Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od kilku tygodni (brak czasu niestety) ubywa mi płynu z układu chłodzenia. W zimniejsze dni po zakończeniu jazdy i wyłączeniu ogrzewania zaczyna parować przednia szyba (inne również ale w mniejszym stopniu). Obejrzałem komorę silnika w poszukiwaniu wycieków ale nic nie zauważyłem, w układzie panowało ciśnienie oczywiście. Stawiam więc tylko na nagrzewnicę, ale w jej otoczeniu jest suchutko - brak jakiegokolwiek zawilgocenia. Rok temu wymieniałem cały zestaw IHKA w związku z połamanymi klapami nawiewu - nie uśmiecha mi się kolejny raz taka robota, nakład pracy ogromny. I tu pojawia się pytanie: czy można wymienić samą nagrzewnicę bez demontowania deski i reszty z komory silnika? Czy ktoś to przerabiał? Nagrzewnicę i oringi mam już zakupione...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
wydaje mi sie ze nie z samej nagrzewnicy ci cieknie bo wtedy szyba czolowa mocno parowala by po wlaczeniu ogrzewania musisz posprawdzac laczenia do nagrzewnicy moze tam gdzies kapie.Nie wiem jak od ogrzewania ale od klimy da sie wymienic bez demontazu calosci.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

I tu pojawia się pytanie: czy można wymienić samą nagrzewnicę bez demontowania deski i reszty z komory silnika? Czy ktoś to przerabiał? Nagrzewnicę i oringi mam już zakupione...

Są chyba dwa rodzaje nagrzewnic , w mojej 730i udało się wyjąć bez większego demontażu deski , wystarczy od strony kierowcy ściągnąć osłonę wylotów powietrza i kilka plastików ,nagrzewnica jest na samym dole ,trzyma się na 3 rurkach umocowanych 2 śrubkami .Najlepiej spuścić płyn ,żeby nie zalało podłogi ,od strony silnika odczepić 3 gumowe węże połączone z rurkami biegnącymi do nagrzewnicy .Po odłączeniu rurek nagrzewnice wysuwamy .W moim przypadku zalało całą podłogę od pasażera i kierowcy ,nagrzewnica była cała w liściach ,prawie zakwitła .Rozebrałem pół deski ,łącznie z tunelem środkowym, połamałem obudowę nawiewu za nim gość który sprzedał mi nagrzewnice podpowiedział jak to ugryźć :8)

• 3 lata później...
Opublikowano
da rade wyjac calosc od strony silnika bez koniecznosci zdejmowania calej konsoli...a sztuczke ta potrafi pawel baumgart z husarow 1 w szczecinie naso bmw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
da rade wyjac calosc od strony silnika bez koniecznosci zdejmowania calej konsoli...a sztuczke ta potrafi pawel baumgart z husarow 1 w szczecinie naso bmw

Kolego,

odkopałeś skamielinę z przed ca. 2,5roku. Temat dawno nieaktualny.

pzdr

yaz