Skocz do zawartości

[E46] 320d M47N Pekajacy podnozek lewej stopy kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jak w tytule, tzn caly podnozek popekal. Wymontowalem go i troche sie zdziwilem bo pod nim niema nic, tzn wykladzina jest uwypuklona tak jak podnozek ale pod nia jest pusto. Czy tam powinien byc jakis element cos na czym by sie podnozek opieral, bo pomiedzy wykladzina a blacha jest okolo 5 cm luzu. Facet w aso powiedzial, ze tam nic niema i ze czesto im sie zdarzaja polamane podnozki.

W katalogu czesci nie udalo mi sie znalesc zadnego elementu ktory by byl pod podnozkiem.

Czy ktos z was doswiadczyl problemow z pekajacym podnozkiem?

Zaznaczam, ze czesto i mocno sie na podnozku opieram lewa noga.

Zeby bylo jasne to chodzi mi o element nr 1 z tego schematu http://bmwfans.info/original/E46/tou/320d-M47N/ECE/L/N/2002/11/mg-51/ill-51_3250/

Ten element mi sie polamal.

Opublikowano
Pytasz, to odpowiadam. Ja też mocno cisnę na podnóżek ale póki co wytrzymuje. Specjalnie oglądałem i nie jest nawet specjalnie porysowany. Z tego co pamiętam, to pod podnóżkiem rzeczywiście nie ma żadnego oparcia specjalnego.
Opublikowano

stopka plastikowa kosztuje 30 zeta - wymiana jakies 20 minut.

bmw ma najgorsze plastiki i uszczelki gumowe ;lepsze ma już fiat 125p!

tą stopkę plastikową zaprojektował ten sam debil co kaseciaka w navi proffiesionall z 2005 roku i korbki w tylnych drzwiach.

w audi czy mesiu takie skuchy nie mają miejsca.

Opublikowano

Ja też miałem peknietą. Jakiś spaślak sie opierał :D Kupiłem BMW performance pedały + nakładka na podstopnik. :8)

Ale ceny sufitowe :duh:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Andreas problem jest taki, ze mi peka ten podnozek nie tylko w miejscu styku ze stopa ale i boczna ścianka.

Tu pare fotek co sie stalo z podnuzkiem (caly sie polamal):

http://www.otofotki.pl/img6/miniaturki/df6355_DSCN7883.JPG

http://www.otofotki.pl/img6/miniaturki/mm1005_DSCN7886.JPG

http://www.otofotki.pl/img6/miniaturki/ae1690_DSCN7887.JPG

Zrobilem tez fotke miejsca gdzie jest wyprofilowana w gore wykladzina a pod nia nic niema (tzn jest te puste 5cm) foto ponizej:

http://www.otofotki.pl/img6/miniaturki/wt6159_DSCN7890.JPG

Tak sobie mysle, ze jak zaloze nowy to on sie znowu polamie bo to jest b. cienki plastik, ktory wisi w powietrzu (tzn nie opiera sie cala powierzchnia tylko brzegami) i raczej 70 kg nie wytrzyma. Chcialem pojechac z nim do plastikarza zeby go jakos mocno wzmocnil, planuje rowniez wlozyc cos pod wykladzine zeby ta przestrzen wypelnic pusta zeby sie wyszstko o siebie opieralo (np. twardym steropianem), wtedy nie bedzie pekac. Co o tym myslice?

Opublikowano

tą stopkę plastikową zaprojektował ten sam debil co kaseciaka w navi proffiesionall z 2005 roku i korbki w tylnych drzwiach.

Co do korbek to racja , fatalnie z tym zrobili ale ja sama mam navi professional i jest to praktyczne bo w monitorze jest na kasetę a w bagażniku i tak jest zmieniarka 6cd :D A po co mi na płytę w środku jak mam na 6 z tyłu ? :roll2: A tak choć kasety już chyba wyszły z obiegu to jest na wszystko :mrgreen: No chyba że się mylę i są navi professional w bmw bez zmieniarki z tyłu to wtedy tylko cd bo kaseciak to tak trochę chamsko :duh:

Opublikowano

Jak podstopek będzie dobrze zamontowany będzie dolegał CAŁĄ powierzchnią i jest mocny!. Wymieniałem już go. Nie ma mowy żeby nowy tak od siebię pękł po krótkim czasie!

Opisałem już kiedyś na forum jak wymienić go. Niezbędne jest zdjęcie listwy progowej- inaczej nie zaczepisz o ten metal z boku pod raczka do maski....

reasumując pasuje na H8 a nie tak sobie tylko leży :-)))

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
planuje rowniez wlozyc cos pod wykladzine zeby ta przestrzen wypelnic pusta zeby sie wyszstko o siebie opieralo (np. twardym steropianem), wtedy nie bedzie pekac. Co o tym myslice?

tez mi wlasnie to przyszlo do glowy zeby cos tam powtykac:)

moja juz jest wystawiona na sprzedaz wiec w niej juz nie bede grzebal, ale musze zerknac jak ta sprawa ma sie w e91, czy tez pusta przestrzen :roll:

Opublikowano
niestety jakis debil zaprojektował tak, że nie mam zmieniarki w bagazniku a za duzym wyswietlaczem jest kaseta - auto z wrzesnia 2005.

Nie debil tylko księgowy.

A pozatym w oldschoolowych filmach o porwaniach zawsze porywacze przysyłają kasetę z żądaniami i wskazówkami gdzie zostawić okup.

Zawsze widzialem, że starsze jest lepsze. W e30 pod podnóżkiem byl prasowany styropian. Nie do zlamania. Teraz panie to tandetę robią.

Opublikowano (edytowane)

Filon spoko jak go wyjac i zalozyc to wiem czytalem DIY. Wyciagalem listwe i ta oslone pod kierownica zeby go zdemontowac, zaczepiony byl na oba zaczepy. Problem w tym ze on sie trzyma tylko na tych dwuch zaczepach i srubce kolo raczki do otwierania maski, nie jest w ogole podparty od spodu (zielony prostokąt na foto ponizej), tzn tylko ten brzeg plastiku sie opiera (czerwona linia jest jedynym pkt. podparcia od dolu), cala powierzchnia gdzie naciska stopa jest w powietrzu (zielony prostokąt).

http://www.otofotki.pl/img6/miniaturki/ww5793_mm1005_DSCN7886.JPG

Moje glowne pytanie jest taki czy w E46 bylo cos takiego jak ten klocek z prasowanego steropianu z E30? Bo moja fura kupilem uzywana i byla naprawiana z prawego przodu (przez poprzedniego wlasciciela jeszcze we wloszech), blachy i robota sa ok, ale nie wiem czy czegos nie zgubili przy skladaniu.

Edytowane przez ree
Opublikowano

nie ma, żadnego steropianu, jest pusta przestrzeń specjalnie zaprojektowana w celu przewozu nadmiarowych ilosci fajek do niemiec!

peka wymieniasz - koszt nieduzy 30zł - i jest od ręki w serwisie - plastiki ida jak woda - ciekawe dlaczego nie kosztuje 130 zl - mały uchwyt od rolety kosztuje 60 zł a jest 5 razy mniejszy!

Opublikowano

Miałem "nówke nieużywke" e46 i pękł po drugim przeciąganiu się :twisted2:

W e91 wymieniłem natychmiast po kupnie na metalowy z M. Pod żadnym z nich nie było żadnej profilowanej wkładki i tak było na 100% fabrycznie.

Coś im się to nie udało.

Opublikowano
Plan moj jest taki, skoro to peklo raz wymiana nic nie da bo peknie w koncu z nowu (czesto sie mocno zapieram), dlatego chce po 1 zrobic jakies wypelnienie pod miedzy blache a wykladzine, 2 zamiast kupowac ten filigranowy plasticzek za 30pln to oddam stary do plastikarza i karze zrobic mu wzmocnienia (takie skosne platy miedzy scianka boczna (ta gdzie jest czerwona linia) a powierzchnia styku ze stopa (zielony prostokat).
Opublikowano
nie ma, żadnego steropianu, jest pusta przestrzeń specjalnie zaprojektowana w celu przewozu nadmiarowych ilosci fajek do niemiec!

peka wymieniasz - koszt nieduzy 30zł - i jest od ręki w serwisie - plastiki ida jak woda - ciekawe dlaczego nie kosztuje 130 zl - mały uchwyt od rolety kosztuje 60 zł a jest 5 razy mniejszy!

To akurat proste i jako Tuskomózgomatolek (czy jak to tam nazywasz) mogę Ci to wyjaśnić. Na 100 sprzedanych podnóżków sprzedają jeden uchywyt do rolety. Gdyby kosztował 130 zŁ każdy by go sobie posklejał.

Opublikowano

jakub

To akurat proste i jako Tuskomózgomatolek (czy jak to tam nazywasz) mogę Ci to wyjaśnić.

jeżeli to Ty jestes tym pracownikiem UC i chciałeś mi ukraść 700 zeta (na szczescie nieskutecznie), albo to ty wprowadziłeś akcyzę na auta i sposób liczenia akcyzy to inforumuję Cię:

ja używam złośliwego określenia: "tuskomózgotłuki", ostatnio zauważyłem, że niektórzy dodają przedrostek "euro" - tylko nie wiem czy w związku z euro walutą czy euro 2012. :mrgreen:

Na 100 sprzedanych podnóżków sprzedają jeden uchywyt do rolety. Gdyby kosztował 130 zŁ każdy by go sobie posklejał.

jak coś jest chodliwe i ma się monopol to akurat cena jest bardzo wysoka. cena 30 zeta "stopki" jest adekwatna do jej jakości, przed założeniem ten plastik wygląda jakby się miał połamać :norty:

najrozsądniej byłoby coś nakleić jak zrobił to M330D

Opublikowano
jak coś jest chodliwe i ma się monopol to akurat cena jest bardzo wysoka

Niekoniecznie. Gdy coś jest chodliwe i drogie, a robi to jeden producent to pojawia się konkurencja. Sam bym wystrugał sobie wytlaczarkę i robil to po 30 zloty.

Elastyczność cenowa popytu też nie jest z gumy.

Opublikowano

Ale co Wy robicie z tą lewą nogą ??? :-)

Ja wymieniłem po 300tkm i zrobiłem kolejne 60 tkm. Do crashtestu była podnóżka OK! Wymień i przejmuj się dopiero jak Ci ponownie padnie. Kup nową a ASO a nie mało używaną a Allegro.

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
Ale co Wy robicie z tą lewą nogą ??? Smile

było -15 stopni i wsiadlem w butach narciarskich, chciałem się trochę lepiej usadowic w fotelu i odepchałem się nogami i trzasło. po prostu ta stopka to nieporozumienie, takiego badziewia się nie spodziewałem, nawet teraz jak siedze i jest 8 stopni + to jak się prostuję to trzeszczy i czekam kiedy trzasnie...

Opublikowano

Ja ma 187 cm wzrostu i wczoraj próbowalem polamać ten podnóżek. Naprawdę nie wiem jak Wy to robicie.

Wiercą się, usadawiają, przesuwają, a potem narzekają że apicerki poprzecierane :)