Skocz do zawartości

Jaki olej do mostu?

Robert325

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki mam zalać olej do dyfru w E46 323i 99r?. ile go tam wchodzi?Zaczą mi coś buczeć lekko, a nie był wymieniany pewnie dawno.

Info z ksiazki:

Oleje zalecane przez BMW: Agip HLX,Aral - olej przekładniowy BS,Avia Hypold 75W-90 EP,BMW olej przekładniowy Synthetik OSP,Castrol SAF-XO,DEA Dearon BHS,Elf tranself 75W-90 itd.

Ilosc oleju potrzebna do tylnego mostu-około 0,9 dm3

osa-ozo

Sprzedam :

Oryginalne tylne lampy BMW e46 do sedana - zewnętrzne i w klape.

Kierunkowskazy przednie e46

Ceny : Tanio

jezeli dokladnie przeczysz sobie w ksiazeczce to jest napisane ze oleju tam sie nie wymienia.

ale jednak czasem niektórzy wymieniają bo muszą albo bo chcą i ja to rozumiem.

osa-ozo

Sprzedam :

Oryginalne tylne lampy BMW e46 do sedana - zewnętrzne i w klape.

Kierunkowskazy przednie e46

Ceny : Tanio

• Zasłużeni forumowicze
to ze w ksiażce napisane jest ze oleju sie nie wymienia nie znaczy ze nie mozna tego zrobic. ja u siebie zmienilem. Olej jaki dalo mi ASO BMW w holandii to castrol saf xo. ten jest do mostow bez szpery. ze szpera jest castrol saf xj. olej ktory mialem w mosci byl krystaliczny. niemniej jednak lepiej zmienic i wiedziec ze jest nowy niz myslec ze ten co jest ok. zawsze to inne odczucie. ja u siebie zmienialem i w dyfrze i w skrzyni. dobrze ze to zrobilem bo w skrzyni mimo iz olej byl czysty to bylo go polowe z tego co powinno byc. dobrze sie sie nie zajechala. lepiej zmienic i miec spokojne sumienie. pozdrawiam

🙃🙃

niewiem dlaczego nie zalecaja wymiany oleju w skrzyni i w moscie ale kiedys bylo o tym na forym i byl poruszany temat o rozszczelnieniu ukladu po wlaniu nowego oleju albo o jakis dzwiekach ,ktore powstaly na wskutek wymiany,moze to przesada zeby nigdy nie wymieniac ale do 300tysiecy wydaje mi sie ze sie nie powinno :mrgreen:
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza

Nie myślałem o tym nawet wymieniając w skrzyni i w moście moze to i lepiej bo bym się wtedy zastanowił miałem 250tyś jak wymieniałem , w ASO nie zalecali tego na automat.pl piszą że co 60tyś , czeski film ;) ale jak pisałem w skrzyni na dnie była taka już galaretka :) pozatym mogą w ASO nie zalecać bo jest zalewana olejel LongLife ale... po 400tyś skrzynia nowa a to ich biznes chyba

• Zasłużeni forumowicze
Ja nie zaluje ze zmienilem. Fakt w dyfrze byl w idealnym stanie i tyle ile powinno byc. ale w skrzyni byla polowa. Mam zrobione i wiem ze mam nowy olej i jakos jestem spokojniejszy. Moim zdaniem lepiej zmienic niz wierzyc ze jest git.

🙃🙃

dobrze mówisz :cool2: bo żaden olej wiecznie właściwości nie utrzyma a nowy to nowy :!: :cool2: