Skocz do zawartości

BMW 530D Wyłacza się silnik podczas przyśpieszania. Pomocy??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zapewne chodzi o zawór sterowania turbiny (turbina ze zmienną geometrią łopatek i sterowaniem podciśnieniowym),w Twoim przepadku zapewne dochodziło do zablokowania sterowania w pozycji na niskie obroty, wraz ze wzrostem obrotów dochodziło do przeładowania i dlatego ECU wyłączało silnik, co by nie nabałaganić zbędnie. Jednak nie jest to jedyny powód gaśnięcia silnika podczas przyśpieszania, na forum jest o tym pełno, wystarczy poszukać 5 min. Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Tak się zastanawiam jak sprawdzić czy sterowanie przestawia turbinę. Chyba przykleję tam starą komórkę i nagram film w czasie jazdy czy sztanga się przestawia.
Opublikowano
Poproś kogoś co by przegazował tak do 4k obr. a sam patrz na cięgno sterowania kierownicami w turbinie. Ja tak robiłem, żona nawet podołała zadaniu :lol:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
wiem ze jut troche za pozno zeby ci pomoc ale moze inni uzytkownicy skorzystaja, mialem taki sam problem i przyczyna bylo niewlasciwe cisnienie na jednym wtrysku, posprawdzajcie cisnienie na wtryskach, zakupilem uzywany koszt ok 200 zl i po wymianie jak reka odjal
GDYBY PAN BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Opublikowano
Tez mialem podobne obiawy w 3.0d 194km u mnie byl to zawor wysokiego cisnienia. Wystarczy ze on jest uszkodzony i podaje bledne dane o cisnieniu paliwa co prowadzi do wylaczenia silnika. Podpinajac sie pod kompa np. kts powinien wyjsc ten blad u mnie wyszedl.
Opublikowano
Ja zawsze myślałem, że od mierzenia i podawania ciśnienia paliwa jest czujnik ciśnienia paliwa ( na listwie wtryskowej lub na filtrze paliwa), a nie zawór, kurde człowiek to uczy się całe życie. Może chodziło o zawór wysokiego ciśnienia na pompie wtryskowej CR ale wtedy to jest regulator wysokiego ciśnienia. To co w końcu było do wymiany tak dla jasności.