Skocz do zawartości

Błąd ABS i DSC

radek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Jadę sobie dziś wieczorem po mieście, temperatura spadla w ciągu dnia poniżej zera toteż wszystko przymarza i przy niemal każdym przyhamowaniu przed światłami ABS raz czy dwa kopnie.

W pewnym momecie na prostej drodze bez żadnego przyhamowywania, nadle rozbłysły mi kontrolki ABS, DSC i bodajże kontroli klicków (musiałbym poszukać w instrukcji). Oczywiście wymienione systemy nie działały. Zgasiłem silnik, odczekałem kilkanaście sekund włączyłem i wszystko było OK. Tym autem jeżdżę 1,5 roku i coś takiego zdarzylo mi się pierwszy raz.

W życiu tylko raz mi się coś takiego zdarzyło dawno temu gdy swoim poczciwym E28 pojechałem pokręcić bączki na śniegu. Też nagle zapaliła mi się kontrolka ABS-u. Po zgaszeniu i odpaleniu na nowo silnika, wszystko wrócilo do normy i nigdy już się nie powtórzyło.

Pytanie czy komuś coś takiego się przydarzyło i czy zwiastowało to jakąś trwałą awarię czy tez jest to taka uroda elektroniki i raz na przysłowiowe 100 lat się zdarza. W sumie wolę żeby nie rozbłysły mi drugi raz te kontrolki akurat wtedy gdy będę potrzebował aby elektronika mi pomogła.

albo kończy ci się złączka czujnika ABS Albo po prostu wtyczka może być luźna.

I jak najbardziej rzeczy takie się zdarzają :D nic nie jest wieczne.

Mi osobiście błąd się nie przytrafił ale oglądając błędy w kompach BMW to nie jest to rzadkość.

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Dzwoniłem dziś z ym pytaniem do ASO w którym czasem bywam. Po opisaniu problemu dowiedziałem się że mam jeździć, że w takich warunkach jakie opisałem po w czasie kilku interwencji ABS-u mógł powtórzyć się jakiś błąd i stąd taki efekt.

Czekam jednak na relacje forumowiczów którym coś podobnego się przydarzyło.

Jesli ci zacznie to sie powtarzac czesciej to polec na diagnoze. Może to byc czujnik na wykonczeniu lub sterownik. Jak nie zacznie sie to czesciej pojawiac to olej ten jeden raz:)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

bedzie tylko bład. żeby byc pewnym czy to czujnik czy steronik nalezy albo załozyc czujnik 100% pewny np. z innego samochodu, nowy uznanego producenta. lub zrobic test przekładania stronami jesli pokazuje bład tylko jednego z danej osi

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Jednak coś się kurna dzieje. ABS reaguje bez powodu pokopując w pedał przy zwykłym zwalnianiu na wilgotnym asfalcie. Po niecałym kilometrze jazdy zapalają mi się kontrolki i już nie mam elektronicznych pomocy. Najfajniejze że jutro (piątek) mam zaplanowaną podróż z wawy do Szczecina. Nie mogło się wydarzyć w lepszym momencie.

Baaa..... ASO za samą diagnoze chciało 350 PLN i to pewnie netto.

Podłączenie dokompa, przejażdżka okolo 1 km z prędkością do 20 km/h. Zależało mi na czasie, wiec sam sobie skoczylem do FUS-a i kupiłem czujnik. Wymiana, wspólna testowa przejażdżaka, jeszcze raz komp i kasowanie błędu który wyskoczył w trakcie jazdy do FUS-a.

Może mogło być mniej za wymiane ale robota byla ekspresowa, a na tym mi zależało.

Jeszcze raz dzięki bialy2005.