Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szukam pomocy moje bmw e46 330d kiedy nabierze temp zaczyna rzucac silnikiem na wolnych obrotach, po dodaniu gazu drgania ustaja i nie slabnie. Od jakiegos czasu zaczal przerywac nawet kiedy dodaje gazu ale nie zawsze...nie mam pojecia dlaczego. Podlaczylem go na komputer bo myslalem, ze wtryski....czasy mieszcza sie w normach nie wychylaja sie ponad -1 i +1 czwarty raz pokazal +2,4 ale po ponownym zapaleniu silnika wrócil do 0. Ciśnienie na comon railu 300bar z dokładnoscia do 5 barów, po odpieciu przeplywki (oryginalnej) chodzi rowniótko dopóki nie przegazuje wtedy znow szarpie jak silnik traktora. Odlaczylem podcisnienie EGR i nadal nie pomaga. Skoro komputer nie pomógl wykryc usterki CO JA MAM DALEJ ROBIC?? prosze pomóżcie bo to juz 2 tyg!!!!!!

Dziekuje

Opublikowano

Witaj,

paliwo rozne ale przede wszystkim jezdzil na francuskim i wtedy problem również występował....

dodatkowo mam okopcony filtr powietrza ale nie sądzę aby to powodowało az takie rzucanie silnikiem, ze az slychać jak cos lata w skrzyni...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego z racji że ostatnio interesuję się "injectorami" muszę Ci powiedzieć że zdjagnozowanie przez komputer wtrysków nie wystarczy...

Powinieneś pojechać gdzieś gdzie zrobią Ci próbe przelewową na wtryskach (podłącza się takie menzurki i patrzy który wtryskiwacz leje) lub jest popsuty mimo że korekcje ma w normie.

Masz troszkę odwrotny problem do mojego, mi auto ładnie chodzi ładnie zapala równo ciągnie a korekcje mam do bani nawet dochodzą do 6. Mam nadzieje że szybko rozwiążesz ten problem.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie w skrzyni lata tylko w momencie rzucania silnikiem koło zamachowe dostaje i wywala takie odgłosy a może to koło stanowi problem - nie mam pojęcia
Pozdrawiam
Opublikowano

Witaj Hunter,

Ostatnio pisalismy o moich klopotach z tymi obrotami (mialem klopot ze spalinami w kabinie....pęknięty kolektor wydechowy) ale z tym szarpaniem silnika nie mogę sobie poradzić. W poniedziałek wyciagnę wtryski przy wymianie kolektora wydechowego i zawioze na stół.

A czy elektrozawor AGR moze wplynac na prace silnika na wolnych obrotach? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie, najpierw pojedź do warsztatu na menzurki, jeśli korekcje są ok i menzurki też wyjdą ok to bez sensu ruszać wtryski!!!!
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to ja także się podpytam bo mam chyba podobny problem. czasem po wysprzeględniu po hamowaniu silnikiem obroty spadają do 600/min i potem rosną do jakiś 680/min. zdarza się też że na wolnych obrotach obroty "zafalują" do tych 600/min i wrócą do zwykłego ustawienia tak około 650 - 700/min.

auto ma niewielki przebieg 36 tys (pewny) chyba że Fusie też kręcą liczniki.

Opublikowano

czasem po wysprzeględniu po hamowaniu silnikiem obroty spadają do 600/min i potem rosną do jakiś 680/min. zdarza się też że na wolnych obrotach obroty "zafalują" do tych 600/min i wrócą do zwykłego ustawienia tak około 650 - 700/min.

auto ma niewielki przebieg 36 tys (pewny) chyba że Fusie też kręcą liczniki

To w 90% wina naszego rodzimego paliwa zatankuj na innej stacji i rusz w małą trasę, wszystko powinno wrócić do normy....kto to Fusie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To w 90% wina naszego rodzimego paliwa zatankuj na innej stacji i rusz w małą trasę, wszystko powinno wrócić do normy....kto to Fusie?

miało być w Fusie /aso Fus na Ostrobramskiej/

Chyba z tym paliwem racja bo zatankowałem najdroższy ON na bp i nic nie falowało dzisiaj.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Mam taki sam problem... autko po rozgrzaniu zaczyna nierówno pracowac... wtryski byly wyciagane i sprawdzonem sa w bardzo dobrym stanie. Nie wiem co juz robic :(