Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w temacie...jeżeli (odpukać) będziemy uczestniczyć w kolizji i ktoś nie z naszej winy uszkodzi nam autko które ma już swoje lata (np. e30, e28, e32 itp.) czy można oddać je do ASO bmw? znaczy czy aso je przyjmie na naprawę? czy ubezpieczalnia która będzie wypłacała szkodę zgodzi sie na oddanie takiego auta do ASO bmw?

Wiadomo że rzeczoznawcy bardzo zaniżają koszty naprawy sugerując się wykorzystaniem jakiś tanich zamienników, dlatego warto wybrać opcje naprawy bezgotówkowej

http://tnij.org/gsvg

włosy na głowie potargał wiatr :whistle:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=83461

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz naprawiać gdzie Ci się podoba, pod jednym warunkiem - wartość naprawy nie może przekroczyć wartości samochodu. Jeśli ubezpieczalnia wyliczy że koszt naprawy samochodu jest wyższy niż wartość samochodu (co w przypadku starszego samochodu jest bardzo prawdopodobne) to wtedy dostaniesz gotówkę wg wzoru:

(wartość odszkodowania) = (wartość samochodu przed wypadkiem) - (wartość samochodu uszkodzonego)

Opublikowano
skąd Ty wziąłeś tan wzór :D jeżeli naprawa będzie droższa niż wartość samochodu, lub uszkodzenia będą duże (naruszona konstrukcja) w tedy takie auto jest złomowane i odszkodowanie jest wypłacone takie jak jest wartość auta. Skąd Ty takie bzdury sobie człowieku wziąłeś??
Opublikowano
skąd Ty wziąłeś tan wzór :D jeżeli naprawa będzie droższa niż wartość samochodu, lub uszkodzenia będą duże (naruszona konstrukcja) w tedy takie auto jest złomowane i odszkodowanie jest wypłacone takie jak jest wartość auta. Skąd Ty takie bzdury sobie człowieku wziąłeś??

Stąd, że odszkodowanie ma wyrównać szkodę, a nie wzbogacić poszkodowanego. Jeśli auto faktycznie nadaje się tylko na złom, i to w całości, to i tak od odszkodowania można odliczyć to, co się dostanie na złomowisku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie bzdury tylko prawda. Dlatego starymi autami nie opłaca się brać udziału w wypadku bo szczególnie jak masz zadbane to zawsze na nim jesteś w plecy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Uwielbiam jak wymądrza się ktoś kto nie ma pojęcia na dany temat. Rozbij porządnie samochód to przekonasz się na własnej skórze jak ubezpieczyciel liczy odszkodowanie.

Sposób obliczania który podałem to nic innego jak "szkoda całkowita".

Opublikowano

to ja powiem tak...mojemu bratu (były właściciel daewoo tico) ktoś bardzo mocno najechał na tył jego samochodu...auto zostało bardzo poważnie uszkodzone (wpadło impetem na samochód stojący przed nim)... sprawca ubezpieczony był w pzu...rzeczoznawca stwierdził że auto nie nadaje się już do naprawy i zakład ubezpieczeń wypłacił mu właśnie różnice wartości pojazdu przed i po uszkodzeniu...i tak mój brat został z rozbitym samochodem na podwórku i 2tys pln w kieszeni...sam musiał się ze wszystkim bujać by dostać za rozbitka jakieś pieniądze co by mu choć po części zwróciły koszty całego pojazdu przed zdarzeniem

mniej więcej mu się zwróciło ale auto sprzedał na części i było mnóstwo zabawy by wszystko pozałatwiać

Ja mam bmw e30 93r cabrio...wartość auta w tabelach ok. 8200pln ale auto jest w stanie nie mal że idealnym! i wiem że sprzedałbym je za dużo większą kwotę...dowiedziałem się tyle że jeśli ktoś mi to auto mocno uszkodzi (tak że według ubezpieczyciela będzie tylko na złom) to tylko bardzo mocno dostane po kieszeni

WNIOSEK: jeśli masz piękne i bardzo zadbane starsze auto to trzymaj je tylko w garażu

http://tnij.org/gsvg

włosy na głowie potargał wiatr :whistle:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=83461

Opublikowano
To jestem w szoku ;p słyszałem zawsze inaczej... no to chyba że komuś np stare auto wycenili na 5 tys a ten cieszyłby się gdyby dostał za nie przy sprzedaży 3 i dla tego zależało im na tym aby auto zostało uznane za "nie nadające się do naprawy"
Opublikowano
Możesz naprawiać gdzie Ci się podoba, pod jednym warunkiem - wartość naprawy nie może przekroczyć wartości samochodu. Jeśli ubezpieczalnia wyliczy że koszt naprawy samochodu jest wyższy niż wartość samochodu (co w przypadku starszego samochodu jest bardzo prawdopodobne) to wtedy dostaniesz gotówkę wg wzoru:

(wartość odszkodowania) = (wartość samochodu przed wypadkiem) - (wartość samochodu uszkodzonego)

i tu się tym zgodzę przynajmniej kilka lat temu tak było

znajomy rozwalił e36 przyjechał rzeczoznawca z pzu i zrobił swoje wyliczenia

wyszło ze za naprawę tego auta trza by włożyć 17tys.zł a wartość auta wtedy wyliczona była na 15tys. zł i tak mu niestety wyliczono czyli

wartość auta przed wypadkiem - wartość auta po wypadku= suma odszkodowania

nie wiem jak sie ta historia zakończyła wiem tylko ze się procesował z pzu bo kwota jaka miał po tych śmiesznych wyliczeniach dostać wcale go nie zadawała a auto widziałem i nie było mocno uszkodzone

a teraz ja mam pytanie

mam zamiar kupić mercedesa z rocznika 65-75 jak w takim przypadku są wyliczane odszkodowania przecież takie auta nie jest traktowane jako normalne auto użytkowe tyle ze starsze to przecież zabytek i ceny z wiekiem niestety rosną i np w Polsce taki model waha się od 30 do 80 tys.zł a w de do nawet 100tys euro czy pzu ma jakieś odrębne tabele na takie auta? i jak jest w przypadku normalnego zarejestrowania i jak w przypadku zarejestrowania jako zabytek(żółte tablice)