Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CZEŚĆ MANIACY BMW

MAM PYTANIE ILE WCHODZI OLEJU DO SKRZYNKI

JEDNI MÓWIĄ ,ŻE 4L INNI -PRAWIE 10L

SAM JUŻ NIE WIEM

POMÓŻCIE DZIĘKI :doh:

Opublikowano
Kolego po pierwsze , zmień literki na małe a nie z capsem, po drugie na temat olejów było sporo, ja jesli czegoś nie wiem wpisuje na stronce realoem, albo bmw fans i tam wyskakuje co ile gdzie i nawet za ile i juz wiesz :) wpisz 7 ostatnicg znakow z numeru VIN Twojego pojazdu i wyskoczy Ci na realoem ile oleju w sklrzyni w silniku itp jesli się nie mylę :) Dopiero jesli sa rozbieżności albo watpilwości między danymi uzyskanymi z tych stron, pytaj a napewno ktos ci odpowie. Mam nadzieję że sie nie obraziłeś, nie miałem takiego zamiaru, pozdrawiam :)
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przy dynamicznej wymianie potrzeba ok. 10L a przy statycznej ok. 6
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja teraz wymieniałem statycznie i ponad 10 litrow :)

Statycznie 10L :?: :?: :!: :!:

Opublikowano
Ja teraz wymieniałem statycznie i ponad 10 litrow :)

Statycznie 10L :?: :?: :!: :!:

oczywiście przy wymianie dynamicznej - już poprawiłem to przez grype ;)

Pozdrawiam

brokat_
Opublikowano
mam tą samą skrzynkę w E46 , jak zalewana na pusto czyli np nowa ew. po remoncie to wchodzi 8,10 litra , jeżeli olej się wymienia to 7 litrów przy dobrej znajomości podstaw wymiany oleju w takich skrzyniach starcza , ja kupiłem w ASO 7 litrów i jeszcze troszkę zostało może z pół litra
Opublikowano
mam tą samą skrzynkę w E46 , jak zalewana na pusto czyli np nowa ew. po remoncie to wchodzi 8,10 litra , jeżeli olej się wymienia to 7 litrów przy dobrej znajomości podstaw wymiany oleju w takich skrzyniach starcza , ja kupiłem w ASO 7 litrów i jeszcze troszkę zostało może z pół litra

to wg mnie nie wymienili Ci całego oleju ze skrzyni zostal jeszcze w ukladzie chlodzenie poniewaz przy zwyklej wymianie wchodzi Ci 7 :mrgreen: a przy dynamicznej 8,1 :roll2: ? cos nie halo. Poczytaj sobie na forum na temat tej wymiany :)

brokat_
  • Moderatorzy
Opublikowano

Fabryka podaje: A5S360R 9,0L A5S390R 8,4L

I teoretycznie tyle powinno wejść przy wymianie dynamicznej ale w praktyce aby dobrze to zrobić trzeba zużyć min.1 litr więcej.

Opublikowano

mike napisal:

ja kupiłem w ASO 7 litrów i jeszcze troszkę zostało może z pół litra

wszyscy co wymieniali wg. instrukcji wlewali ok. 5,5 litra. jezeli wlales 6,5 to o 1 litr za duzo. przy wymianie ciekł ci olej z otworu nalewowego przy temp 40 C z właczonym P?

Opublikowano
mike napisal:

ja kupiłem w ASO 7 litrów i jeszcze troszkę zostało może z pół litra

wszyscy co wymieniali wg. instrukcji wlewali ok. 5,5 litra. jezeli wlales 6,5 to o 1 litr za duzo. przy wymianie ciekł ci olej z otworu nalewowego przy temp 40 C z właczonym P?

coś nie tak napisałem , kupiłem 7 litrów a nieco ponad litr mi zostal czyli ok 6 weszło