Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ostatnio zauważyłem czasami pojawiające się drgania silnika, na wolnych obrotach, jakby nie pracował jeden cylinder. mam 530d 2000r oryg. przebieg 240tyś. km. Mimo tej nierównej pracy, gdy ruszę i silnik jest już na wyższych obrotach samochód jedzie normalnie i drgania silnika znikają. Zauważyłem także, że taki problem nie pojawia się , gdy jeżdżę po mieście, lecz gdy auto trochę pogonię i wjadę do miasta i staję na światłach.Może ktoś wie , co to jest i co z tym zrobić ? pzdr
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wygląda na któryś wtrysk lub wtryski.Nie obejdzie się bez podłączenia do komputera.
Opublikowano
ja mam tak, że mam drgania przy 1500-1700 obrotów, nie wiem co to, podłączenie kompa nic nie wykazało. Też się zastanawiam co to może być.
Konrad
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli dodajesz gazu i pomiędzy 1500 a 2000 obrotów też masz drgania to masz tak jak ja miałem, do tego dochodzą drgania na jałowym,

Wymieniłem wtryski i po problemie chodzi równiutko zero drgań w całym zakresie obrotów i na jałowym.

Jeśli korekcje pod komputerem są ok to nie powinno byc trzęsiawki silnika (korekcje w normie to do+-2, najlepiej jak są przy wartości zera na jałowym, powyżej 2 odczuwalne są już drgania silnika.

Pozdrawiam
Opublikowano
Czy CarSoftem można sprawdzić korekcję, jeśli tak to która to pozycja w LiveData? Mam objaw lekkich drgnięć na wolnych obrotach na zimnym silniku (tak jakby co kilka sekund nie zadziałał jeden wtrysk), na szczęście nie odczuwalne to jest po zwiększeniu obrotów choćby o 100 ani później po rozgrzaniu silnika.
Opublikowano
odlaczaj po kolei pojedynczo kazdy z wtryskiwaczy i sam stwierdzisz ktory jest uszkodzony. przy odlaczeniu uszkodzonego nic sie nie zmieni a jesli odlaczysz dobry silnik zacznie drzec jeszce mocniej
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Ja tez mam czasami takie drgania,bylem na kompie i moje wtryski wachaja sie pomiedzy 0.2-0.5 wiec wszystko w jak njlepszym porzadku.

Komp takze niepokazal zadnych bledow.

I teraz tak-mieszkam w angli i wcale niejest to prawda ze tu jest dobre paliwo.Ostatnio bylem w polsce i po drodze tankowalem w Belgi i nagle silnik zaczol chodzic jak zloto.Nastepne tankowanie w polsce na jakiejs stacj przygranicznej,znowu trzesawki.

Zajechalem na Orlen gdzies kolo wroclawia zalalem Diesel Verwa i znowu silnik zaczol chodzic rowno i bez rzadnych drgan.

Wiec ja mysle ze to jest wina tylko i wylacznie paliwa.Pzdrawiam

Zobacz moje Bmw http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=122339

http://img651.imageshack.us/img651/2404/bmw3r.jpg

Opublikowano

poduszki pod silnikiem tez warto sprawdzic

szczegolnie strone kierowcy bo one najczesciej siadaja

pozdr

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wymieniłem jeden wtryskiwacz i teraz jest wszystko w porządku.pozdr.slawek

Ale sprawdzales go na komputerze czy wykrecales wszystkie i oddawales do sprawdzenia?

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano
w momencie, gdy silnik zaczął drgać, zdjąłem wtyczkę elektryczną z najbardziej podejrzanego wtrysku ( wkoło niego było dużo żużlu-osadu) i w tym momencie silnik wogóle nie zmienił swojej pracy, gdy zdejmowałem wtyczkę z innych dobrych wtrysków, silnik zaczynał od razu dużo gorzej pracować, bo wtedy nie działały już dwa wtryskiwacze.pzdr.
Opublikowano

Rozumiem, że odłączałeś wtrysk przy pracującym silniku?

A można tak bezstresowo odłączać wtryskiwacze bez negatywnego wpływu na sam silnik?

Opublikowano
na pracującym silniku, nic się silnikowi nie stanie, żeby dostać się do wtryskiwaczy musisz zdjąć 2 plastikowe osłony z silnika.