Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

znajomy ma letnie opony na felgach 18", samochód to e46 330i

przód 8" opona 225/40R18

tył 8,5" opona 255/35R18

więc pytam czy będą pasować na te alufelgi zimówki o rozmiarze 225/45R18?

Opublikowano
zimówki o rozmiarze 225/45R18?

Hmmm - zimówki powinny być węższe niż opony letnie ze względu na ich budowę oraz funkcje dla jakich zostały zaprojektowane. Im opona weższa tym naprężenie większe i bardziej wgryza się w śnieg.

Nie wspomnę już o odprowadzaniu wody, które w oponie zimowej jest i tak pogorszone.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakie rozmiary felg i opon polecacie na zimę do E46 330Ci

Po sezonie planowałem kupić całe koła na zimę i rozważałem 17-tki. Chodzi mi o poradę kogoś co ma w tym temacie jakieś rozeznanie bo np mam 255/35/18 na tył w lecie a trakcja i tak cały czas się świeci:-) dlatego nie wiem czy np 225 na zimę na tył to dobry pomysł..

pozdrawiam

Opublikowano

ja mam o szerokości 225 i powiem Ci, że dużo razy się zakopałem (na parkingach, pod garażem), radzę kupić jakieś węższe,

myślę, że 205 w sam raz (miałem takie w 320d i nie zdarzyło mi się zakopać), no i 17" jak najbardziej, ja mam 18" i na ten rozmiar nie narzekałem, trzeba tylko uważać na dziury jak stopnieje śnieg :)

Opublikowano
bo np mam 255/35/18 na tył w lecie a trakcja i tak cały czas się świeci:-) dlatego nie wiem czy np 225 na zimę na tył to dobry pomysł

Trochę mnie dziwi co napisałeś.

Masz 255 i świeci się trakcja :?: M3 E36 ma seryjnie 245. 400 konna M5 E39 ma seryjnie 265 lub 275 a Tobie 255 w 330i za wąsko :?:

A co do pytania to ja bym założył na zimę 205/50/17 a lato 225/45/17.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
może się koledze świeci dlatego, że ma coś z czujnikiem abs albo jakimś innym bo racja nie powinno tak być

Koledzy nie sadzcie się na złośliwości. Na suchym jest ok. Jadąc na wprost zerwac przyczepność można tylko mocno się starając ale jak jest mokry asfalt to zobaczyć żółte światełko na 2-gim biegu (czyli przy prędkości dajmy na to ok 70-80km/h) to nie problem.. Pomijam już wszelkie ruszania "w skręcie" bo tu żadne opony nie pomogą:-)

Pozdrawiam..

Co do pytania to 205 na zimę na przód i tył?

Opublikowano

podejście ze w zimę zakłada się węższą oponę ma sens tylko gdy ktoś mieszka w okolicach gdzie całą zimę jest śnieg na drogach, w górach itp

inaczej nie ma to sensu bo zazwyczaj jeździmy już po odśnieżonej drodze

dni w roku w które mamy jeździć po śniegu jest naprawdę mało więc po co węższe opony?? na suchym czy też mokrym asfalcie szersze będą sprawowały się lepiej (szersze w granicach rozsądku)

Opublikowano

205/50 R17 to zalecany rozmiar do 330d. Nawet stalówki do tego zrobili. Ja tak mam i jestem zadowolony. Mało trakcji z tyłu ale co zrobić. Jesli komuś za wąsko to może założyc 225/45 R17 ale wtedy, w przypadku montażu łancuchów na tylnej osi obtłuczemy sobie błotnik.

Myśle ze 330i można traktować tak samo.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• 7 lat później...
Opublikowano

e46 330i sedan, polift

moje koła to: 18'',

letnie opony

przód: 225/40R18

tył: 255/35R18

Planuję na te felgi, które mam obecnie założyć opony zimowe, o dokładnie takich parametrach, jak ww. opony letnie czyli 225/40R18 i 255/35/R18.

Jeździł ktoś z Was w zimie na oponach o szer. 255? Jakieś uwagi?

Z jakiego powodu z tyłu zakłada się opony o niższym profilu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z jakiego powodu z tyłu zakłada się opony o niższym profilu?

Ponieważ przód z tyłem mają mieć zbliżoną średnicę i teraz masz prawidłowo bo różnica to tylko 0,24% a gdybyś założył na tył 255/40 i przód 225/40 to tył miał by większą średnicę o 3,63 % a to jest już niedopuszczalna różnica.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja proponuję na tył 225/40

przy 255 będzie za szeroko... poczujesz to na śniegu

Tzn jak? Wydawało mi się,że im szersza opona, tym lepsza przyczepność i krótsza droga hamowania. Nie wiem jak szerokie mam z tyłu felgi, sprawdzę czy 225 nie będzie za wąskie. Na tę chwilę wzorowałem się rozmiarem opon letnich.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Założyłem 4x Nokian 225x40r18 WR D4.

Trakcja świeci mi się dość często, mam wrażenie, że częściej niż w 320d, w której też miałem Nokiany (205x50r16 lub 215). Czasami też tył zrywa, i nie mówię o śniegu, a o asfalcie.