Skocz do zawartości

Rzęzi rozrusznik chwilę po odpaleniu ..bendix?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaraz po odpaleniu chwilkę rzęzi rozrusznik ...tak jakby mała zębatka rozrusznika nie zeszła jeszcze z koła zamachowego.

Z tego co wiem zawsze powodem tego jest uszkodzony bendix ...ale w rozrusznikach E36 z tego co widzę nie da się wymienić

Jak to jest :?:

ktoś kiedyś miał ten problem :?:

Opublikowano

Nest na 90% to będzie tak jak piszesz.

Nie wiem jak w TDS ale u mnie w is-ce jak i M52 da się wymienic w rozruszniku co się tylko chce.

Zwróc uwagę na wentylator. Ja miałem ostatnio okropne trzaski chwlę po odpaleniu i też myśłałem że to bendiks. Okazało się że w tym czasie łamały się łopatki wentylatora :mad2: bo poluzowały mi się te plastiki nad chłodnicą :duh: :mad2:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Miałem kiedyś 325TDS i cały rozrusznik jest rozbieralny. U mnie do wymiany były szczotki (70zł) i wirnik (199zł) co przekraczało wartość używanego, który kupiłem za 200zł i gra gitara. Ale tak jak poprzednik wspommniał sprawdź wentylator bo mogło paść łożysko. Sprawdź czy nie ma luzów.