Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chciałem prosić o porade w sprawie zakupu e46 2002r 150 ps przebieg około 130 tyś samochód z francji serwisy wnętrze ok Tylko jeden problem samochód jest po wymianie turbinki! Sprzedający sam powiedział co i jak turbo po regeneracji !! ! Jakie sugestie czy warto ryzykować w taki samochód zeby niebyło dalej problemów z tym turbem !! !
Opublikowano
z tego co inni ludzie piszą to zawsze są jakieś z tym problemy związane,tak wiec uważaj.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ile ta "okazja" ma kosztować ??

Czy silnik chodzi OK ??

Zacząłbym od sprawdzenia auta po VIN, bo myślę że przebieg jest ciut za niski.

Opublikowano
jeżeli turbina padła to pewnie ma troche wiecej niż w książce albo był żle eksploatowany przez poprzedniego właściciela.Zobacz czy ma pełną moc i czy nie kopci zabardzo.
Opublikowano
dokumentów troszke jest dużo na potwierdzenie sewrisu ale to tez rużnie bywa byłem na stacji diagnostycznej było oki a nawet bardzo ładnie zmieżono mi zadymienei wynosiło 2.7.... ponoć w normie samochód na oko chodzi ładnie i równo a z tym numerem vin kicha dzwoniłem do bmw z francji jest kicha odzyskac dane
Opublikowano
samochód kosztuje 34 000 2002r stan zewnętrzny i wew praktycznie idealne zawieszenie klasa obawiam sie tylko tej turbinki a szczególnie jakis powikłań po awari starej turbinki czy coś takiego może nastąpic czy ta awaria może wpłynąć na silnik ze padnie po czasie
Opublikowano
nie wiem jak zregenerowana ale wedlug moich doswiadczen i danych producenta nie da rade dobrze tej turbiny zregenerowac.poczytaj o regeneracji to sie dowiesz
Opublikowano
samochód kosztuje 34 000 2002r stan zewnętrzny i wew praktycznie idealne zawieszenie klasa obawiam sie tylko tej turbinki a szczególnie jakis powikłań po awari starej turbinki czy coś takiego może nastąpic czy ta awaria może wpłynąć na silnik ze padnie po czasie
Te 34tyś zł to przed opłatami?

Jak turbina była regenerowana powinieneś mieć odłożone na wszelki wypadek ze 3-3,5tyś zł na wymianę turbiny...

Nie musi tak być, ale takie prawdopodobieństwo istnieje, patrząc po zachowaniach regenerowanych turbin VTG.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
witam, kumpel kiedyś kupił 6lenią bmw i też była wymieniana pompa wtryskowa,turbina ( w serwise) ale auto nie chodziło tak jak powinno.po wizycie u elektryka samochodowego okazalo się że jest uszkodzony zawor sterujący wlańczaniem turbiny (co dziwne raz dzialal a raz nie) wnioskując w serwisie wymieniają wszystko żeby na nas zarobić a wcale nie powiedziane że zrobią to dobrze.pozdrawim.
Opublikowano
34 tys to cena ostateczna do rejestracji chodzi mi głównie o silnik czy coś może być nie tak z nim po awari turbinki a turbo to wiem rużnie może byc niałem juz takie sceny w golfie IV
Opublikowano

poszukaj i poczytaj, troche

do ktoregos miesiaca 2003 wsadzali wadliwe turbiny, pozniej podobno juz ok.

co do regenerowanych turbin - to podobno pieniadze wyrzucone w błoto. nieregenerowana podobno cos kolo 3 500 -4 000 zeta

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
koledzy dobrze pisza. Turbiny nie da rady dobrze wyregenerowac. za jakis czas znów ci padnie i bedziesz musiał kupic nowa.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
koledzy dobrze pisza. Turbiny nie da rady dobrze wyregenerowac. za jakis czas znów ci padnie i bedziesz musiał kupic nowa.

Penie racja ale sie zastanawiam bo nie wiem czy turbina przed liftem

miała stała geometrie łopatek. Bo jeśli tak to pewnie regeneracja wchodzi w gre.

Bo tych ze zmienna geometria bo bym nie regenerował.

Opublikowano
więc wnioskuje zę nie polecacie zakupu takiego autka z ową turbinką chyba ze nastawie sie na wymiane ale po co ciężkie czasy nadeszły i cieżko znajść dobra i ładna bmke nic kasa na konto i szukac dalej
Opublikowano
Interesuje mnie jeszcze ta sprawa czy awaria turbo może miec wpływ na dalsze życie silnika !! A po drugie samochody z francji to dla mnie jakoś czarna strefa takie odczucie
Opublikowano
Nastawiajac sie na kupno auta z nowoczesnym silnikem diesla, badz przygotowany na ewentualne drogie naprawy. Niewierze ze autko za ok 30tys PLN bedzie w idealnym stanie i kupujac takie cudo bedziesz smigac wymieniajac oleje i plyny. Wymiana wtryskow, przeplywki, turbiny wiaze sie ze sporymi kosztami.
Opublikowano

Moim zdaniem za ten rok to jest jak najbardziej odpowiednia cena, ja kupiłem prawie rok temu, za te same pieniądze, tyle że wiedziałem że bity. Jeśli chodzi o regenerację turbiny to nikt nie powiedział że padnie za 20-30 tysięcy, może będzie chodzić 100. Regeneracja polega, między innymi, na wymianie newralgicznych podzespołów. Przebieg jest wręcz niewiarygodnie mały, ale przebiegu nie ocenia się po stanie na liczniku tylko po oględzinach auta. Możliwe (ale nie konieczne) że będziesz musiał wymieniać parę rzeczy, jak to z używanym autem, ale kupując samochód za 34 tys, to chyba nie zostaniesz z pustym portfelem. Jeśli chodzi o kraj pochodzenia to nie najlepiej (podobno). Francja to tylko trochę lepiej niż włochy. Widziałem auto z Francji które miało strasznie brzydko w papierach, tu wersja po lifcie w papierach silnik z przed liftu i takie tam.

A teraz rzecz najważniejsza. Nikt z tego forum tego auta nie widział, pewnie że dobrze jest zapytać o opinie, ale na ich podstawie nie dokonywał bym wyboru. Sam widzisz auto, wiesz jakie jest, porady już masz-decyzja należy do Ciebie.

Opublikowano (edytowane)
34 tys + oplaty to taka okazja? Przebieg auta wydaje sie podejrzany, z tym rocznikiem to auto powinno miec okolo 200 tys przejechane. Nie podpalaj sie jednym autem czekaj cierpliwie az w koncu cos znajdziesz:) Edytowane przez Majes86
Opublikowano
Wiem nie podpalam się ale nadchodzą parszywe czasy na to żeby oglądać sie po niemcach nie ma szans bo przy takiej cenie euro to mozna rower kupic a niewiadomo czy spadnie !! Ale trzeba przeczekac do wiosny chyba moze to ruszy
Opublikowano
Bo to był samochód z niemiec albo belgi to sprawdził bym przebieg w serwisie ale niestety dzwoniłem i francja to czarna dziura do nich więc ryzyko jest a samochody z francji nie maja dobrej reputacji