie w telefonie dodatkową grupę z innym dzwonkiem dla samopomocy BMW (ciemna strtona) i woże zawsze ze soba mapkę wydrukowaną z numerkami (to do moich potrzeb w razie awarii poza moimi stronami) które identyfikują "pomocników". Także jak usłysze odpowiedni dzwonek, to wiem już co jest grane ;).

A czy mapka z odnośnikami jest aż tak bardzo potrzebna???? Niewiele osób wozi ze sobą laptopa podłączonego do neta, także to tylko dla nich byłoby pomocne. Ja mam to w komórce (numery) i lokalizacje na kartce także zawsze wiem w którego szeryfa rejon wjeżdzam.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kai - skoro takie dane jak ulica i nr rejestracyjny nie są do niczego potrzebne, tylko "leżą sobie w bazie", to po co w ogóle są zbierane ??

Więcej ludzi się wpisze, jeśli nie będą musieli tego podawać... po prostu strach :wink:

Nick, imię nazwisko, telefon, miasto :arrow: nie wystarczy ?

W klubie się sprawdza...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Kai - skoro takie dane jak ulica i nr rejestracyjny nie są do niczego potrzebne, tylko "leżą sobie w bazie", to po co w ogóle są zbierane ??

Więcej ludzi się wpisze, jeśli nie będą musieli tego podawać... po prostu strach :wink:

Nick, imię nazwisko, telefon, miasto :arrow: nie wystarczy ?

W klubie się sprawdza...

Powtórzyć bym musiał, co już wcześniej napisałem. Wpisz się bez ulicy, możesz wpisać "xxx", ale takich ludzi potraktuję niepoważnie i podejrzliwie. Jeżeli ktoś wpisze pełne dane, jest dla mnie wiarygodny (mimo, iż nie sprawdzę tego). Może aktywację zrobić podobną do Allegro (nie via e-mail, ale listem pocztowym?). Nie jestem w stanie zapewnić 100% bezpieczeństwa, bo się nie da, ale staram się.

Nr rejestracyjny... przecież widzą go wszyscy na ulicy, so what's the problem?

Nie bronię pomysłu, zainicjowałem i czekam, co z tego wyjdzie... jeżeli ludzie sprawę oleją, zamknę stronę, bazę wyrżnę i już. Jeżeli się przyjmie, pojawią się opinie - rozbuduje się i też będzie dobrze.

Równie dobrze "złodziej" może czytać to forum, zobaczyć czym jeździsz, gdzie jeździsz, jakie masz wyposażenie, sprzęt audio i skroić Cię na stacji benzynowej... ? :twisted2:

Pozdrawiam i życzę bezawaryjnej jazdy! :)

Kai
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Powtórzyć bym musiał, co już wcześniej napisałem.

Wcale nie... :?

Wpisz się bez ulicy, możesz wpisać "xxx", ale takich ludzi potraktuję niepoważnie i podejrzliwie. Jeżeli ktoś wpisze pełne dane, jest dla mnie wiarygodny (mimo, iż nie sprawdzę tego). Może aktywację zrobić podobną do Allegro (nie via e-mail, ale listem pocztowym?). Nie jestem w stanie zapewnić 100% bezpieczeństwa, bo się nie da, ale staram się.

No właśnie... nikt (Ty) przecież nie będzie tego weryfikował, więc po co podawać ? Po to, żeby w Twojej ocenie ktoś był wiarygodny lub nie ? IMO to chyba nie jest dobre kryterium...

Toż większą wiarygodnością mogłaby być np. aktywność na forum (nie mówię o liczbie postów :wink: )

Nr rejestracyjny... przecież widzą go wszyscy na ulicy, so what's the problem?

(...)

Równie dobrze "złodziej" może czytać to forum, zobaczyć czym jeździsz, gdzie jeździsz, jakie masz wyposażenie, sprzęt audio i skroić Cię na stacji benzynowej... ?

Tak - ale zebranie tego wszystkiego w jednym miejscu może budzić obawy wśród wielu osób.

Mnie to akurat nie tyczy, bo się nie boję ujawniania tablic, ale rozumiem tych, którzy się przed tym strachają...

PS.

Pomysł w deskę :cool2: - nie zarzucaj go.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Wszystko sie moze zdarzyc... ja nie ryzykuje. Nie podam swojego adresu. Na stacji benzynowej raczej mi nie skroja bo zamykam auto. A jesli ktos dostanie sie do bazy to juz moze sie przyczaic, przy domu w ktorym mieszkam. No taka glupota, ale sami pomyslcie. Malo mamy zlodzieji w tym kraju? czekaja tylko na najlepsza okazje, zeby komus buchnac auto. A BMW jak to BMW lubia nielegalnie zmieniac wlascicieli. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

generalnie nie jestem paranoikiem i np uwazam, ze maskowanie numerow rejestracyjnych na fotkach w necie to paranoja, bo jak ktos jest zainteresowany to i tak wie gdzie stoisz; niemniej jakos w taka samopomoc nie wierze...

userow na forum jest 3000!

nagle ktos zadzwoni w srodku nocy zebys podjechal mu pomoc, bo jest kolega z forum? :/ i jak nie wyjedziesz to powiedza ze jestes cham, a jak wyjedziesz to ryzykujesz ze ktos jakas lipe odstawia, od dowcipu 15latka poczynajac na zabraniu kasy czy samochodu konczac... jak wy to widzicie? ja w takiej formie nie widze sensu, za duzo chyba byscie chcieli od anonimowej grupy kilku tysiecy osob... przeciez tak naprawde sie nie znacie...

Opublikowano
generalnie nie jestem paranoikiem i np uwazam, ze maskowanie numerow rejestracyjnych na fotkach w necie to paranoja, bo jak ktos jest zainteresowany to i tak wie gdzie stoisz; niemniej jakos w taka samopomoc nie wierze...

userow na forum jest 3000!

nagle ktos zadzwoni w srodku nocy zebys podjechal mu pomoc, bo jest kolega z forum? :/ i jak nie wyjedziesz to powiedza ze jestes cham, a jak wyjedziesz to ryzykujesz ze ktos jakas lipe odstawia, od dowcipu 15latka poczynajac na zabraniu kasy czy samochodu konczac... jak wy to widzicie? ja w takiej formie nie widze sensu, za duzo chyba byscie chcieli od anonimowej grupy kilku tysiecy osob... przeciez tak naprawde sie nie znacie...

Wątpliwości jak najbardziej popieram i właśnie dlatego takie coś zacząłem, a może jednak się uda.

W nocy? Jak się wpiszesz i napiszesz, że jesteś dostępny między 16 a 17, to raczej nikt. dzwoniąc w nocy, nie będzie liczył na Twoja pomoc i będzie to uzasadnione. W ogóle, jeżeli zadzwoni w nocy, kiedy masz to zastrzeżone, to będzie niepoważny.

Dowcip 15latka - nie wykluczam, jednak myślę, że jak ktoś będzie do Ciebie dzwonił, to widzisz jego numer telefonu, zerkniesz na listę - nie stwierdzono, więc idziesz dalej spać nie przejmując się sprawą. Ja nie jestem wariatem i w środku nocy nie pojadę na jakieś zadupie, bo szkoda mi auta! Ale przez telefon w takiej sytuacji chociaż powiem, gdzie może się iść przespać, a rano się zastanowimy.

Jednak jeszcze nigdy nie pozostawiłem BMW na drodze bez pomocy, nawet pokierowanie lub uzyczenie telefonu... zawsze coś. Zdarzyło mi się to w prawdzie 3 razy (słownie trzy, ani więcej, ani mniej), ale przy najbliższej okazji zrobię to samo.

Co do "kolegi z forum" to fakt, znamy się osobiście tylko małymi grupkami, a wszystkich nie jesteśmy w stanie znać... Anonimowa grupa kilku tysięcy osób, właśnie z niej chciałbym wyłuskać parudziesięciu, może 100, 200 tych poważnych i WYSTARCZY!

Ludzie, jak ktoś Wam będzie chciał dziabnąć auto, to zrobi to spontanicznie (nawet z lawetą), a nie będzie się strasznie zasadzał :)

Kai
Opublikowano
Wpisz się bez ulicy, możesz wpisać "xxx", ale takich ludzi potraktuję niepoważnie i podejrzliwie. Jeżeli ktoś wpisze pełne dane, jest dla mnie wiarygodny (mimo, iż nie sprawdzę tego).

W sumie masz rację - lista samopomocy w ramach BMW Klub Polska nie wymaga takiego uwierzytelnienia, bo dane adresowe członków i tak są w bazie klubowej.

Opublikowano
W sumie masz rację - lista samopomocy w ramach BMW Klub Polska nie wymaga takiego uwierzytelnienia, bo dane adresowe członków i tak są w bazie klubowej.

oooo, tego nie wiedziałem... a po co im te dane? Jak wysyłają kartki na święta i urodziny, to się chyba wreszcie zapiszę :)

Kai
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ludzie, jak ktoś Wam będzie chciał dziabnąć auto, to zrobi to spontanicznie (nawet z lawetą), a nie będzie się strasznie zasadzał :)

Oczywiście, że tak...

Ja jedynie chciałem Ci pokazać, dlaczego ktoś może mieć obawy przed wpisaniem się na jakąś listę, podając takie detale, które niczemu jak się okazuje nie służą...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Kai.. nie zwróciłeś uwagi na to że, mozna sobie samemu punkty wystawić hehe

To spróbuj sobie wystawić :)

I jak?

Kai
Opublikowano

Pomijając uzasadnione obawy wszystkich chciałem powiedzieć że liczę na to że do listy samopomocy wpiszą się poważni ludzie.Idea jest piekna ale ludzie sami lubią sobie stwarzac problemy.Dajcie spokój chłopaki,obawy odłóżcie na bok, jeżeli ktoś zadzwoni to Twój wybór czy pomożesz czy nie.

Przeciez w razie gdy ktoś zadzwoni można zapytać o nick z forum i szybko sprawdzić czy mamy kogoś takiego.Taka mini weryfikacja.Wiem że ktoś może skłamać ale czy naprawde uważacie że ktoś bedzie na tyle głupi żeby zrobić coś takiego.

Pozatym niektórzy mają obawy że w nocy zadzwoni mu ktoś i zechce żeby przyjechać na miejsce bo chce podprowadzić beemke :) Kochani zobaczcie sami ile tak naprawde przyszło nam jeździć o późnych godzinach nocnych ? ...chwila zastanowienia....No i ile razy:) ?

Pozatym ludzie na poziomie nie beda dzwonić kiedy ktoś bedzie spał- wierze w to - chyba ze sprawa jest niesamowicie nagląca.

Wydaje mi się że sceptycy idei mało jeżdzą po kraju i naprawde nie wiedzą jak przydatną rzeczą może okazać się pomoc w ramach posiadania BMW.

Suma sumarum,nikt nie ma przymusu się wpisywać.Jeżeli ktoś ma obawy to niech się poprostu nie wpisuje,trudno.Rozumiem to.

Osobiście chciałbym abyśmy skończyli taką dziecinadę tylko konkretnie podeszli do sprawy bo tak jak mówi Kai wskazanie miejsca do przespania,użyczenie telefonu,pokierowanie w danym mieście to już jest pomoc.

Przypuszczam że nikt nie oczekuje tego że jak zadzowni do człowieka to on za chwile przyjedzie z całym zestawem kluczy i czesci zamiennych oraz rozbierze pół samochodu zeby go naprawic.