Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem w mojej E60, że powietrze dmuchające na szybę przednią ma wyższą temperaturę niż wylatujące w innych kierunkach np. na twarz, nogi.

Dzieje się tak przy ustawieniu temperatrury na min zarówno na pokrętłach panelu klimy(rozszerzonej) jak i w idrive (ustawienia manual).

Ewidentnie na szybę dmuchane jest ciepłe powietrze a na resztę nawiewów zimne.

Czy to normalne czy jednak nie funkcjonuje jak powinno?

Opublikowano

dzięki za link jednak ten wątek nie odpowiada na moje pytanie.

znalazłem kilka wątków w temacie klimy i nikt nie poruszył mojego problemu.

ponawiam pytanie: czy przy rozszerzonej klimie ustawionej w manualu na najmniejszą temperaturę zarówno na pokrętłach (prawym i lewym) oraz w idrive, dmucha Wam wyraźnie cieplejsze powietrze na szybę niż przez pozostałe wyloty (np kratki w desce) ?

Opublikowano
to musze sprawdzic bo jakos nigdy nie sie nad tym niezastanawiałem

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano
W idrive mozna to przestawic. W menu klimy jest taki punkt "rozdzial powietrza" czy jakos tak z dwoma fotelami - kierowcy i pasazera. Pomiedzy nimi jest jeszcze "skala", na ktorej pokretlem mozna ustawic max temperature - wtedy te kreski ("skala") zmienia kolor z niebieskiego na czerwony. A z nawiewow na desce dmucha gorace powietrze. Jezeli nie dasz rady tego przestawic, to sfotografuje swoj ekran idrive i tu wstawie.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
no fakt całkiem zapomniałem o tych kreskach , pewnie dlatego że mam to od dawna ustawione i nie zaglądam tam

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano
Zauważyłem w mojej E60, że powietrze dmuchające na szybę przednią ma wyższą temperaturę niż wylatujące w innych kierunkach np. na twarz, nogi.

Dzieje się tak przy ustawieniu temperatrury na min zarówno na pokrętłach panelu klimy(rozszerzonej) jak i w idrive (ustawienia manual).

Prawdopodobnie jest to zwiazane z czujnikiem wilgoci - ktos tak sobie wymyslil, zeby nie parowala (szybko odparowala) przednia szyba i stad cieple powietrze.

Opublikowano
W idrive mozna to przestawic. W menu klimy jest taki punkt "rozdzial powietrza" czy jakos tak z dwoma fotelami - kierowcy i pasazera. Pomiedzy nimi jest jeszcze "skala", na ktorej pokretlem mozna ustawic max temperature - wtedy te kreski ("skala") zmienia kolor z niebieskiego na czerwony. A z nawiewow na desce dmucha gorace powietrze. Jezeli nie dasz rady tego przestawic, to sfotografuje swoj ekran idrive i tu wstawie.

właśnie mam tę "skalę" na niebiesko i max ilośc kresek czyli najbardziej chłodne powietrze (sytuacja przy NIE włączonym przycisku klimy)

mimo to nadal na szybę leci ciepłe powietrze a wszędzie indziej chłodne.

Opublikowano

właśnie mam tę "skalę" na niebiesko i max ilośc kresek czyli najbardziej chłodne powietrze (sytuacja przy NIE włączonym przycisku klimy)

mimo to nadal na szybę leci ciepłe powietrze a wszędzie indziej chłodne.

....ale ta skala dotyczy nawiewu na twarz

Opublikowano
No wlasnie. Wiec jezeli sobie ustawisz na max. cieplo, to powietrze dmuchane przez kratki na desce bedzie przynajmnej tak samo cieple jak to, ktore leci na szybe. Logiczne, nie? :norty:

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
...Dzieje się tak przy ustawieniu temperatrury na min zarówno na pokrętłach panelu klimy(rozszerzonej) jak i w idrive (ustawienia manual).

chłopaki czytajcie dokładniej.

to co Wy wszyscy piszecie wiem doskonale.

szlag mnie trafia że przy ustawieniach temperatury na min (wszędzie gdzie się da) z kratek dmucha mi na twarz chłodne powietrze (o temp. takiej jak na zewnątrz) a od góry czuję jak leci mi na głowę cieplejsze powietrze z nawiewu szyby. wszystko to dzieje sie przy wyłączonej klimie.

też tak macie ?

Opublikowano
Faktycznie, nie doczytalem. Nie wiem, czy u mnie jest tak samo, sprawdze przy okazji. W TISie szukalem, czy jest znana taka usterka, ale nic nie znalazlem.

pozdrowienia

Krzysztof

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mam tak samo w E39