Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad wymianą spryskiwaczy w e39 na mgłowe, coś takiego jak montuje VW lub Audi. Mianowicie ciekawy jestem czy ktoś montować już takie spryskiwacze w e39 bo nie chce niepotrzebnie kupić jak się okaże że nie spasują, a chciałbym zamontować coś takiego u siebie. Naprawde sprawdzają się z tego co zauważyłem po ostatniej jeździe z kumplem jego passatem.

ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 4 lata później...
Opublikowano

Przepraszam, za odkop. Nie chciałem zakładać nowego tematu.

Połamałem swój lewy spryskiwacz w E39 (leje bokiem). Drugi mam przytkany. Ciągłe problemy z odetkaniem. Było już sprężone powietrze i ocet. Wyczyszczony zbiornik. Dalej zapchane.

Dziś zauważyłem właśnie ten temat, spryskiwacze mgłowe. Ktoś to przerabiał? Znalazłem od citroena C3. Całkiem fajnie to działa. Przerabiał ktoś? Niedługo spadnie śnieg, a nie chcę zostać bez spryskiwaczy.

Może ktoś polecić jakieś rozwiązanie? Nie bawi mnie wydać 60zł za sztukę używanego spryskiwacza bmw...

Z passata b5 są mgłowe, na dodatek regulowane i wcenie 30zł można dostać grzany komplet. Ciekawe czy by spasował z bmw...

Pomocy : )

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Był gdzieś temat o tym, nie ma nic plug&play, trzeba drutować.

Największy problem, to taki, że mało który sprysk zakryje całą dziurkę w masce, i zostaje szczelina.

Sam w sumie też bym się pisał na coś takiego, w e46 mam i sprawa jest genialna...

Opublikowano
Mi padł jeden to kupiłem komplet oryginalnych nowych (trochę zabuliłem), ale mam spokój. A w ogóle co znaczy mgłowe? Pierwszy raz o tym przeczytałem :roll:
Opublikowano

Chyba to że leją bardzo szeroko a nie tylko wąskim strumieniem

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

jedyne w Polsce uniwesalne mocowanie :D

mnie też wpieniają takie punktowe spryskiwacze... ojciec w b5 już ma lepsze bo robią taką mgiełkę właśnie.. czy żaden Chińczyk nie opatentował podobnych do E39?? niemożliwe

"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No niestety ale nie znalazłem żadnego zamiennika.

Muszę wpaść gdzieś na sklep i poszperać, może podobne rozmiarowo znajdę.

Tylko chciał bym zachować podgrzewanie.

Opublikowano
A ja zapytam co tak naprawdę dają podgrzewane dysze? Mnie bardziej wnerwia to, że płyn po nocy zamarza w całym zbiorniku i dysze nic nie dają skoro zamarźnie po długości. W e39 chyba nie ma żadnego podgrzewania w zbiorniczku płynu? Na dodatek jest on daleko od silnika... Pamiętam kiedyś kolega miał MB W124 i tam był super patent bo była zrobiona grzałka w zbiorniku w postaci rurki spiralnej przez którą przepływała ciecz chłodząca! Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po Syberii jeździsz? :mrgreen:

Mi nigdy nie zamarzł, a leje taki normalny biedronkowy do -22, jak robi się ostro, to dolewam takiego mocno śmierdzącego do -35 i jest okej.

Na tym do -35 to bez dolewki innego nie pojedzie, bo wali niemiłosiernie, przed użyciem trzeba obieg zamykać, i otwierać jakieś 10minut później :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Robić z 4 siurków 6 to nie bardzo, jak mam modzić to tylko na mgłowe, nic innego :wink:

Spróbuje podziałać coś ze spryskami z e46, może jakoś je dopasuje :mrgreen:

Opublikowano

A w ogóle jak działa to podgrzewanie, w momencie wciśnięcia manetki, cały czas, czy może

jest to zależne od temp. jak w przypadku lusterek. :roll:

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

Impulsowo. Jest sens 3 siurków bo można bardzo ładnie sobie je ustawić i jest bardzo dobrze spryskana cała szyba.

od e46 są chyba wąskie i e46 ma je chyba pod tymi wlotami powietrza.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Impulsowo. Jest sens 3 siurków bo można bardzo ładnie sobie je ustawić i jest bardzo dobrze spryskana cała szyba.

:mrgreen: :mrgreen: :norty: :norty:

:cool2: :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiem że dyszę grzeją cały czas, bo w zimie widzę jak topnieje śnieg dookoła nich na masce.

Z e46 jakby podpasował, to nie było by kombinacji z grzaniem, nawet kostka od grzania chyba pasuje.

Opublikowano

Bez skojarzeń :mrgreen:

Nie pamiętam czy jest kilka stopni grzania dyszy czy od jakiś widełek temperatury grzeją impulsowo a od jakiś już cały czas. Pewnie widzisz jak jest mróz i podgrzewanie działa cały czas. Ja jak odpalę i odśnieżam auto to po jakimś czasie widzę dookoła spryskiwacza stopiony śnieg/lód.

Jeśli z e46 podpasują to co za różnica będzie? Cena nowego kpl pewnie w podobnej cenie będzie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli z e46 podpasują to co za różnica będzie? Cena nowego kpl pewnie w podobnej cenie będzie

Taka, że e46 ma już mgłowe, które (przynajmniej w moim e46) idealnie spryskują calutką szybę, i jeszcze nie zdarzyło się żeby je gdzieś przytkało. :norty:

A w mojej e39 jest taki myk, że jak jadę szybko i chcę spryskać szybę, to strumień leci za wysoko, i na dolnej części szyby wycieraczka rozsmarowuje syf, a jak jadę powoli, albo na postoju, to znowu górna część szyby nie jest spryskana i tam zaciera syf.

Po prostu nie mogę ich idealnie ustawić.

W dodatku często mi się przytykają, a że są w nich zaworki zwrotne, to ciężko je przeczyścić. :?

A spryski mogę wziąć od kolegi, bo handluje częściami i ma kilka e46 na stanie, więc dużo mnie to nie będzie kosztowało, tylko pytanie czy spasuje bez większych modów.

Na pewno nie będę ruszał maski, jedynie mogę kombinować z samymi spryskami.