Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posidam BMW 330d z skrzynią aut ... Skrzynia nie szarpie ani nie słychać żadnych dźwięków . Gdy jest zimna jadąc i po przejechaniu pierwszych 500 m zapala się kontrolka i jest tryb awaryjny skrzyni biegów ... po wyłączeniu silnika kontrolki już nie ma i samochód jeździ normalnie i po rozgrzaniu nigdy nie wyskakuje tylko gdy jest zimna albo po dłuższym postoju... Błagam pomóżcie .. dzięki

Opublikowano
Skrzynia nie ma wycieków stan oleju jest prawidłowy chyba... kolor już brunatny... Skrzynia pracuje bez zarzutu na zimnym i ciepłym . Redukuje też bez szarpnięć,spalanie około 11 l/100 ale wolno nie jeżdżę
Opublikowano

w takim razie, podepnij pod komputer zobaczysz co wyskoczy, może jakaś pierdoła.

przeczytaj temat w linku z góry i uważaj na specjalistów od ASB -generanie kłamią i się nie znają.

co do oleju to ja w swoim zmieniłem, żadnej różnicy na + czy - nie ma a schudłem o prawie 600zeta.

co do poziomu oleju to chyba wiesz jak się sprawdza?

Opublikowano
Czy jak jest zły olej lub filtr jest zapchany to może wyskoczyć tryb awaryjny? podłączyłem samochód pod komputer i było 7 błędów ale nie ma wtyczki aby skrzynie podłączyć i będzie miał za tydzień... taki 'mechanik' mi sprawdzał i powiedział że oleju jest ...namawia mnie żeby wymienić olej ale to chyba dużo nie pomoże... na ciepłym nie zdarzyło sie aby był tryb A
Opublikowano
jeśli olej jest już wypracowany to mogą występować takie akcje . miałem tak też po zmianie oleju znikł tryb awaryjny a też mi się włączał jak była zimna . pamiętaj że olej musi być dobrany do twojego typu skrzyni a jest naprawdę wiele rodzajów oleju :!: jak wlejesz zły to :cry2: wiem bo doświadczyłem to na własnej skrzyni :mad2: nic się jej nie stało na szczęście ale koszty związane z wymianą na dobry były dwukrotnie większe.
Opublikowano

na swoim i innych doświadczeniu to ci powiem: wymiana na olej taki jaki przewiduje ASO nie zaszkodzi, a jak skrzynia jest na wylocie to nie pomoże :mrgreen:

unikaj mechaników, którzy się nie znaja bo bedzie cię to kosztowalo 6-8 tys zeta plus kupa nerwów.

jak koles podpinał kompa to może zobaczyć czy są błedy w skrzyni.

jaką on wtyczkę potrzebuje? coś ściemnia, chyba że ma na myśli tester do ASB - tylko po co mu?

olej z filtrem sobie odpuść na sam koniec jak zlokalizujesz przyczynę błedu - może się okazać że zapłacisz za wymiane 600zeta, a cos w skrzyni trzeba bedzie naprawic -pieniadze wyrzucone w bloto

Opublikowano
TO co mam zrobić wymienić olej czy nie ... Chodzi mi o oto czy przepracowany olej może powodować włączanie sie tej kontrolki? po wymienie jestem ciekaw czy bede miał spokój. a jeśli to nie jest to??
Opublikowano

ja na twoim miejscu na razie oleju bym nie ruszał - sprawdz czy jest go nie zamało/za dużo

pojedź do kogoś, kto ci sprawdzi czy są jakieś błedy w skrzyni. jak błędów nie będzie to jedź do dobrego zakładu ASB - niestety ja w tym ci nie pomogę - jedynie co ci doradzę to pojedź do 2 albo 3 i zobaczysz co ci powiedzą i co będą chcieli ci nalać :mrgreen: przeczytaj sobie temat z linku powyzej :cool2:

Opublikowano
Wróciłem od Mechanika i podłączyli pod komputer co się okazało : ślizganie się na 4 biegu ... zalecił wymianę Oleju a jak to nie pomoże to wymianę tarczek. Ciekaw jestem czy olej pomoze
Opublikowano
Wróciłem od Mechanika i podłączyli pod komputer co się okazało : ślizganie się na 4 biegu ... zalecił wymianę Oleju a jak to nie pomoże to wymianę tarczek. Ciekaw jestem czy olej pomoze

wymiana oleju raczej w tym nie pomoże. pilnuj tylko, żeby wlał dobry olej i odpowiednia ilosc. litr oleju kosztuje w hurtowni 24 zeta wejdzie ci 5,5 litra. mozna zaryzykowac

Opublikowano
nie ma to jak manual,automat jest wygodny,ale nie ma skrzyni która by zrobiła 200.000 km bez usterek,a usterki sa bardzo kosztowne w automatach,ciekawe dlaczego tylko w dieslach sa bardziej awaryjne niz w benzynie,hmm
Opublikowano
i dla tego by mieć spokój z jak nie olejem to innymi mankamentami zrobiłem to :arrow: :arrow: :arrow: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=732342#732342 :dance: teraz to wymiatam i mam spokojną głowę olej zalany nowy i inne zmiany dokonane w przeniesieniu napędu :twisted2: (tak z dużym zapasem wytrzymałościowo :wink: ) choć nie mogę powiedzieć ze nie tęsknię za moją 5hp18 :cry: 5lat jazdy nią i poszła na półkę w garażu ale nie sprzedam jej bo może jeszcze się mi przyda jak mi się manual znudzi :wink: latem na spokojnie ją wyczyszczę i zaleję eleganckim olejkiem :roll2: niech ma :mrgreen: . dodam że automaty są szybsze :dance:
Opublikowano

Witam,

po wymianie oleju skrzynia bedzie Ci sie slizgala jeszcze bardziej. Spowodowane to bedzie zlalaniem czystym, swiezym olejem.

Jakby co to mam dobrego skrzyniaza w Poznaniu, ale o tym wiesz :8)

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
ALBUNDY :D jestes w wielkim bledzie twierdzac ze niema automata ktory zrobil wiecej niz 200tysiakow bez usterki i ze naprawa musi byc drozsza :norty: wszystko zalezy od tego co sie ... :) dla mnie automaty zamiataja z tym ze mam na mysli juz te nowe :roll2:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Bzdura, ze automaty nie pojezdza wiecej niz 200tkm.

W e32 mialem przejechane 308000 km w momencie sprzedazy i automat smigal az milo.

Kolega miał na myśli "licznikowe" 200kkm chyba :norty: Dobrze traktowany i serwisowany automat spokojnie 500kkm i więcej przejedzie. A manual w tym czasie będzie wymagał kilku zmian sprzęgła i dwumasy w dieselkach :mrgreen:

Opublikowano
ja miałem automata i 5 lat dostawał cięgi z mojej ręki (5Hp18 ) powiem wam tak wspaniała sprawa :cool2: manual nie równa się zmieniłem skrzynie na manual i nie jestem zadowolony :| bmw ma dobre skrzynie czasem są drobne problemy ale nic się nie psuło mi w skrzyni nigdy :naughty: paliła opony :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=sJ81KfJ-i5I zacierała mosty (6sztuk na złom oddałem do puki nie kupiłem ze szperą ) :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=iMTcyXJx6S0&feature=related ale nie zawiodła nigdy :!: błędem moim było nie sprawdzenie jaki olej powinien być i zalałem zły co spowodowało że musiałbym spuścić i kupić nowy olej . nie chciało mi się już tego przerabiać i wstawiłem manual oto link gdzie pisałem o tym http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=732342#732342 teraz brak mi jej :cry: i planuję przegląd tej skrzyni i kto wie może wstawię ją latem jak będę miał czas na majsterkowanie :mrgreen: . automaty to wspaniała sprawa :cool2:
Opublikowano
no widze ze sa tacy ktorzy podzielaja moje skromne zdanie :dance: :dance: :dance: pozdrawiam :)
Opublikowano
taka jest prawda automacik to fajna sprawa wygoda i oszczędność :dance: także pozdro :twisted2: (''fajna sprawa wygoda i oszczędność '' to tylko kilka z wielu ich zalet)