Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakieś pół roku temu wymieniłem w tym włączniku żaróweczkę i nic nie pomogło cały czas było ciemno. Wczoraj po dwóch dniach nie ruszania auta nagle zaczęła świecić, ale niestety tylko przez jakiś czas. Później znowu przestała.

Moje pytanie. Co może być przyczyną :?: Nie chcę bez sensu tego włącznika rozkręcać, dlatego pytam. Może ktoś miał podobny problem. Dodam jeszcze, że przez chwilę podświetlało tylko włącznik świateł. Obok przyciski od przeciw mgielnych były ciemne.

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

Opublikowano
Żarówka jest tylko jedna, więc skoro ją wymieniałeś to pewnie problem leży gdzieś na stykach, tym bardziej że czasami działa. Beż wyciągania włacznika się nie obejdzie. Posprawdzaj wszystkie styki, obejrzyj gniazdo żarówki, tam powinno być źródło problemu.
Opublikowano
Ta żarówka działa tylko przy włączonym zapłonie.

To ja wiem. Tylko, że u mnie nie działa...

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano
Pewnie nie styka i dlatego czasem świeci a czasem nie.

Jak będziesz przegladał styki to sprawdz również kabelki doprowadzające napiecie czy nie są przerwane, załamane lub nie zwierają z masa.

ok :) . Jutro na to zerknę i napiszę czy się udało naprawić.

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano
Pewnie nie styka i dlatego czasem świeci a czasem nie.

Jak będziesz przegladał styki to sprawdz również kabelki doprowadzające napiecie czy nie są przerwane, załamane lub nie zwierają z masa.

Sprawdziłem wszystkie kabelki, styki, gniazdo żarówki i problemu nie znalazłem :(. Ehhh ta elektryka w starszych autach...

Pozdrawiam

Smykoo

Opublikowano

No właśnie :cry:

Bez urazy, ale pewnie jak zakładałeś tą żarówkę pół roku temu, to zrobiłes to jak najlepiej umiałes i mogłeś i nie twierdzę że napewno zrobiłeś coś źle ale może jak byś zrobił jakieś fotki w zbliżeniu ( połączeń przy żarówce, żarówki, nie pamiętam już czy tam idzie żarówka diodowa wlutowywana taka jak do przełączników szyb czy wsadzana, i mozliwe że nawet nie widzisz że coś może być źle.), to może wspólnymi siłami byśmy ci pomogli :!: :?: :dance:

Opublikowano
No właśnie :cry:

Bez urazy, ale pewnie jak zakładałeś tą żarówkę pół roku temu, to zrobiłes to jak najlepiej umiałes i mogłeś i nie twierdzę że napewno zrobiłeś coś źle ale może jak byś zrobił jakieś fotki w zbliżeniu ( połączeń przy żarówce, żarówki, nie pamiętam już czy tam idzie żarówka diodowa wlutowywana taka jak do przełączników szyb czy wsadzana, i mozliwe że nawet nie widzisz że coś może być źle.), to może wspólnymi siłami byśmy ci pomogli :!: :?: :dance:

Ciężko jest tam coś źle zrobić, bo żarówka jest w takie oprawce, którą wkłada się do tunelu między dwoma kostkami (od zwykłych świateł i przeciw mgielnych). Nic tam się nie lutuje. Poprzednia była przepalona, więc ją tylko wymieniłem. Wydaje mi się, że może coś nie kontaktować w samym przełączniku świateł...

Taka niby prosta rzecz, a tak ciężko coś z tym zrobić. Co ciekawe od wtorku ani razu nie zaświeciła. Na moment coś zaczęło kontaktować i teraz znowu ciemność :(

Pozdrawiam

Smykoo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ja mialem podobny przypadek tylko z zaroweczka schowka, tez byla przepalona, wymienilem zarowke i myslalem ze zagra, ale nie zagralo. sprawdzilem przewody, czy wszystko podoginane i tak nie hulalo. w koncu obadalem styki przy zarowce i okazalo sie ze byly zasniedziale, wyczyscilem styki i mam oswietlenie schowka

mam nadzieje ze u Ciebie to tez taka blaha kwestia

pzdr

yaz

Opublikowano
ja mialem podobny przypadek tylko z zaroweczka schowka, tez byla przepalona, wymienilem zarowke i myslalem ze zagra, ale nie zagralo. sprawdzilem przewody, czy wszystko podoginane i tak nie hulalo. w koncu obadalem styki przy zarowce i okazalo sie ze byly zasniedziale, wyczyscilem styki i mam oswietlenie schowka

mam nadzieje ze u Ciebie to tez taka blaha kwestia

Jak popatrzyłem u mnie to te metalowe blaszki wewnątrz tego tuneliku na oprawkę i żarówkę mają jakiś nalot. Czym czyściłeś te styki :?:

Pozdrawiam

Smykoo

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to byl taki deko zielony nalot, najpierw wyczyscilem to delikatnie zeskrobujac srubokretem, a pozniej przetarlem zwykla szmatka zeby usunac resztki nalotu, poskutkowalo

pzdr

yaz