Skocz do zawartości

330ci m54-elektrozawór przy vanosie?Trochę wycieka olej+foto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zauważyłem minimalny wyciek oleju jakby z vanosu, objawia się to tym, że troszkę kapie olej z takiej jakby wtyczki przy vanosie, jest to naprawdę nieduża ilość. Silnik nie terkocze jak to zazwyczaj jest przy zepsutym vanosie. Pojechałem do serwisu - uszczelka vanosu jest sucha, odpięli mi tą właśnie wtyczkę i była w środku mokra z oleju - podobno z tego cieknie. Mechanik zaproponował wymianę tego elektrozaworu - koszt w granicach 150 zł, wiadomo może być troszkę więcej.

Koledzy co wy sądzicie o tym? Co może być powodem? Miał ktoś już podobny problem?

Pozdrawiam

Edytowane przez ppatryk
Opublikowano
to jest ten elektrozawór bardziej z przodu, bliżej chłodnicy, trochę się poci, postaram się zrobić dzisiaj zdjęcie i po południu wrzucić
Opublikowano

To czujnik położenia wałka rozrządu na wydechu. Wymieniałem ostatnio u siebie, koszt OE BMW to ok 350zł, zamiennik VEMO 130zł. Może brakuje gumowego o-ringa (koszt w ASO 3zł) i dlatego kapie?

Jeśli ten czujnik jest uszkodzony to samochód jest trochę słabszy, wzrasta spalanie (mi ok 1l LPG) itp.

Po podpięciu pod komputer pokazało błąd tego czujnika i że jest to usterka akceptowalna.

Sprawdź i Ty samochód pod komputerem, jeśli jest uszkodzony to wymień (możesz to zrobić sam, potrzeba 10min na to):

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=383739

:)

• 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygrzebałem temat bo chyba mam ten sam problem, zbiera się kropla oleju na końcówce nastawnika vanosa /na wtyczce/ Jak kapnie to na węża od chłodnicy i po nim ścieknie w dół. Tu w temacie nie ma niestety opisanego finału, może ktoś miał podobny przypadek albo odezwie się sam autor ;)

Pozdro.