Skocz do zawartości

Przyciemnianie szyb

michal_325d

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Moze nie na temat ale mam pytanie do autora tematu . Jak to jest s tym przyciemnianiem szyb tzn czy mozna przyciemnic przednie boczne szyby jedni mówia tak drudzy nie i sam juz nie wiem jesli nie mozna to co robia Ci co maja je przyciemnione jak przechodza przeglady i co na to policja

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

wiem ze mozna troche przyciemnic ale nie wiem ile chyba do 30%. Wlasnei tez sie czasmi zastaniam jak widze ze maja na maxsa ciemne szybki i jezdza normalnie. Ale jak policja sie przyczepi to slyszalme ze albo mandacik i zabieraja dowod albo zrywaja przy nich te folie

wiem ze mozna troche przyciemnic ale nie wiem ile chyba do 30%. Wlasnei tez sie czasmi zastaniam jak widze ze maja na maxsa ciemne szybki i jezdza normalnie. Ale jak policja sie przyczepi to slyszalme ze albo mandacik i zabieraja dowod albo zrywaja przy nich te folie

Moze nie na temat ale mam pytanie do autora tematu . Jak to jest s tym przyciemnianiem szyb tzn czy mozna przyciemnic przednie boczne szyby jedni mówia tak drudzy nie i sam juz nie wiem jesli nie mozna to co robia Ci co maja je przyciemnione jak przechodza przeglady i co na to policja

ogolnie jesli sa juz zielone to nie, ale wczoraj bylemsie pytac i pojawila sie od czasu gdy przyciemnialem swoja poprzednia bume folia z atestem na przod, ale bardzo minimalnie przyciemnia:)

ale ja i tak na to pojde :twisted:

z przyciemnianiem jest tak ze trzeba miec farta,bo generalnie szyby w naszych autkach juz sa na granicy tego sciemnienia choc moga sie wydawac biale :) tyl mozna zrobic na czarno a z przodem trzeba sie liczyc ze mozna stracic dowod ale jak sie ma wejscie na przegladzie to nie ma problemu z odebraniem,koszt 50zl bo tyle sie placi jak zabieraja dowod :)

Tylna, i tylne boczne możesz przyciemnić jak chcesz, przednie boczne 70% przenikalności muszą mieć a czołowa 75% jak się nie mylę...

Dobrze gadasz....z tym, że aby sprecyzować to nie przenikalności tylko przepuszczalności wiązki światła. Przenikalność to jiest raczej ciepła.

Standardowo zielone atermiczne szyby mają przepuszczalność światła w granicach 72 - 78 %.

Nie ma tak jasnych folii aby po założeniu przepuszczalność światła dla szyb atermicznych zielonych wynosiła minimum 70%.

Pzdr,

Tylna, i tylne boczne możesz przyciemnić jak chcesz, przednie boczne 70% przenikalności muszą mieć a czołowa 75% jak się nie mylę...

Dobrze gadasz....z tym, że aby sprecyzować to nie przenikalności tylko przepuszczalności wiązki światła. Przenikalność to jiest raczej ciepła.

Standardowo zielone atermiczne szyby mają przepuszczalność światła w granicach 72 - 78 %.

Nie ma tak jasnych folii aby po założeniu przepuszczalność światła dla szyb atermicznych zielonych wynosiła minimum 70%.

Pzdr,

Dobrze mowisz naklejenie jakijkolwiek folii na przedne boczne szyby spowoduje ze przepuszczalnosc spadnie ponizej 70% i wtedy kazdy pech i policjant sluzbista rowna sie zabranie dowodu lub drapanie szybek na drodze.

A jezeli ktos uwaza ze firma daje atest na przyciemnienie to radze zapoznac sie czego ten atest dotyczy. Bo napewno nie tego ze mozna miec ta folie na przedniej szybie.

Pzdr,

napisalem wyzej ze ostatnio sie pojawily

rok temu jak bylem sie pytac z porzadnym zakladzie u siebie to takiego czegos nie bylo, ale teraz maja w ofercie takie z atestem

zreszta ogladalem je na szybie, fakt ze bardzo minimalnie sciemniaja, ale jednak

Pzdr,

napisalem wyzej ze ostatnio sie pojawily

rok temu jak bylem sie pytac z porzadnym zakladzie u siebie to takiego czegos nie bylo, ale teraz maja w ofercie takie z atestem

zreszta ogladalem je na szybie, fakt ze bardzo minimalnie sciemniaja, ale jednak

A przeczytales czego dotyczy ten atest??Podaj jego numer to zaraz udowodnie Ci ze nie dotyczy tego ze mozesz naklejac ta folie na przednich szybach.

Zobacz na oznakowaniu szyby jaka masz przepuszczalnosc juz teraz pewnie 70 albo 72% wiec naklejenie kazdej folii spowoduje ze gdy trafisz na policjjantow z przyrzadem to bedziesz drapal albo stracisz dowod.

W mojej okolicy pojawiaja sie coraz czesciej.

A przeczytales czego dotyczy ten atest??Podaj jego numer to zaraz udowodnie Ci ze nie dotyczy tego ze mozesz naklejac ta folie na przednich szybach.

Dokładnie tak - atest powinien być instytutu szkła i ceramiki . który bada takową folię i dopuszcza do stosowania. Inne atesty w postaci jakiś tam cyferek i literek mozna sobie wsadzić.

Poza tym nikt nie będzie patrzył na żadne atesty jesli szyba nie będzie miała minimalnej przepuszczalności światła - i tyle w temacie.

A ze zrywaniem to jest tak, że jesli jest dobra folia - to na wyczyszczenie szyb będziesz potrzebował przynajmniej jednego dnia - więc zrywanie przy "władzy" na ulicy nie wchodzi w grę.

Pzdr,

pomijajac atest najwidoczniej mozna ja stosowac i przy jej zastosowaniu przepuszczalnosc swiatla pozstaje w porzadku.

akurat im wierze bo zwracaja na to uwage zeby bylo zgodnie z przepisami

jak da rade zrobie fote piatki ktora tam stoi i ma wlasnie zalozone te folie na przodzie

• Zasłużeni forumowicze
Andreas: na słowo im wierzysz? Niech ci nakleją kawałek tej foli i zmierzą ile wychodzi %. Inaczej to możesz się zdziwić jak to ktoś sprawdzi przy kontroli albo na przeglądzie.

Andreas: na słowo im wierzysz? Niech ci nakleją kawałek tej foli i zmierzą ile wychodzi %. Inaczej to możesz się zdziwić jak to ktoś sprawdzi przy kontroli albo na przeglądzie.

akurat wierze bo sprawdzali, a jesli nawet stopien "zazielenienia" szyb jest rozny w innych autach to to sie tyczylo akurat marki bmw. nieomieszkam jednak jesli sie zdecyduje sprawdzic tego po zamontowaniu u mnie i dam wtedy znac dla 100% pewnosci. jednak na razie mam inne wazniejsze sprawy zwiazane z fura, jak sie z nimi uporam bede dzialal

akurat wierze bo sprawdzali, a jesli nawet stopien "zazielenienia" szyb jest rozny w innych autach to to sie tyczylo akurat marki bmw. nieomieszkam jednak jesli sie zdecyduje sprawdzic tego po zamontowaniu u mnie i dam wtedy znac dla 100% pewnosci. jednak na razie mam inne wazniejsze sprawy zwiazane z fura, jak sie z nimi uporam bede dzialal

Nie obraz sie ale jezeli wierzysz im to jestes naiwny. Sprawdz na szybie ile masz procent przepuszczalnosci. TRANSPARENCY i tam powinna byc cyfra w procentach.

A jezeli ten zaklad jest taki porzadny daj numer telefonu zadzwonie tam i dowiem sie coz to za folia.

Inna sprawa jest to ze porzadny zaklad powinnien Cie poinformowac ze cokolwiek znajdzie sie na przednich bocznych szybach sprawi ze kazdy kraweznik moze zabrac Ci dowod bo mu sie nie spodobasz.

Ale z drugiej strony ludzie tak jezdza ja osobiscie wole byc ok i nie opuszczac przednich szyb w czasie kontroli aby nie kluly w oczy.

Koledzy niestety jeszcze nie wymyślono folii która przyciemni szybę na 40proc jej przepuszczalności gdyż sama szyba ma tyle jak się nie mylę.

Polskie prawo nie przewiduje niestety aby szyby boczne przednie oraz przednia były przyciemniane w jakikolwiek sposób. Mianowicie szyb z tyłu może nie być,ale musi być pojazd wyposażony w lusterka z prawej i lewej strony - tylko,wewnętrznego lusterka wstecznego być nie musi.

Wszystkie "atesty" wydawane przez autoryzowane serwisy przyciemniające są tylko i wyłącznie na folie użytą do zabiegu.

Polskie prawo reflektuje jedynie atest wydany na szybę przez jej producenta.Czyli jeżeli kupisz sobie szybę przyciemnioną przez producenta to masz na nią atest dopuszczający do jej użycia zgodnie z przeznaczeniem,każda inna ingerencja w szybę powoduje niezgodność z obowiązującymi normami i każdy napotkany policjant podczas kontroli drogowej weźmie dowód rejestracyjny pojazdu :(

Jedynie można pokombinować z przyciemnianiem piecowym,gdzie nadawany jest atest indywidualnie do szyby z wpisem do dowodu rejestracyjnego pojazdu(jak to jest w niektórych krajach),bądź też załatwić sobie papier z Instytutu Badania Ceramiki i Szkła z wpisem że szyby spełniają odpowiednie normy - ale wątpie aby ktoś to załatwił.

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"

jak tam zajechalem nie bylo duzo czasu ale tak mi powiedzial po prostu, ze z tymi foliami co ostatnio dostali mozna jezdzic :twisted:

063 242 29 57 to numer do nich jak macie ochote to mozecie sie wypytac, zreszta ja moze do nich jeszcze raz jutro zajade i wnikliwej wypytam

jak tam zajechalem nie bylo duzo czasu ale tak mi powiedzial po prostu, ze z tymi foliami co ostatnio dostali mozna jezdzic :twisted:

063 242 29 57 to numer do nich jak macie ochote to mozecie sie wypytac, zreszta ja moze do nich jeszcze raz jutro zajade i wnikliwej wypytam

No to niech dadza Ci tio na pismie bo z tego to sie tylko posmiac mozna i moja rada nie lykaj jak pelikan wszystkiego co sie mowi. Oni chca zalozyc i miec z tego kase.

No to niech dadza Ci tio na pismie bo z tego to sie tylko posmiac mozna i moja rada nie lykaj jak pelikan wszystkiego co sie mowi. Oni chca zalozyc i miec z tego kase.

uwierz mi ze nie lykam:]

poprzednio jak bylem to powiedzial ze jezeli bym chcial zalozyc to na wlasna odpowiedzialnosc to bylo gdzies 2 lata temu przy innym samochodzie. teraz mowi ze maja inne wiec dlatego to wstepnie lyknalem.

dziwne ze wtedy nie chcial zarobic a teraz nagle chce

ale zeby nie bylo to przyciemnienie jest bardzo minimalne, tylko do rozpoznania ze ciemniejsze gdybys postawil kolo siebie jedna szybe z, druga bez przyciemnienia