Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam problem z moim bmw. mianowicie mechanik stwierdzil ze moje bmw ma pęknięty wał. badał to kluczem od strony skrzyni. skrzynia była sciągnięta. gdy kręcił,, to koło pasowe na wale od strony rozrzadu stało w miejscu ale tylko przez jakis centymetr, dalej sie kręcilo. (Dwumasa była wykręcona). Początkowa diagnoza była ze kolo dwumasowe jest do wymiany (stuki, szarpanie przy ruszaniu, drrzący pedał sprzęgła). Autem przyjechałem na kołach do mechanika, silnik pracował choc były stuki. MOJE PYTANIE JEST TAKIE, CZY JEST TO MOZLIWE ZEBY WAŁ BYŁ PĘKNIĘTY???

PROSZE O POMOC!!!

Opublikowano
Teoretycznie gdyby pękł wał to by raczej nie pracował silnik . Ciekawe tylko o co chodzi z tym kołem pasowym :duh:

BMW

Bayerische Motoren Werke

• Moderatorzy
Opublikowano
Niestety taka jest prawda.Silnik z pękniętym wałem może pracować.
Opublikowano
Wszystko jest możliwe, ale ja bym sprawdził czy to nie jest usterka koła pasowego czyli tłumika drgań. Trzeba ściągnąć miskę i szukać ewentalnych pęknięć, ale stawiam na tłumik drgań.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak koledzy napisali praca silnika na peknietym wale jest mozliwa.Przerabialem to w poldku,wal peka na czopie glownym na tzw."kielbase" po skosie.Sluchac go glownie na jalowym i przy szybkim wciskaniu i ujmowaniu gazu(gluche stukanie).

A cisnienie oleje sprawdzaleś?

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.