Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

mam dylemat bo nie wiem jakie auto wybrac

czy :

bmw e46 czyli 328

czy e39 czyli 528

silnik ten sam, ale inna seria 3 wygląda bardziej nowoczesnie ale 5 bardziej elegancko

co wybrac prosze o rady

Opublikowano

Silnik nie koniecznie ten sam. Zależy z którego roku ta E39.

Jeśli nie martwisz się o pasażerów tylnej kanapy i nie potrzebujesz tak dużego auta jak 5er to wybierz E46. Z tym silniczkiem będzie ostro pomykać :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
No i zaraz rozpocznie się dyskusja, bo dla mnie E46 są ładniejsze i jak to kolega colombo powiedział, wyglądają na nowsze auta. Sylistyka E39 odrazu mówi, że jest to starsze auto. Dlatego wybierz sam, bo ten wybór to kwestia gustu i potrzeb.
Opublikowano
Jak lubisz się " rozwalić " w srodku auta i poczuć się jak Krzysztof Jeżyna to weź E39. Jak lubisz dynamicznie pomykać i czujesz się jeszcze młody to bierz E46.
Opublikowano
Miałem swego czasu dokładnie - ale to dokładnie ten sam dylemat, to naprawdę bardzo indywidualny wybór. Ja zostałem przy E46 choć o mniejszej pojemności.
Opublikowano
Trójka jest ciasnawa w środku, poza tym przednie fotele są małe. Moim zdaniem piątka ma też przyjemniejszy dla oka panel środkowy (radio, klima- szczególnie z duzą navi), jest bardziej komfortowa o miejscu z tyłu nie wspomnę. Zgadzam się ze wygląda na starszą, ale po lifcie jest miodzio. Bierz "5" :cool2:
Opublikowano

na tylnej kanapie miejsca w e39 jest tak samo mało jak w e46!!

z przodu jest więcej miejsca

5 jest bardziej komfortowa, prowadzi się tak samo dobrze jak 3er, mi dużo lepiej jeździło się piątką

Opublikowano

jak nie zależy Ci na tym by auto było dużo to bierz E-46

będzie dużo szybsza od E-39

:twisted:

Opublikowano

najlepiej to wsiądź w jedno i w drugie pojeździj i sam oceń,

e46 lepsze do miasta bo zwinniej i zwrotniej i jakby lżej,

e39 lepsze na trasę, większe auto daje poczucie większego bezpieczeństwa,

w mieście 528 w manualu to ociężalec,

zrestza auto to nie żona nikt z nim slubu nie bierze:)

Opublikowano
Miałem w zeszłym roku taki dylemat, pojeździłem i e46 i e39. Wybrałem komfort czyli 5. Szczerze teraz to nie przesiadłbym się do 3 z własnej woli. 5 rulez. Wcale nie jest ociężała na mieście jak napisał lucadore chyba że jeździ nią ciapa a nie kierowca, ale czym by nie jeździł to i tak będzie mu źle. Wcale nie będzie dużo wolniejsza od e46 no bo o ile? Nie porównujemy cn_igi 520i i M3e46 tylko e46 i e39 z silnikiem 2,8. Różnice nie będą wielkie. 5 miała często lepsze wyposażenie, ja bym brał e39 decyzja należy do Ciebie
Opublikowano

E-46 0-100km/s 7s

E-39 0-100km/s 7,5s

Miałem E-39 z tym silnikiem a teraz mam E-46 i jest roznica

Opublikowano

Chyba sporo osób ma ten problem - ja zastanawiałem się nawet nad E38 z tym silnikiem (bo mi się bardziej podoba) - ale to już inna bajka. Wydaje mi się, że łatwiej jest kupić piątkę - jak tak przeglądałem Allegro, to E46 w przyzwoitym stanie są dość drogie.

A co kupić, to już kwestia gustu i preferencji - nie ma tak, że jeden samochód jest lepszy od drugiego. No ew. kwestia ceny zakupu.

No nic, u mnie zakup odłożony na lepsze czasy...

Opublikowano
E-46 0-100km/s 7s

E-39 0-100km/s 7,5s

Miałem E-39 z tym silnikiem a teraz mam E-46 i jest roznica

Naprawdę odczuwasz różnicę 0,5s przy starcie nie ścigając się z innym autem? Wątpię. A skoro miałeś e39 i e46 to napisz czym wygodniej się jeździ

• 11 lat później...
Opublikowano
Odświeżam temat, silniki takie same a jak budy, zawieszenie? Są jakieś większe różnice w wytrzymałości jakiś podzespołów czy ich kosztów? Zastanawiam się własnie od jakiegoś czasu. Dodam, że zależy mi na dość dynamicznej jeździe po mieście, sporo jeźdżę po słabej jakości drogach, więc koszta zawieszenia są też dla mnie istotne. Jeśli chodzi o wyposażenie to z tego co się orientowałem, to w e46 można bez problemu znaleźć fulla, jednak na forum pojawił się wpis, że fotele w e39 są dużo wygodniejsze, prawda to?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wszystkie są takie same, w e39 był m52b28 (pojedynczy vanos) a dopiero później m52tub28 jak w e46 (podwójny vanos). Oba Silniki były oczywiście przed liftem.

W e39 można mieć fotele zwykłe, sportowe i komfortowe, natomiast w e46 tylko zwykłe i sportowe, więc jak porówna się je z komfortami to oczywiście wypadają słabiej. Ale fotele sportowe z regulacją lędźwi w e46 są zdecydowanie wygodne, nie męczą w długiej trasie.

Zawieszenie przednie w e39 jest bardziej skomplikowane, przez co droższe w eksploatacji, dodatkowo trudniej znaleźć e39 w dobrym stanie jeżeli chodzi o karoserię.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.