Skocz do zawartości

Kto ma pierwszeństwo ?

GR

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
W Łomiankach to jest korek dlatego że nastawiali świateł na wylotówce z Wawy. Jak przejedziesz ostatnie światła to jak ręką odjął korek się kończy a samochody płynnie jadą w kierunku Gdańska

pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

panowie u mnie w samym centrum miasta jest takie skrzyżowanie jak na rysunku własnie . Przejeżdza nim klilkaset może kilka tysięcy samochodów na godzine :!: Nie ma tutaj żadnych problemów i każdy wie jak ma jechać . Nie wiem może w innych cześciach polski mają jakiś inny Kodeks RD :? Niestety na ostatniej imprezie rozwaliłem aparat po pijaku :mrgreen: bo bym zrobił zdjecia, ale mam lepszy pomysł, spręże sie i w najbliższym czasie nagram FILM :!: :!: :!: Jeśli ktoś powie że codziennie no tym skrzyżowaniu tysiące samochodów jeździ źle to sorry ale ja wymiękam :duh:

P.S na rogu tego skrzyżowania mieści sie KOMENDA MIEJSKA POLICJI W TARNOWIE :!: :!: :!:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

No, ja też jeżdżę po tym skrzyżowaniu bardzo często (studiuje w Tarnowie) i jakoś nigdy nie miałem problemów z tym kto kiedy jedzie. Jak działają światła to znaki są nieważne.

KUJON, zwróć uwagę na to, że w Tarnowie śiwatła nigdy nie świecą się w taki sposób. Podpożądkowana ma jedynie zieloną strzałkę w tym czasie, i musi wtedy ustąpić.

Jeśli się mylę to mnie popraw... :roll:

Oczywiście na tym rysunku czerwony ma pierwszeństwo :!:

Dal mnie sprawa tez jest oczywista, że pierwszeństwo ma czerwony przy działajacej sygnalizacji, przy jej braku niebieski, ale tak jak wspomniał poprzednik światła powinny raczej idnosić się do dróg z pierwszeństwem wówczas niebieski skręca w lewo na swiatłach, a czerwony na podporzadkowanej ma tylko zieloną strzałką (która jest tylko warunkowym pozwoleniem skrętu w prawo)

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Normalne skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną, ale władze przejął policjant i kieruje ruchem (...) "Czerwone mam debilu jeden :!:"

:roll2: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: :norty:

Noon, litości, przez ten tekst prawie zalałem sobie klawiaturę kawą :!: Nie zapanowałem nad kończyną ze śmiechu.

Tylko jak pomyśle o tym chłodno, to już mi sie chce śmiać :duh: :duh: :duh: :duh:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Zapraszam do dyskusji nad nową sytuacją drogową pod adresem:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=162323#162323

Wydaje mi się, że może być zabawnie :D.

Myśle, że tam niema złych odpowiedzi, są tylko złe uzasadnienia.

(sytuacja wydaje mi się bardziej skomplikowana :twisted:).

No to jak w koncu tu jest?? Patrzac na przepisy pojedzie czerwony poniewaz najpierw swiatla, pozniej znaki :) Ale moze sie myle. Autor moglby zaopatrzyc topic w sonde. Moze by sie wyjasnilo :mrgreen:
BMW - Bo Mozesz Wiecej...

• Członkowie klubu
Autor moglby zaopatrzyc topic w sonde. Moze by sie wyjasnilo :mrgreen:

Jeździłbyś tak, jak większość zaznaczy ? :mrgreen:

Ja tam czekam na uzasadnienie komendy głównej i relację Kujona :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Jeździłbyś tak, jak większość zaznaczy ? Mr. Green

Ja tam czekam na uzasadnienie komendy głównej i relację Kujona Wink

Jezdzilbym wg swojego toku myslenia. A sonda pokazalaby rozbieznosc zdan Forumowiczow.

BMW - Bo Mozesz Wiecej...

Jak przeczytalem prawie caly watek w tym wypowiedz kogos kto podobno ma strzec prawa prawie wlosy mi stanely na glowie. Po pierwsze dla mnie nie ma nic dziwnego w prezentowanej sytacji - droga glowna na prezentowanym skrzyzowaniu za pewne jest znacznie bardziej obciazona - w momencie awarii sygnalizacji ruch nie powinien stracic na plynnosci a przynajmniej to mniejszosc a nie wiekszosc bedzie musiala czekac... Nie wiem gdzie i w jaki sposob byli szkoleni kierowcy dziwujacy sie dlaczego nie patrzymy na tym skrzyzowaniu przy dzialajacej sygnalizacji na znaki... Pamietm jak widzialem klucaca sie kobiete z egzaminatorem poniewaz majac zielone swiatlo zatrzymala sie na znaku STOP... Drodzy forumowicze kodeks drogowy w dlon bo az strach wyjechac na ulice...( oczywiscie nie dotyczy to wszystkich :D).

Panowie.

Właśnie otrzymałem uzasadnienie z KGP dlaczego jak napisali, pierwszeństwo ma niebieski.

"Uprzejmie informuję, że kwestie Pana interesujące reguluje Art. 5. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym,( Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602 z późn. zm. )

1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.

3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.

Przesmycka Renata

Sekcja ds Informacji Publicznej Gabinetu KGP

"

Czy możecie mi tę odowiedź nieco 'rozjaśnić'? Z powyższego bardziej wynika że pierwszeństwo ma właśnie czerwony a nie, jak napisali wcześniej, niebieski.

Nie bardzo wiem co odpisać. pkt 3 wskazuje na sprzeczność z ich poprzednią odpowiedzią.

Wiecie co ja proponuje zachowac maila i wyslac do jakiegos dziennikarza tv. Po prostu jest to zalosne i chcialbym zobaczyc przedstawiciela kgp w jaki sposob za tego bezmozgowca co dal odpowiedz bedzie sie tlumaczyl. Wczoraj w kraku spotkaly sie dwie osoby na plycie lotniska i zostaly przez mundurowych przegonione poniewaz stwarzaly zagrozenie w ruchu - co stwarza wieksze niebezpieczenstwo dwa auta na pustym lotnisku czy prezentowana wiedza dotyczaca zachowania na drodze w wykonaniu kgp :-[...