Skocz do zawartości

Bicie kierownicy przy hamowaniu____Ręce mi już opadają :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule. Moja betka to 525i E34.

Bicie najbardziej jest wyczuwalne przy 80 km/h.

Sprawdziłem na diagnostyce zawieszenie. Zero luzów, amorki jak nówki. Wymieniłem tarcze i klocki z przodu na Brembo. Dzisiaj założyłem w NORAUTO nówki opony (wkurzyłem się i kupiłem nóweczki),wszystko cacy wyważone i DALEJ BIJE :mad2:

Pomóżcie...... Co to może być ??

Znalazłem na forum że może końcówki drążków albo drążek środkowy al jak moja beti nie ma żadnych luzów to ja już nie wiem :(

Pomocy :modlitwa:

Opublikowano

Na 100% jesteś pewny że nie ma luzów w zawieszeniu? Chcąc sprawdzić dokładnie końcówki wjedź na szarpaki, albo podnieś samochód i poruszaj koło rękami. Jak miałem wywalone końcówki to nie biło przy hamowaniu tylko przy jeździe w przedziale 70-90.

Jeszcze jedną ważną rzeczą jest sprawdzenie geometrii.

Opublikowano

Witam

u siebie miałem to samo- przy lekkim naciśnięciu na pedał hamulca biło kierownicą, myślałem że klocki więc tak samo jak ty wymieniłem je z tarczami i dalej to samo.

U mnie powodem były niewyważone felgi- jedną mam do prostowania, cięzarkow jest ponad 100g lecz bicie ustało i jest spokój niezależnie od prędkośći.

Sprawdz może jeszcze gdzieś indziej te felgi, chyba że jesteś pewny fachowców w Nordauto.

Piszesz, że nie ma luzów więc kończą się pomysły.

Ktoś inny może miał inny Powód??

Pozdrawiam

Opublikowano

A JA MAM TROSZECZKĘ INNY PROBLEM:

jak chamuje tak ze 150km/h to drży mi kierownica

niedawno zostały wymienione klocki i tarcze czy to może bć przyczyna (może się muszą dotzeć :? )

Opublikowano
W większości przypadków jest to wina kół. Albo krzywa felga albo niewyważone koło. W innych przepadkach (ale sporadycznie) jest to luz na przekładni kierownicy (w tych modelach i w E-32 to czeste) oraz źle nasmarowane zaciski hamulców - nasmarować trzeba ślizgacze i nasmarować prowadnice klocków (oczywiści naajpierw wszystko trzeba dobrze oczyścić)
...
Opublikowano
Wyłącz ABS i zobacz czy niepomoże-To też może być przyczyna...Pozdr... :hand:

Nie bardzo rozumiem co system ABS ma do bicia kierownicy podczas jazdy :?: :worried:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
W tytule piszesz,że dzieje się tak przy hamowaniu-a jeśli bez hamowania też bije to napewno nic z ABS-em-Widocznie zle zrozumiałem-sory... :hand:
Opublikowano
Walczę z tym samym , wmieniłem tarcze , klocki, opony i dopiero po wymianie piast ustało .Możesz spróbować przetoczyć tarcze ale bez zdejmowania ,to mniejszy wydatek niż piasty ( 8 setek za 2 szt. e39) .pozdro
Opublikowano

witam

a kto ci te tarcze zmieniał ??

bo jak zle wyczyszczona piasta pod tarcza to tarcza zle przylega i bije przy hamowaniu !!

sprawdz to

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
W tytule piszesz,że dzieje się tak przy hamowaniu-a jeśli bez hamowania też bije to napewno nic z ABS-em-Widocznie zle zrozumiałem-sory... :hand:

Fakt nie przeczytałem tytułu, a w poście pisze że przy 80km/h więc rozumiem że przy hamowaniu tak ok 80km/h bije kierownica, ale mimo wszystko to raczej nie ABS bo Bastan pisze że wymienił tarcze, bardzo skorodowane tarcze mogły by wywoływac podobny efekt ciągania za kierownice w prawo i lewo, ale napewno był by on do odrużnienia od zwykłego telepania oraz częstotliwośc była by mniejsza

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Ja miałem podobnie u u mnie dopiero pomogła wymiana dolnych wachaczy miały luz ale na żadnych szarpakach nie dało sie tego wyczuć ,dopiero Krystian który ma warsztat bmw na ul. warszawskiej w katowicach to wyczuł wymienił i jest ok,najlepiej podjedz do niech naprawde znają się na rzeczy a za same sprawdzenie nic nie zapłacisz. nr tel. do niuego 503066262
Opublikowano
Ja mialem podobny przypadek ale w plugu 307 po wyjechaniu z salonu i jezdzie okolo tygodnia stwierdzilem ze przy predkosciach 90-120km/h wystepuja drgania kierownicy, a przy hamowaniu z wiekszej predkosci chcialo urwac rece po reklamacji nic nie stwierdzono postanowiono wywazyc kola dalej bylo to samo, reklamacja stwierdzono bardzo minimalnie krzywa tarcze wiec ja frezowali lekko ustalo, nastepnie ponownie wizyta z ta sama usterka i chcieli rowniez jeszcze raz frezowac, ale stanowczo powiedzialem nie gdyz tarcze beda szybciej do wymiany. Po dlugich bojach i pismach wymienili, na nowe ale ponownie poswstalo bicie wiec kategorycznie zarzadalem wymiany na nowe po raz kolejny i okazalo sie ze wtedy nastal spokoj. Moze to jest wina tarcz ale ja bylem w tej dobrej sytuacji ze autko bylo na gwarancji u ciebie wymieniac tarcze ponownie wiaze sie z wydatkiem
Opublikowano

Stawiam na tarcze. Sprawdź je.

Tak jak wczesniej koledzy napisali, sprawdź również końcówki drążków oraz przede wszystkim drążek środkowy.

Drążek środkowy ma dwa sworznie, z których jeden jest mocowany na sztywno, a drugi jest elastyczny. Nie wykluczone, że ten sztywny sworzeń się wyrobił. Na szarpakach nie zawsze to wychodzi. Najlepiej wjedź na kanał, wejdź pod samochód i poproś kogoś, by energicznymi krótkimi ruchami poruszał kierownicą w lewo i prawo, wtedy wszystko wyjdzie. Samochód rzecz jasna musi mieć wyłączony silnik i stać na kołach.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

I po sprawie :)

Byłem w Katowicach na warszawskiej u Krytiana (dzieki "rews") i jest już wszystko "prawie" OK. Okazały się tuleje na wachaczach. ( części z robocizną 340 PLN) Polecam wszystkim ten arsztat. Na trzech stacjach mówiono, że zawieszenie jest tip top. Krystian wiedział gdzie zaglądać, faktycznie jest specjalistą "pierwszej wody". Siedzi w BMW kupę czasu i zna je na wylot. POLECAM...

Co do mojej Beti to zostały mi jeszcze do wyminy tylne tarcze bo są niestety krzywe. Może najpierw przetocze.... :) ale to po weekendzie :)

Znowu radość z jazdy :))))