Skocz do zawartości

Czy olej 5w30 nadaje się na nasze polskie lato ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym zalać auto olejem Mobil 5w30 ESP ale usłyszałem opinie, że ten olej nie nadaję się na nasze polskie warunki i nie wiem w końcu czy go kupić czy jednak zdecydować się na 0w40. Jeśli ma to jakiś wpływ to dodam, że lubię czasem szybciej pojeździć kręcąc silnik dość wysoko.

Prosiłbym o wypowiedzi osoby, które miały do czynienia z olejem o takiej klasie lepkości. Z góry dzięki za pomoc ;)

Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
Znajomy w tym samym silniku, co Twój ma 5w40 i sobie chwali.. Swoją drogą nie słyszałem o tym, żeby polskie warunki atmosferyczne wpływały na stan oleju w silniku... Nie mamy ani syberyjskich mrozów ani równikowych upałów, nie przesadzałbym w tą stronę :)
Opublikowano

A moze by tak spróbowac Valvoline VR1 Racing 10W60 ;)

To jest olej przystosowany do takiej "sportowej" jazdy na wysokich obrotach. Ja bede go teraz u siebie zalewał. Tylko to jest półsyntetyk.

No i Valvoline, który jest 100 razy lepszy niz jakies tam Mobile czy Elfy...

:cool2:

Opublikowano
A ja się zastanawiam jaką temperaturę ma olej w nagrzanym silniku po przejechaniu 100 km, przy temperaturze zewnętrznej 20 stopni a ile przy temperaturze 40 stopni C.
Opublikowano
co za różnica castrol, elf, varvoline itd itp. Ja jeźdząc ok 4000 tys miesięcznie naprawdę nie zwracam za bardzo uwagi na to czy ten czy tamten dobry itd. Jade na cpn kupuję pierwszy lepszy olej 5w/40 i na wymiane do mechanika. Ostatnio zalałem auto orlen platinum 30zł/litr i nie widzę róznicy pomiędzy olejami chyba ,że różnica w cenie.
Opublikowano
Moze nie pomiedzy Mobil a Valvoline ale wydaje mi sie ze jezeli nie Ty to Twoj silnik widzi roznice pomiedzy Valvoline a Orlen ;)
Opublikowano
A ja się zastanawiam jaką temperaturę ma olej w nagrzanym silniku po przejechaniu 100 km, przy temperaturze zewnętrznej 20 stopni a ile przy temperaturze 40 stopni C.

Wydaje mi się, że temperatura oleju zależy od tego z jaką intensywnością to 100 km przejedziesz, a w mniejszym stopniu od temperatury zewnętrznej. W Audi miałem wskaźnik temperatury oleju i nie zauważyłem wielkiej różnicy między temperaturami oleju latem i zimą. Przy normalnej jeździe temperatura oleju była ok 100 stopni, przy ostrej max jaki zanotowałem to ok 130 stopni.

Opublikowano
co za różnica castrol, elf, varvoline itd itp. Ja jeźdząc ok 4000 tys miesięcznie naprawdę nie zwracam za bardzo uwagi na to czy ten czy tamten dobry itd. Jade na cpn kupuję pierwszy lepszy olej 5w/40 i na wymiane do mechanika. Ostatnio zalałem auto orlen platinum 30zł/litr i nie widzę róznicy pomiędzy olejami chyba ,że różnica w cenie.

Właśnie jest tak jak kolega Depson napisał. Ty moze tej różnicy nie widzisz ale Twój silnik napewno ;)

Zresztą moje zdanie jest takie ze na płynach eksploatacyjnych nie ma co oszczędzać bo to ma bezpośredni wpływ na zużywanie się elementów silnika które pracują czasami pod naprawde dużym obciążeniem... Dlatego ja np bym takiego Orlen Platinum nie wlał, no chyba że do kosiarki...

Może to Ci troche zobrazuje jaki mniej wiecej wpływ ma olej na zuzycie silnika: http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

Wydaje mi się, że temperatura oleju zależy od tego z jaką intensywnością to 100 km przejedziesz, a w mniejszym stopniu od temperatury zewnętrznej. W Audi miałem wskaźnik temperatury oleju i nie zauważyłem wielkiej różnicy między temperaturami oleju latem i zimą. Przy normalnej jeździe temperatura oleju była ok 100 stopni, przy ostrej max jaki zanotowałem to ok 130 stopni.

Też mi się tak wydaje i dlatego w naszym klimacie istotniejsze jest np przy rozruchu jak gęsty jest olej przy ujemnych temperaturach.

Opublikowano
Moze nie pomiedzy Mobil a Valvoline ale wydaje mi sie ze jezeli nie Ty to Twoj silnik widzi roznice pomiedzy Valvoline a Orlen ;)

Platinum Orlenu ma aprobaty BMW Longlife, a to o czymś jednak świadczy.

Opublikowano

Platinum Orlenu ma aprobaty BMW Longlife, a to o czymś jednak świadczy.

Skoro olej spełnia wytyczne producenta BMW to z pewnością nie zaszkodzi silnikowi. Sam jeźdzę na ORLENIE a na codzień mam styczność z róznymi olejami (bo je sprzedaję) i śmieszą mnie klienci którzy nie chcą słyszeć o ORLENIE czy LOTOSIE twierdząc że to szajs i kupują MOBILA który jest olejem najczęsciej podrabianym i w mało którym sklepie kupisz oryginalny MOBIL (cena hurtowa MOBILA jest prawie takia sama jak LOTOSA a to chyba o czymś świadczy). Ale co tam - lepiej lać "firmowy" olej i wierzyć w to że 10-letnie auto ma 150tys km przebiegu - a na dodatek to diesel i kobieta nim wcześniej do kościoła jeździła. Polska mentalność

Opublikowano
Panowie w dalszym ciągu nikt nie napisał czy można bez żadnej obawy wlać tego Mobila 5w30 ESP czy nie ? Zdaję się ze druga liczba to temperatura w jakiej olej może pracować a im ona mniejsza tym w niższej temperaturze może pracować, być może piszę głupoty ale gdzieś tak przeczytałem i po prostu chciałem wiedzieć czy nic złego się nie będzie działo podczas dość ostrej, dynamicznej jazdy w upalne dni, czy napewno będzie on dobrze spełniał swoją rolę. Nie chcę żadnego innego, musi być Mobil ale jeśli ten będzie zły to wleje po prostu 0w40. Aa i nie róbcie mi tu OT :twisted2: :mrgreen:
Opublikowano
Oleje typu 0w30 czy 5w30 powstały z myślą o najnowszych silnikach w których spasowanie elementów jest bardziej dokładne oraz by zmniejszyć oporyw celu zredukowania konsumpcji paliwa (olej energooszczedny). Powinno je się stosować tylko w tych silnikach których to konstruktorzy uwzględnili w książkach obsługi pojazdu. Jako pierwszy (bodajże) powszechnie zaczał je stosować FORD
Opublikowano
Panowie w dalszym ciągu nikt nie napisał czy można bez żadnej obawy wlać tego Mobila 5w30 ESP czy nie ? Zdaję się ze druga liczba to temperatura w jakiej olej może pracować a im ona mniejsza tym w niższej temperaturze może pracować, być może piszę głupoty ale gdzieś tak przeczytałem i po prostu chciałem wiedzieć czy nic złego się nie będzie działo podczas dość ostrej, dynamicznej jazdy w upalne dni, czy napewno będzie on dobrze spełniał swoją rolę. Nie chcę żadnego innego, musi być Mobil ale jeśli ten będzie zły to wleje po prostu 0w40. Aa i nie róbcie mi tu OT :twisted2: :mrgreen:

Drugi człon np 20, 30,40,50 czy 60 oznacza jego klase lepkościową a nie temperature w jakiej moze pracowac

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

ShakeIt--ja mam podobny silnik i w instrukcji pisze ze zalecany olej to 0w30 oraz 5w30,,,,tak więc śmiało lej!!

ja do siebie leje MOTUL 5W30X-CESS i jest ok,,,,,

tak więc nic nic sie nie martw :cool2:

typing.....
Opublikowano
cofnij sie o kilka stron tam jeden kolego podal artykul jakiegos wazniaka,moim zdaniem bardzo madrze nawet az za bardzo jest opisane wszxystko o olejach
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
Oleje typu 0w30 czy 5w30 powstały z myślą o najnowszych silnikach w których spasowanie elementów jest bardziej dokładne oraz by zmniejszyć oporyw celu zredukowania konsumpcji paliwa (olej energooszczedny). Powinno je się stosować tylko w tych silnikach których to konstruktorzy uwzględnili w książkach obsługi pojazdu. Jako pierwszy (bodajże) powszechnie zaczał je stosować FORD

W instrukcji forda KA ford zaleca olej 0w30 CZYLI Z TEGO WYNIKA ŻE FORD KA MA LEPIEJ SPASOWANY SILNIK OD BMW,olej 0w30 jest dla silników niewysilonych i do dziadkowatej jazdy ten olej nienadaje się do BMW 325i,ja zalewam olejem CASTROL EDGE 10W60 Ssilnik pracuje idealnie niema najmniejszych problemów z zapalaniem w temp.-20.

Opublikowano

olej 0w30 jest dla silników niewysilonych i do dziadkowatej jazdy ten olej nienadaje się do BMW 325i

Tworzysz jakieś nowe teorie???

Mało trafione niestety.

Producent zaleca właśnie do BMW E46 325i olej typu 0W30 lub 5W30.

Poza tym ja jakoś nie widzę aby 2,5L w BMW było silnikiem aż tak bardzo wysilonym. 192KM z 2,5L pojemności to wynik średni, żeby nie powiedzieć mizerny (np RX7 z wankla 1,3 osiąga 239KM).

Pzdr.

P.S. Co do pytania autora wątku - olej 0W30 jest idealny do twojego samochodu - zresztą to pisze w instrukcji obsługi.

Opublikowano

W instrukcji forda KA ford zaleca olej 0w30 CZYLI Z TEGO WYNIKA ŻE FORD KA MA LEPIEJ SPASOWANY SILNIK OD BMW,olej 0w30 jest dla silników niewysilonych i do dziadkowatej jazdy ten olej nienadaje się do BMW 325i,ja zalewam olejem CASTROL EDGE 10W60 Ssilnik pracuje idealnie niema najmniejszych problemów z zapalaniem w temp.-20.

Honda Civic Type-R 2litry 200KM - zalecany olej 0w30 - no bo auto do dziadkowatej jazdy :duh: A obrotomierz się kręci do 8,5tys

Opublikowano
Z tego co mi wiadomo, to wskaźnik i liczby w nim zawarte jaki jest tutaj omawiany, nie casłkiem pasuje do jakości oleju - opisuje tylko jego parametry. Należałoby także zwrócic uwagę na wskaźnik klasy jakościowej oleju, mam tu na myśli np ACEAA3/B3 lub B4 itp. Tak naprawde to im lepszy pod względem tego kryterium olej użyjemy tym lepiej, pod warunkiem że jego parametry zgadzają sie z zalecanymi przez producenta. a jeżeli olej ma aprobatę marki to NAPRAWDĘ o czymś to świadczy