Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jadąc na włączonym tempomacie, zapaliła mi się kontrolka ASC i zaraz zgasła ze skutkiem wyłączenia tempomatu. Następnie po przejechaniu około 5 km ponownie zapaliło się ASC i ABS, tempomat dalej nie działa! Co może być tego przyczyną?? Czy jest konieczna wizyta w ASO???

Mam jescze dodatkowe pytanie - jak otworzyć awaryjnie bagarznik w sedanie bo mam wyjęty akumulator. [/b]

Opublikowano
Jadąc na włączonym tempomacie, zapaliła mi się kontrolka ASC i zaraz zgasła ze skutkiem wyłączenia tempomatu. Następnie po przejechaniu około 5 km ponownie zapaliło się ASC i ABS, tempomat dalej nie działa! Co może być tego przyczyną?? Czy jest konieczna wizyta w ASO???

Mam jescze dodatkowe pytanie - jak otworzyć awaryjnie bagarznik w sedanie bo mam wyjęty akumulator. [/b]

Podłącz auto pod kompa i będziesz miął jasność, stawiam na jeden z czujników.

Awarynjnie to "bagarznik" otwiera się kluczykiem, przy czym trzeba go przekręcić o większy kąt i pokonując napotkany opór, przy którym normalnie centralny otwiera bagażnik.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Może spróbuj jeszcze raz ja też nie umiałem otworzyć a kolega otworzył bez problemu. Niedawno widziałem e39 z wyciętą blachą pod tablica rejestracyjną bo koleś klucze zatrzasnął w bagażniku ale takie coś to ostateczność.
Opublikowano
Jadąc na włączonym tempomacie, zapaliła mi się kontrolka ASC i zaraz zgasła ze skutkiem wyłączenia tempomatu. Następnie po przejechaniu około 5 km ponownie zapaliło się ASC i ABS, tempomat dalej nie działa! Co może być tego przyczyną?? Czy jest konieczna wizyta w ASO???[/b]

Miałem coś podobnego ale w innym aucie. Winowajcą był czujnik stopu. Zaznaczam że nie było to BMW.

Opublikowano
Może spróbuj jeszcze raz ja też nie umiałem otworzyć a kolega otworzył bez problemu. Niedawno widziałem e39 z wyciętą blachą pod tablica rejestracyjną bo koleś klucze zatrzasnął w bagażniku ale takie coś to ostateczność.
niemial otwieranych siedzen?
Opublikowano
Nie wiem może i miał ale jak miał zamknięte auto i otworzył pilotem tylko bagażnik i zatrzasnął w nim kluczyki to i tak do auta nie umiał wejść.
Opublikowano

a czy czujnik ABS ma wpływ na działanie tempomatu ?

Bo po zapaleniu się ABS-u i ASC przestał działać.

Opublikowano
Witam panowie, skozystam z okazji i sie podlacze pod ten temat, jezeli mozna. Otorz moj problem jest taki sam w czasie jazdy zapala mi sie kontrolka ABS i ASC, zaposerwowalem ze dzieje sie tak jak wpadne prawa strona w dziure, tylko niewiem czy to przednie kolo czy tylnie. Mial ktos taki przypadek??? Jezeli jest uszkodzony czujnik ABS w przednim kole, czy tez beda sie zapalaly obie kontrolki ABS i ASC. Dzieki za pomoc
Opublikowano

pewnie sie powtorze bo juz podpinalem pod podobny temat ,a wiec zapalanie sie kontrolki abs,a takze dzialajacy bardzo czule abs odbijajacy przy bardzo slabym hamowaniu spowodowany jesy najczesciej brudnymi sensorami wiem ze czesto wymienia sie caly czujnik ale jest to zazwyczaj niepotrzebne,mialem kilka razy podobny problem radze zapytac kogos jak to czyscic mi robil to fachowiec chyba spirytusem albo czyms pochodnym,mowil tez ze abs to najmniej awaryjna rzecz i prawie zawsze da sie wycvzyscic
Opublikowano
a czy czujnik ABS ma wpływ na działanie tempomatu ?

Bo po zapaleniu się ABS-u i ASC przestał działać.

co do Tempomatu nie mam pojecia ale do asb iasc tak ma wplyw dzialanie zujnika

brokat_
Opublikowano

ZURMA

Witam panowie, skozystam z okazji i sie podlacze pod ten temat, jezeli mozna. Otorz moj problem jest taki sam w czasie jazdy zapala mi sie kontrolka ABS i ASC, zaposerwowalem ze dzieje sie tak jak wpadne prawa strona w dziure, tylko niewiem czy to przednie kolo czy tylnie. Mial ktos taki przypadek??? Jezeli jest uszkodzony czujnik ABS w przednim kole, czy tez beda sie zapalaly obie kontrolki ABS i ASC. Dzieki za pomoc

zobacz 8 postOw wyżej :search:

W środku wygląda lepiej niż na zewnątrz, jeździ lepiej niż wygląda w środku. BMW

http://www.motostat.pl/user_images/7193/icon1.png

Opublikowano

Kolego pozwol ze Ci pomoge. milaem identyczny problem w mojej E-39 nie dzialal tempomat i swiecil sie ABS i ASC. diagnoza na kompie wykazala PRAWY TYLNY CZUJNIK ABS. Po wymianie wszystko wrocilo do normy. ale jak bedziesz sam wymienial do zycze milej zabawy z wyciaganiem starego bo jest z tym troche zachodu i nawet wiercenie wchodzi w gre bo one bardzo sie zapiekaja. Mi stary pekl w polowie i reszta zostala w srodku wiec wzialem jakiegos grubszego wkreta do drewna wbilem go lekko w pozostalosc starego czujnika potem wkrecilem go jeszcze troche (ale bez przesady tak zeby wkret zlapal) i normalnie wyjalem calosc z wkretem. Potem pasuje przeczyscic otwor i powierzchnie paisty z ktorej czujnik czyta impuls kola najlepiej do tego wykorzystac i tu uwaga zwykly tampon hahah, serio ale dziala! Przyciskasz tampon i krecisz piasta (ladnie czysci powierzchnie). Po zloeniu calosci i odpaleniu auta ruszylem tylko doslownie metr z miejsca i wszystko zgaslo.

Co do aku zatrzasienetgo w bagazniku to mialem rozniez to samo, ale ja otowrzylem drzwi normalnie z kluczyka mechanicznie po czym otowrzylem maske i podlaczylem prad do klem awaryjnych pod maska i otworzylem bagaznik normalnie centralnym bo bagaznika kluczykiem nie moglem tez otowrzyc. jesli nie mozesz otowrzyc ani auta ani bagaznika kluczykiem to kicha... Powinienies swobodnie otworzyc przynajm drzwi z kluczyka pokonujac opor kluczyka chyba o 90st trzeba przekrecic ale nie pamietam dokladnie. Powodzenia i pozdrawiam!

Opublikowano

Aha dodam ze czuniki ABS maja wplyw na dzialanie tempomatu!!!!!

A tym bardziej ASC. Pozdro.

Ciesze sie ze moglem jakkolwiek pomoc. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
pewnie sie powtorze bo juz podpinalem pod podobny temat ,a wiec zapalanie sie kontrolki abs,a takze dzialajacy bardzo czule abs odbijajacy przy bardzo slabym hamowaniu spowodowany jesy najczesciej brudnymi sensorami wiem ze czesto wymienia sie caly czujnik ale jest to zazwyczaj niepotrzebne,mialem kilka razy podobny problem radze zapytac kogos jak to czyscic mi robil to fachowiec chyba spirytusem albo czyms pochodnym,mowil tez ze abs to najmniej awaryjna rzecz i prawie zawsze da sie wycvzyscic

potwierdzam

miałem to samo, po odpaleniu bardzo czuły ABS, a po kilku kilometrach świecące kontrolki, ponieważ dopóki jeszcze działał ABS przyhamowaniu ściągało samochód na prawo (jak paliły się kontrolki, czyli ABS nie działał, hamował idealnie prosto) wytypowałem że źle liczy czujnik w lewym przednim kole. Wykręciłem go (5 minut, nawet nie trzeba ściągać koła) wyczyściłem i wszystko działa jak trzeba.

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

Witam pisalem juz o moim problemie w tym temacie. A teraz chcialbym was pomeczyc z innym problemem. Wymienilem czyinik ABS w prawym przednim kole, po wymianie nie da sie jezdzic autem :(

Wlacza sie ASC i ABS samoczynnie auto niema mocy, jak dotknie sie hamulca to czuc jak drzy pedal tak jak w czasie dzialania ABS-u. Po ruszeniu trwa to chwile dopuki nie zaswieca sie zolte kontroli ASC i ABS, gdy swieca auto jedzie normalnie. Na obecna chwile rozlaczylem ten czujnik. Teraz moje pytanie co moze byc przyczyna:

-wada czujnika?

-czy dlatego ze to zamiennik?

-a moze go zle zamontowalem (czy jest wogole taka mozliwosc?)

-a moze zabrudzona koronka??

Stary niestety wyciagnolem w kawalkach :( na starym czujniku mialem obiaw taki ze wlaczaly mi sie kontrolki wtedy jak kolo wpadlo w dziure

Prosze o pomoc.

Opublikowano

nie chce straszyc ale moze to byc modul ABS.

Wrzuc stary czujnik jedz na kompa i jesli komp pokaze ze nadal uszkodzony jest ten sam czujnik to prawdopodobnie bedzie uwalony modul ABS ale to tylko moje przypuszczenia , chyba ze kupiles trefny czujnik ale nie sadze. Musisz na kompa jechac -to podstawa. Pozdro

Opublikowano

Podłączę sie i zapytam :)

Gdzie dokładnie znajdują sie te czujniki? Spotkał mnie właśnie podobny problem z ABS ASC - raz działa za chwilę świeci, ostatnio dwa dni było ok, a teraz znów coś nie halo. Rano jak uruchamiam auto kontrolki święcą, ruszam i gasną, a po paru minutach jazdy znów sie zapalają :mad2:

Opublikowano

Witam,

jutro jadę na wymianę czujnika abs w tylnym kole, podmieniałem stronami i wyszło nam, że to nie sterownik ale czujnik i od tego momentu mam dziwne objawy z autem :| nie działają takie rzeczy jak prędkościomierz,

ekonomizer,

wspomaganie zaczyna ciężko chodzić,

skrzynia zaczyna źle przerzucać,

wskaźnik paliwa zaczął wariować, jak w motocyklu od 15l do połowy baku, wachnięcia :))

ktoś miał takie przypadki? na forum wyczytałem, że każdy z problemem czujnika ABS miał te wszystkie dolegliwości oprócz wachnięć wskazówki paliwa :mad2:

Mam przeogromną nadzieję, że po założeniu nowe czujnika auto będzie znów się zachowywać jak kiedyś.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też mam wachnięcia poziomu paliwa.

Gdzie jedziesz na wymianę czujnika i gdzie warto w Łodzi jechać podłączyć sie pod kompa? Masz kogoś godnego polecenia?

Opublikowano

godnego polecenia to zbytnio nie mam nikogo :D , osobiście jeżdze do znajomego ale on w bmw nie jest orłem :naughty: dziś wymieniłem ten czujnik i nowe spostrzezenia są takie :

- jak deptałem do końca i odpuszczałem gaz przed 60km/h było tąpnięcie gdzieś na wale albo w skrzyni teraz nie ma

- biegi jakoś szybciej zaczął mi przerzucać jakoś płynniej

- wczorajsze objawy o których pisałem wszystkie ustąpiły

ALE :duh:

nie mogę się skomunikować przez KTS boscha 520 z ABS

i teraz mam pytanie jak odpalacie auto to jak długo wam się świeci kontrolka ABS ponieważ mi po założeniu orginalnego czujnika po przękręceniu zapłonu zaświeca się na chwile ASC a ABS nawet nie mrygnie, po około goddzinie postoju po włączeniu zapłonu zaświeciły mi się dwie kontrolki ale po ponownym przekręceniu kluczyka znów tylko ASC na chwilę.

Pojeżdze teraz trochę i zobaczę co będzie dalej się działo.

Pozdrawiam