Skocz do zawartości

320D 150km kopci na czarno jak gwałtownie przyspieszam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

silnik 320D 150 km

jak nacisnę mocno gaz podczas przyspieszania to potrafi zakopcić na czarno, w dzień bardzo nie widać, natomiast w nocy widzę w lusterku w światłach aut jadących za mną dużą chmurę.

wymieniłem:

-olej z filtrem,

-odme

-filtr powietrza

-przeczyściłem EGR

-korekcje wtryskiwaczy w normie

-spalanie w normie

-przyspieszenie w normie

-silnik równo pracuje

-zapala na ciepło i zimno po 1 sekundzie.

- "0" błędów na kompie

-ekonomizer przy gwaltownym przyspieszeniu biegnie na max.

- przy spokojnym dodawaniu gazu i na biegu jałowym spaliny są przezroczyste - nic nie widać

-nie ma "sadzy" na zderzaku, rurze wydechowej i tylnej klapie tak jak to czasem widać w dieslach...

miałem kilka diesli innych marek i żaden nie kopcił na czarno przy przyspieszaniu.

szczerze mówiąc denerwuje mnie to kopcenie, bo czasami jak trzeba przyspieszyć to człowieka w tyle ogarnia czarna chmura :roll: - wstyd jak cholera.

w starszych silnikach 136 kucy byly jakies zaworki cisnieniowe przy turbo - w moim chyba już jest sterowanie mechaniczne.

co to może być???

wtryski? w inpa korekcje od 0,5 do 0,9 wiec w normie..

EGR?

przepływomierz?

w kompie 0 błędów.....

Opublikowano
Jak by sie dobrze przyjrzec to u mnie tez w lusterku w nocy w swietle innych aut widac lekkie dymienie. W dzien nic nie widac. Nie biore do glowy nawet takiego dymienia. Wymienione wtryski, odma, filtry, 0 bledow. Gdyby zostawial chmure dymu widoczna w dzien, scielaca sie po asfalcie to co innego.
Opublikowano
zobacz na tdi czy nie puści bąka :mrgreen: u mnie też tak było ale jak go schipowałem tak nie widze nic takiego za mną przy kick down
Opublikowano

U mnie to samo, wlaczylem z problemem dlugo, ale niestety nie doszedlem co to. Sproboj zmienic stacje i lac dobre paliwo. U mnie naj mniej dymi jak zatankuje vpower disel na shelu. Nieraz jest tak ze nie dymi wogole, a dymienie pojawia sie po nastepnym tankowaniu. Jak ma dobre paliwo to dym widoczny jest jedynie w nocy w swiatlach innych samochodow - ale samochod jadacy z tylu tego nie widzi. Efekt powiekszaja swiatla xenonowe. No i po dlugotrwalej spokojnej jezdzie to samochod potrafi puscic baka nawet w dzien. Wydaje mi sie ze to olej z dolotu, ktory po zwiekszeniu cisnienia i ilosci przeplywu powietrza(gwaltownie dodanie gazu) wpada wymieszany z sadza z egr-u do cylindrow. Wogole to tam jest niezly syf. Jak to zobaczylem po zdjeciu dolotu to sie dziwilem ze to wogole jezdzi,m a mechanik mowil ze u mnie to czysciutko. Ale pamietaj ze niestety shel shelowi nie rowny, nawet tankujac na tej samej stacji to wydaje mi sie że ze 2 razy to bylo gorsze paliwo.

jak nacisnę mocno gaz podczas przyspieszania to potrafi zakopcić na czarno, w dzień bardzo nie widać, natomiast w nocy widzę w lusterku w światłach aut jadących za mną dużą chmurę.

Opublikowano

w tdi, cdi i ctdi nie miałem tego problemu, nawet przy mocnym pałowaniu żadnego dymienia, a przebiegi miałem o wiele większe niż w bmw.

moze zrobić jakis test dynamiczny?

Opublikowano
w tdi, cdi i ctdi nie miałem tego problemu, nawet przy mocnym pałowaniu żadnego dymienia, a przebiegi miałem o wiele większe niż w bmw.

moze zrobić jakis test dynamiczny?

czy ja wiem , schipuj go i problem zniknie bo wgrają nowe zmodyfikowane mapy a przy okazji sprawdza kondycję na hamowni , Mastersa masz na miejscu

Opublikowano

mike68

czy ja wiem , schipuj go i problem zniknie bo wgrają nowe zmodyfikowane mapy a przy okazji sprawdza kondycję na hamowni , Mastersa masz na miejscu

chip u mnie nie wchodzi w grę, nie jestem przekonany do zmian niefabrycznych. kuzyn 10 lat temu przerobił vectre 2.0d 100km na 150km, zmienili turbo i jakies pierdoły. auto miało kopa, dymiło jak cholera i padł silnik po 20 tys km -kuzyn miał ciężką nogę.

chyba się skusze na hamownie - masters to ten kolo od http://forum.tdi-tuning.pl jeżeli tak to się chyba specjalizuje w VAG'ach, bo o bmw coś mało pisze.....

Opublikowano

No to dziwne, bo ja jak sie pogonie po trasie z jakims dieslem takim przed 2003r - czyt bez filtra czastek stalych to zawsze pusci mi delikatnego czarnego dymka(nieraz wiecej), szczegolnie gdy kreci ponad 3tys obr.

Jakos zazwyczaj z tdi dymu jest najwiecej. Ale moze na same chipowane trafiam - choc wątpie.

Aczkolwiek jak znajdziesz rozwiazanie problemu to bardzo chetnie sie dowiem co bylo przyczyną - chodzi mi o ten dym widoczny w swiatlach samochodow jadacych z tylu.

Bo ja to sie zastanawialem czy to nie olej z turbo - bieze mi okolo 1l/9tys km i tak od 30tys km - czyli od kiedy go mam. Poniewaz oleju w dolocie jest stosunkowo malo, to widac dopiero przy pelnym bucie jak sie wymiesza z czarnym dymem z ropy i idzie wiecej powietrza do spalania.

Co do zaworkow podcisnienia pomimo ze sa sterowane elektrycznie to i tak trzeba je czyscic. Ja jeden wymienilem na nowy is samochod troszke rowniej zaczal przyspieszac w calym zakresie obrotow, Wczesniej tak jakby bylo troszke gorzej przy 2,3 tys obr. Jest tam takie siteczko, na ktorym osadza sie kurz.

W tdi, cdi i ctdi nie miałem tego problemu, nawet przy mocnym pałowaniu żadnego dymienia.

Opublikowano

Jesteś przewrażliwiony chyba z kopceniem. Te silniki tak mają, taki jest urok tych diesli. Jeździłem takim dieslem, silnik też miałem w idealnym stanie i jak dało się kopa to puszczał dymka. Właśnie w światłach innych aut wydaje się ta chmura wielka ale faktycznie nie jest źle.

Pozdrawiam.

jak suka nie da to pies nie weźmie
Opublikowano

galczych napisal:

Co do zaworkow podcisnienia pomimo ze sa sterowane elektrycznie to i tak trzeba je czyscic. Ja jeden wymienilem na nowy is samochod troszke rowniej zaczal przyspieszac w calym zakresie obrotow, Wczesniej tak jakby bylo troszke gorzej przy 2,3 tys obr. Jest tam takie siteczko, na ktorym osadza sie kurz.

gdzie sa te zaworki masz jakiesgos linka z realoem?

czy napewno są jakies zaworki w silniku 150km?

Opublikowano
jak jest to przyczyna kopcenia beda te zaworki, jak przeczyszcze to dam znac

Jeżeli na codzień uskuteczniasz PSJ, a potem depniesz, to wiadomo, że musi puścić bąka.

Nawet w trasie przy dynamicznej jeździe, gdy wydawałoby się, że turbo już się "odkurzyło" wciśniesz mocno pedał gazu, czarny dym (w sensownych ilościach) ma prawo polecieć z rury. To diesel bez DPFu.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

..może zabiorę troszkę głos,

korekcja wtrysków tak naprawdę mówi o kondycji cylindra i samej kompresji, nigdy nie o stanie samej końcówki, czesto jest to mylone..

te silniki nie kopcą i tak jak ktoś mówi,że one tak mają to się myli..

zerknij na szczelność samego dolotu czyli wszystkie rury i cooler

ja obstawiam wtryskiwacze a dokładnie kończącą się powoli końcówkę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam ten sam problem że jak pojadę mocniej to mi dymi ... ale już wiem co to jest i teoria mojego mechanika wreszcie ma jakiś sens w porównaniu do innych ....

Podobno przy gwałtownym dodaniu gazu przepływomierz daje za dużo powietrza i wtedy wtryski dają więcej paliwa.. i stąd ten dym

powiedział że przy wyższych wartościach obrtów komputer pokazuje że przepływomierz daje za dużo powietrza :)

Ale jest jeszcze coś bo od jakiegoś czasu 10 tys km wydaje mi się że bierze więcej oleju :( pytanie tylko skąd takie cuda ? nie przegrzałem ani nic ...

Macie jakiś pomysł na ten temat ?

Tworzymy własny styl, który kształtuje się poprzez pomysł na architekturę...

www.pwarchitekci.pl

Opublikowano

dzisiaj zrobilem 60 km po autostradzie i miescie w dzien, i jak na złość nawet przy mocnym butowaniu, w lusterku nie widzialem nawet malego dymka, temp na zewnatrz ok 12 stopni na plusie. tem plynu to 86 stopni. ale jak go testowalem ostanio w nocy przy tem -3 stopnie to dym był w swiatłach innych aut. tak czy siak przeczyszcze te zaworki.

nie wiem może jestem przewrażliwiony

Opublikowano
dzisiaj zrobilem 60 km po autostradzie i miescie w dzien, i jak na złość nawet przy mocnym butowaniu, w lusterku nie widzialem nawet malego dymka, temp na zewnatrz ok 12 stopni na plusie. tem plynu to 86 stopni. ale jak go testowalem ostanio w nocy przy tem -3 stopnie to dym był w swiatłach innych aut. tak czy siak przeczyszcze te zaworki.

nie wiem może jestem przewrażliwiony

Po primo to jestes na 100 % przewrażliwiony.

Jeśli przez określony okres nie butujesz go i nagle dasz w podloge to siłą rzeczy usuwasz z układu wydechowago wszystkie cząstki stałe ( głównie sadzę ) i stąd ten dym!

Po secundo to, że wygląda iż w nocy więcej tego dymu jest za tobą to tylko i wyłącznie zasługa złudzenia optycznego-tym bardziej w światłach samochodu za tobą.

Nie szukaj dziury w całym. Diesel bez DPF musi troche dym ka puścić-taka charakterystyka spalania...pozdro

sex, drugs and BMW...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie ja bujałem się z tematem dymienia przy przyspieszaniu prawie rok, wyczyściłem i wymieniłem prawie wszystko :) i nic ale .....

Pojechałem wreszcie na sprawdzenie wtrysków i zadałem konkretne pytanie o co chodzi że tak dymi ............ okazało się, że przepływomierz jest tak uszkodzony że daje sygnał większej ilości powietrza i przez to wtryski podają za dużo paliwa ... wymieniłem przepływomierz i jest wreszcie czyściutko za mną :))))))))))))))))))))))))) myślałem, że nie doczekam tego dnia :)))

www.pwarchitekci.pl

Opublikowano
Panowie ja bujałem się z tematem dymienia przy przyspieszaniu prawie rok, wyczyściłem i wymieniłem prawie wszystko :) i nic ale .....

Pojechałem wreszcie na sprawdzenie wtrysków i zadałem konkretne pytanie o co chodzi że tak dymi ............ okazało się, że przepływomierz jest tak uszkodzony że daje sygnał większej ilości powietrza i przez to wtryski podają za dużo paliwa ... wymieniłem przepływomierz i jest wreszcie czyściutko za mną :))))))))))))))))))))))))) myślałem, że nie doczekam tego dnia :)))

Podaj jeszcze, jeśli możesz, numery starego i nowego przepływomierza i napisz, czy robiłeś adaptację nowego przepływomierza.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Przepływomierz Bosch stary miał takie numery 0928400468 a Bosch-oski 13277870760. W zasadzie nie wymieniałem całej "rury" tylko wykręcił mi miechanik sam modulik ... pytałem go o adaptację przepływomierza ale nic takiego nie robił podpieliśmy tylko auto do kompa i pojechaliśmy na testy dane zalecane były identyczne z rzeczywistymi i wszystko gra ...

A czy ta adaptacja jest wymagana ? bo auto chodzi idealnie, spalanie spadło mi +/- 1 litr ( na kompie ) pozatym wydaje mi się, że " lata " sprawniej tzn nie mam takiego " zadławienia " ( zauważyłem to dopiero po wymianie, bo teraz jeździe dużo równiej)

www.pwarchitekci.pl

• 1 rok później...
Opublikowano
Mi moje BMW też kopci na czarno.Jak jade delikatnie czy bardzej agresywnie to kopci. w miarę dodawania dymu jest więcej.dodam , że zauważyłem po nocnym postoju w garażu zostaje olej na ziemi a dokładnie po prawej stronie samochodu tak gdzies pod zbiorniczkiem na płyn do spryskiwaczy.
Opublikowano

Po prawej stronie masz turbinę i może gdzieś przepuszcza olej. Dymila mi w zasadzie do momentu kiedy urwala się klapka od kolektora i rozwalila silnik. Przy remoncie zregenerowalem tez turbinę ( błąd niestety ) powymieniane uszczelki w zasadzie milion rzeczy wymieniono przy remoncie ....

Ale po mojemu to puszcza ci jakaś uszczelka przy turbinie ...

www.pwarchitekci.pl