Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pod tym linkiem jest dość szczegółowy opis jak dodać sterowanie głosowe nawigacją i telefonem do E39.

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/tips_pages/2001530iVoiceRecognition.htm

niestety moduł który tam pokazują jest wersją amerykanską, dlatego są na przykład komendy "skala - dwie mile". Czy spotkał się ktoś z was z wersją europejską - która chyba byłaby znacznie bardziej przydatna w naszych warunkach :)

moduł pozwala na sterowanie navi: ustawianie skali, wybór hoteli, parkingów i stacji benzynowych, zapisanie aktualnej pozycji, pokazanie nowej mapy

jest też sterowanie telefonem: wybór po nazwiskach i po telefonach, oraz możliwość prowadzenia notatnika głosowego, który zapamiętuje krotkie nagrania, np "pamiętać żebym kupił mleko" :) notatki można pozniej odsluchiwac oczywiscie.

patrząc na cenę całości (jakieś 330 dolców) wydaje mi się ze to fajny bajer do dołożenia do samochodu :) zwłaszcza że moduł nie jest jakimś uniwersalnym badziewiem tylko widać, że jest zaprojektowany konkretnie do E39 (sposób wpięcia w instalacje navi i współpraca z nią)

Opublikowano

Witam ma ten moduł który kolega opisuje w wersji europejskiej szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem co to jest jednak z opisu wynika ze na kierownicy powinien być przycisk który aktywuje ten system u mnie jest wtym miejscu wł. ogrzewania kierownicy a nie mam zadnego opisu i nie wiem jak to uruchomić .

Może ktoś ma jakiś pomysł

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam ma ten moduł który kolega opisuje w wersji europejskiej szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem co to jest jednak z opisu wynika ze na kierownicy powinien być przycisk który aktywuje ten system u mnie jest wtym miejscu wł. ogrzewania kierownicy a nie mam zadnego opisu i nie wiem jak to uruchomić .

Może ktoś ma jakiś pomysł

Pozdrawiam

tu chodzi o przycisk z numerem 2

http://images36.fotosik.pl/55/9f0eee6afc317b60.jpg

a ogrzewanie kierownicy to zdaje sie nr 10.

Opublikowano

To ja się podłącze mam też ten guzik (R/T) nr 2 na kierownicy, i jak go nacisnę to przełącza mi się między radiem a tel, ale nie wiem jakie komendy mogę wydawać ;/ a przycisk nr 10 to chyba jest zamykanie obiegu powietrza, bo też taki guzik posiadam...

Pozdrawiam.

• Członkowie klubu
Opublikowano
W przypadku większości sprowadzonych bmw to komendy są wyłącznie w języku niemieckim, z uwagi na kraj pochodzenia. ZTCW to nie jest możliwa "programowa" zmiana języka na inny np. angielski, ponieważ wiązałoby się to z wymianą całego modułu rozpoznawania mowy (tak twierdzi ASO). Jeśli ktoś posiada inne informację, a tym samym zna sposób zmiany języka z niemieckiego na inny to niech się podzieli informacją :) Ja ze swej strony dla zainteresowanych wkrótce wrzucę komendy w j. niemieckim :mrgreen:
Opublikowano
W przypadku większości sprowadzonych bmw to komendy są wyłącznie w języku niemieckim, z uwagi na kraj pochodzenia. ZTCW to nie jest możliwa "programowa" zmiana języka na inny np. angielski, ponieważ wiązałoby się to z wymianą całego modułu rozpoznawania mowy (tak twierdzi ASO). Jeśli ktoś posiada inne informację, a tym samym zna sposób zmiany języka z niemieckiego na inny to niech się podzieli informacją :) Ja ze swej strony dla zainteresowanych wkrótce wrzucę komendy w j. niemieckim :mrgreen:

Ja wydaję komendy mojemu telefonowi + nawigacji po angielsku albo niemiecku... Znaczy się same komendy, bo hasła to już tak jak sobie nagrałem = wygląda to przykładowo tak (D):

wciskam i przytrzymuję guziczek z "mordką", słyszę długi sygnał, mówię "Name!", słyszę "bitte Name abgeben", mówię "domek" (bo tak sobie wgrałem), pyta się mnie "sind Sie sicher?". odpowiadam "Ja", i łączy mnie z moją chałupą...

albo po tym długim sygnale mówię "Nummer", słyszę "bitte Nummer abgeben", dyktuję "zwei, zwei, sieben ... itd", powtarza za mną (bo mogę ew. skorygować) i łączy z życzonym numerem...

albo mówię "Karte" i wyświetla mapę... potem zmieniam skalę albo każę szukać najbliższych hoteli...

albo mówię "Notiz" i używam jak dyktafonu do nagrania jakichś złotych myśli do późniejszego odsłuchania...

Kupa zabawy...

...

Opublikowano

Ja wydaję komendy mojemu telefonowi + nawigacji po angielsku albo niemiecku...

czyli mozesz powiedziec zarówno "Karte" jak i "Map" i w obu wypadkach pokaze sie mapa navi? czy musisz gdzies przestawić aktualny język z jednego na drugi?

Opublikowano

czyli mozesz powiedziec zarówno "Karte" jak i "Map" i w obu wypadkach pokaze sie mapa navi? czy musisz gdzies przestawić aktualny język z jednego na drugi?

Po zmianie języka - standardowo - w opcjach nawigacji. Czyli kiedy mam ustawione na angielski to wydaję komendy (i słyszę zapytania albo powtórzenia) po angielsku. I abarotno.

Aha, jako że mam w E53 niemiecki zmieniony na polski (napisy i lektorkę nawi) to i tak muszę polecenia te wydawać (i odsłuchiwać) po niemiecku = ta usługa jest niezmieniona...

Gdybym tak jeszcze umiał po francusku ... :(

....

Opublikowano

Niestety, w moim E39, mimo ustawienia angielskiego, to działa tylko po niemiecku.

Jeżeli chodzi o navi, to przykład: wciskam R/T przez chwilę, pika, mówię "tanstellen" i wyświetla najbliższe stacje benzynowe.

Będę wdzięczny za wszystkie możliwe komendy po niemiecku z opisem.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Niestety, w moim E39, mimo ustawienia angielskiego, to działa tylko po niemiecku.

Jeżeli chodzi o navi, to przykład: wciskam R/T przez chwilę, pika, mówię "tanstellen" i wyświetla najbliższe stacje benzynowe.

Będę wdzięczny za wszystkie możliwe komendy po niemiecku z opisem.

Potwierdzam, w e39 zmiana języka w opcjach navi nie powoduje zmiany języka sterowania komend głosowych :nienie: U mnie nawigacja do mnie po angielsku gada, zaś komendy do sterowania muszę "szprechać" niestety... Michals jutro wrzucę komendy, muszę tylko znaleźć instrukcję bo mi gdzieś wsiąkła :worried: